fra grov agurk til gourmetsalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, salater
.
når salater går agurk
Hvad gør man, når man er så heldig at få en velvoksen portion sylteagurker forærende af vennerne i Gilleleje? Men desværre ikke er nogen syltedronning, ikke engang prinsesse!
Da jeg altså ikke er skrap til at sylte – men slet ikke kan overveje at smide noget spiseligt ud, faldt det mig ind at lade agurkerne tro, at de var helt almindelige slanke slangeagurker, og så var de jo som skabt til et par salater.
.
ceviche – nu uden fisk
Ceviche er en ret, der stammer fra Sydamerika. Den pikante salat eller forret laves traditionelt med fisk. Her har agurken fået lov at erstatte fisken. Den friske, knasende agurk udgør sammen med den fede avocado og den sødlige mango et perfekt match af smagsnuancer.
Limesaft, hvidløg, chili og koriander er andre uundværlige ingredienser i salaten.
.
ceviche med agurk, avocado og mango
(4 personer)
ca. 400 g sylteagurker eller 1 slangeagurk
1 stor mangofrugt
2 avocadoer
citron- eller limesaft
frisk mynte eller koriander
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk limesaft
1 fed presset hvidløg
finthakket frisk chili efter smag
salt, friskkværnet peber, ahornsirup
Da sylteagurkerne er mere eller mindre kernefyldte, må du selv bedømme mængden. Hvis der er mange kerner, er der ikke så meget “kød” tilbage.
Hvis du bruger de grove sylteagurker så skræl dem, skær dem igennem og fjern kernerne.
Skær dem i meget tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern.
Hvis du bruger en almindelig slangeagurk så skær også den i tynde skiver på langs, men her behøver du ikke at fjerne kernerne.
Skræl mangofrugten og skær den i tynde skiver.
Del avocadoerne og skær kødet i skiver. Vend dem straks i lidt citrussaft.
Servér salaten portionsvis eller arrangér den på et stort fad. Drys med den valgte krydderurt.
Rør dressingen sammen og smag godt til med hvidløg, chili, salt, peber og evt. en smule sirup.
Dryp dressingen over salaten.
.
når rødbeder går agurk
Et par af agurkerne endte i denne salat med semi-tørrede rødbeder og feta.
Her har jeg valgt ikke at skrælle agurkerne. Så kan man glæde sig over den smukke grøn/gule farve, men den er også en smule grov, så du kan evt. skrælle agurkerne, før du skærer dem i terninger.
.
semi-tørret rødbede
Jeg anbefalede for kort tid siden de semi-tørrede rødbeder til salaten med tomater og brombær. Og jeg blev virkelig begejstret for både den søde, koncentrerede smag og den lidt seje konsistens, som var resultatet af tørringen.
Disse lækre, søde rødbeder passer også fint sammen med den sprøde agurk.
.
agurke/rødbedesalat med feta og brøndkarse
(4 personer)
1/2 kg rødbeder
ca. 400 g g sylteagurker eller 1 slangeagurk
100 g plantebaseret feta
en god håndfuld brøndkarse
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk citronsaft
reven peberrod eller dijonsennep efter smag
salt, friskkværnet peber, ahornsirup
Jeg har brugt semitørrede rødbeder til denne salat, men du kan også nøjes med blot at koge rødbederne.
Rødbederne krymper en del under tørringen, så hvis du ikke tørrer dem, så vælg en mindre portion.
Kog rødbederne møre, 35-40 minutter afhængig af størrelsen.
Flå rødbederne og skær dem i både.
Hvis du vil tørre rødbederne, så læg bådene på en bageplade.
Tør rødbederne i en 130 grader varm ovn ca. 1 time. Lad ovendøren stå lidt åben ind imellem.
Du kan vælge at beholde skrællen på agurkerne, eller du kan skrælle dem. Skær agurkerne igennem og fjern kernerne.
Skær agurkerne i små terninger.
Skær også fetaen i små terninger.
Bland rødbeder, agurker og feta.
Rør olie og citronsaft sammen og smag til med enten reven peberrod eller sennep samt salt, peber og evt. lidt sirup.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys med rigeligt brøndkarse.
.
.
Spændende ret med sylteagurkerne.
Vi fik ikke så mange sylteagurker i vores have i år, og da jeg gerne vil undgå tilsat sukker i maden, så har jeg i stedet fermenteret vores sylteagurker.
Det er så nemt, og giver tilmed nogle skønne og sunde agurker. Jeg laver en saltvandsopløsning med Himalayasalt, og hælder det over de tætsammenpressede agurker i et rengjort glas. Lægger et sammenfoldet kålblad øverst, og sørger for at der står saltvand helt op til kanten. Lukker glasset med patentlåg. Stiller det i stuen eller i køkkenet de første 2-4 dage, på en dyb tallerken, da der kan sive lage ud. Senere stiller jeg glasset mørkt, stadig på en dyb tallerken, og jeg rører ikke ved det før der er gået 6 uger. Hvis jeg ikke synes de smager rigtigt efter 6 uger, lader jeg dem stå 1-2 uger mere.
Kære Myrna,
Rigtig mage tak for ideen og den gode beskrivelse af fermentering af agurker. Fermentering er en dejlig konserveringsmetode. De mælkesyregærede produkter er rigtig gode for tarmfloraen, så jo mere fermenteret desto bedre. Og så smager det jo også skønt – og som du skriver, undgår man også sukker.
Så tak fordi du deler med alle os andre.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Hvis det skal udgøre en aftensmad. Hvad vil du så servere til, så også voksne mænd/drenge bliver mætte?
De bedste hilsner Dorte
Kære Dorte,
Salaterne er tænkt som en lille forret eller som tilbehør til fx en postej eller frikadeller sammen med andet tilbehør som kartofler, bagte rodfrugter etc.
Kh Kirsten