squashfars til postej og frikadeller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
godt nyt til plantefarsen
Jeg fortsætter med temaet “squash”, for jeg ved, at mange har det luksusproblem, at planterne leverer flere squash, end man kan nå at anvende.
Så gode råd er dyre, men man kan fx producere til fryseren, sådan at man har lækkert pålæg til lang tid frem – eller færdig mad til en hurtig hovedret, hvor der så blot skal laves en salat og måske kartofler eller andet tilbehør.
frikadeller eller …
Jeg har lavet både frikadeller og en postej af portionen nedenfor.
Der bliver ca. 8 frikadeller og en lille postej ud af portionen. Men vil du fryse noget ned, er det praktisk at lave en portion, der er to-tre gange større. Så får du brugt en pæn portion squash!
.
… postej
Du kan evt. til farsen tilsætte finthakkede, svitsede svampe og/eller hakkede hasselnødder. Det giver ekstra “bid” til frikadellerne eller postejen.
.
squashfars til postej og frikadeller
(4 personer)
75 g rød eller sort quinoa
50 g solsikkefrø
½ kg squash
100 g løg
4 fed hvidløg
1-2 spsk tørret oregano eller anden krydderurt
ca. 150 g havregryn
2 spsk loppefrøskaller
1 dl havrefløde eller anden fløde
2 spsk citronsaft
2-3 spsk tamari
salt, friskkværnet peber
mel: hvedemel, havremel, boghvedemel eller andet mel
olie til stegning af frikadellerne
Hæld kogende vand på quinoaen og afdryp den. Kog frøene i dobbelt mængde nyt vand ca. 20 minutter. Hold øje med at quinoaen ikke koger tør. Hvis der er mere vand til overs så afdryp quinoaen.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande.
Riv squashen og læg den i en sigte. Gnid 2 tsk salt ind i squashen og lad den trække en halv times tid.
Riv løg og hvidløg.
Skyl squashen i koldt vand og pres så megen væden ud af den som muligt.
Findel quinoa og solsikkekerner let med en stavblender. Massen skal ikke være helt pureret.
Tilsæt squash, løg, krydderurt og 100 g havregryn. Rør det godt sammen.
Rør planteæg eller loppefrøskaller ud i fløden og rør det i farsen. Måske skal der tilsættes flere havregryn.
Tilsæt citronsaft, tamari samt et drys salt og peber. Smag godt til.
Pres farsen sammen i skålen og lad den hvile en halv times tid. Vurdér konsistensen og tilsæt om nødvendigt lidt flere havregryn. Farsen skal dog ikke være for fast.
Du kan enten bage farsen i en postejform og/eller stege frikadeller af den.
Hvis du vælger at bage en postej, skal denne portion bages i en 200 grader varm ovn ca. 45 minutter.
Hvis du vælger at dele portionen og bage en mindre postej, bages den ca. 35 minutter.
Hvis du vil stege frikadeller, så form dem med en ske og vend dem i mel.
Sæt frikadellerne i godt varm olie på en pande og steg dem gyldne på begge sider, ca. 8 minutter på hver side.
.
mange ideer til frikadeller, bøffer etc.
Har du lyst til mange flere ideer til mad med plantefars, så kig i min bog om Klimakærlige frikadeller etc. Her er ideer til masser af hovedretter og pålæg til madpakken.
.
Kære Kirsten. Først tak for alle de lækre retter, jeg siden 80-erne har lavet fra dine kogebøger. Dine opskrifter har altid været så smags-og formsikre, at de kunne laves også til gæster uden at være afprøvet først. 🤗😊👏.
Hvordan er forholdet mellem planteæg og alm æg? Altså hvor mange skefulde i stedet for 1 æg? Jeg vil nemlig prøve opskriften med æg, da det er det jeg har lige i dag. Vh. Lis
Kære Lis,
Mange tak for den smukke ros. Den glæder mig meget.
Til denne portion, tror jeg du skal bruge et æg. Men prøv selv at finde den rette konsistens. Du kan også tilsætte to, men så skal der nok flere havregryn i. Farsen skal være så tilpas fast/blød, at du kan forme frikadellerne med en ske.
PlanteÆg skriver, at 4 spsk planteæg og 4 spsk vand svarer til et æg. Men hvis du er vant til at lave fars, kan du sikkert vurdere konsistensen.
Kh Kirsten
Tak for svar. Ja, jeg laver ofte plantefars, så jeg fornemmer. 😊.
God fornøjelse!
Kære Kirsten Skaarup.
Tak for de gode opskrifter. Ved du om man kan få planteæg uden hvidløg, så man kan bruge til bagning ?
Vh
Anette Sandager
Kære Anette,
Selv tak.
Jeg tror ikke man kan få dette produkt uden hvidløg, da det er helt nyt. Måske kommer det. Men jeg tvivler på, at man kan smage det. Jeg har ikke kunnet smage hvidløg i den fars, jeg har afprøvet det i.
Kh Kirsten
Hejsa 😉 Du kan få planteæg i Rema1000 til bagning (og uden hvidløg) Kh. Lene
Kære Lena,
Mange tak for den nyttige oplysning.
Kh Kirsten
Dine squashopskrifter følger jeg med glæde lige nu, og farsen skulle jeg da også prøve. Squashen lå parat, og jeg mente, at jeg havde de øvrige ingredienser. Det var så hverken rød eller sort quinoa, men gul, solsikkekærnerne blev erstattet af græskarkærner, jeg brugte to æg, fløden var jeg kommet til at putte i fryseren (sidste salgsdag), men jeg havde 100g flødeost, alm. soja i stedet for tamari, men resten var efter opskriften – nå ja, jeg synes tit dine opskrifter er lidt for tamme, så der kom også lige en stump snittet chilipeber i. Resultatet blev meget velsmagende, godt til postej, men næste gang skal der flere havregryn i til frikadellerne. Tak for alle dine gode opskrifter.
Kære Nina,
Det er dejligt, at jeg kan glæde dig med squashopskrifterne.
Og så er det meget inspirerende at høre om din version af farsen. Der er jo heldigvis mange veje til en god fars, og ekstra smagsgivere er altid en god idé, hvis man er til det mere spicy.
Men prøv næste gang med de ristede solsikkekerner. De giver en hel speciel smag.
Kh Kirsten
Kan man ikke bruge alm æg i farsen ?
Kære Birgit,
Ja, det kan du sagtens. Måske skal der så tilsættes lidt flere havregryn.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kan man mon bruge kikærtemel istedet for havregryn?
Kære Dorte,
Jeg tror, at farsen bliver for blød, hvis du kun bruger mel. Hvis du vil undgå havregryn, vil jeg anbefale boghvedeflager eller andre frø/korn/bønneflager, fx sojaflager.
Kh Kirsten
Ok -tak
Spekulerer på om man ikke selv kan blande planteægge-pulver. Ganske vist får vi ikke forholdstallene at vide, men det er jo ganske almindelige ingredienser hvoraf man har de fleste i forvejen i et vegansk køkken.
Måske lige bortset fra gærpulver som måske ikke er det samme som gærflager, eller?
Kære Merete,
Tak for din hilsen. Med lidt forsøg skulle det nok være muligt selv at lave planteæg. Men se indlægget ovenfor. Det er måske en god løsning for dig?
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy