Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

onsdag

26

februar 2020

2

KOMMENTARER

chilibønner bagt med sellerilåg

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

kom til bæredygtighedsdag på søndag den 1. marts

Hver gang, vi putter mad i munden, har det effekt på den anden side af jorden.
Vores valg af mad har enorme konsekvenser for både mennesker, dyr, klode og klima. Heldigvis kan vi selv gøre en masse, og det er en stor tilfredsstillelse at tage ansvar og være med til at rette op på klodens ubalance.
Du kan høre meget mere om de mange tiltag, vi som enkeltpersoner kan gøre, når Biblioteket i Birkerød afholder Bæredygtighedsdag på søndag den 1. marts.
Her kan du få mange gode råd til, hvordan du nemt og billigt kan leve bæredygtigt. Her er masser af aktiviteter og gode ideer. Også for børnene.

Adressen er: Stationsvej 38, 3460 Birkerød. Se hele programmet for klima-dagen her: https://rudbib.dk/arrangementer/voksne/baeredygtighedsdag


Selv vil jeg fortælle om klimakærlig mad kl. 14.30. 
Jeg tager også mine seneste bøger med: “Klimakærlige frikadeller, bøffer, postejer & pateer” og “Sund vegetarisk”. Dem kan  du på denne specielle dag købe til specielt klimakærlige priser! Se evt. mere om mine bøger her.

.

plantemad er bæredygtig mad

Her er en enkel, nem og billig ret, der tydeligt viser, hvordan bæredygtig mad kan laves – hurtigt og lækkert. Det animalske protein er byttet ud med bønner og plantebaserede pølser. Vitaminer og mineraler i massevis kommer fra selleri og fennikel og/eller en eller flere slags rodfrugter.

“Jamen, lider jeg så ikke afsavn?”, vil nogen måske spørge. Nej, nej og atter nej. Tværtimod! Denne ret er fuld af en masse skønne smagsnuancer. Det er ren, kalorielet nydelse, der på alle måder giver en god smag i munden.

.

byt evt. fennikel ud med rodfrugter

Jeg holder meget af den let lakridsagtige smag i fennikel, men har du det på en anden måde, så byt fennikel ud med en eller flere rodfrugter. Har du et stykke græskar liggende, kan det også bruges. Det samme gælder kartofler eller jordskokker.

.

roden der forvandler sig

Bortset fra blomkål er der vist ingen anden grøntsag, der ændrer så meget smag afhængig af, hvordan den behandles. Jeg hader fx kogt selleri (undtagen i en suppe), men jeg synes den smager fantastisk rå, fx i en fransk sellerisalat, eller som her bagt. Den hasselback-bagte selleri er også virkelig lækker.

Her er det tynde skiver, der bages over bønnerne som en slags låg. Selleriskiverne giver ekstra smag og tekstur til retten. Hvis du har mere selleri til overs, så bag et antal af de tynde skiver på en plade. De smager skønt som pålæg på rugbrød med remoulade og karse på toppen – og måske også en skefuld af chilibønnerne, hvis du har noget til overs af retten.

.

chilibønner bagt med sellerilåg

(4 personer)

150 g små skalotteløg

1 helt hvidløg

chili hvis du ikke bruger chilibønner

2 spsk kokos- eller olivenolie

1 tsk knuste frø af stjerneanis

400 g fennikel (kan erstattes af majroer, pastinakker eller gulerødder)

2-3 plantepølser afhængig af størrelsen (kan erstattes af tempeh eller tofu)

2 dåser chilibønner á ca. 400 g

1 glas eller karton flåede tomater med væde, ca. 400 g

½ dl rød- eller hvidvin (kan udelades)

4 spsk finthakket rosmarin

salt, friskkværnet peber, ahornsirup eller rørsukker

½ selleri, ca. 400 g

.

Bevar skalotteløgene hele (med mindre de er store). Del hvidløget i fed og svits begge slags løg ved rask varme i olien sammen med stjerneanis. Løgene skal være godt gyldne.

Hvis du ikke bruger chilibønner fra dåse, så tilsæt hakket chili efter smag.

Skær fennikel eller en anden valgt grøntsag i både eller stave. Tilsæt dem til løgene og svits endnu et par minutter.

Skær pølserne i små stykker og kom dem på panden sammen med bønner og tomater.

Tilsæt vin og rosmarin og smag godt til med salt, peber og sirup eller sukker.

Hæld bønneretten i et ovnfast fad.

Skær meget tynde skiver af sellerien og læg dem taglagt ovenpå bønnerne. Lad dem overlappe hinanden, da sellerien ”krymper” under bagningen.

Pensl med olie og sæt formen i en 200 grader varm ovn, til sellerien er gylden, ca. 20 minutter. Du kan evt. de sidste par minutter sætte fadet under grillen, hvis du ikke synes overfladen er gylden nok.

Drys med mere rosmarin ved serveringen.

Giv gerne kogte ris, quinoa eller hele korn til.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Annelise Bentzen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.