bagte kartofler med fyld
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
6. marts 2015
mælk er for kalve
Jeg blev glad, da jeg for nylig så, at man nu fraråder komælk til børn under 1 år. Tænk, hvor mange bittesmå væsener, der har skreget sig gennem hele deres første leveår, fordi de små maver ikke kan fordøje den ufordøjelige komælk. Komælk er skabt til kalve, der vokser hurtigt og er et stort dyr i forhold til en lille baby.
Men hvad med kalken? Det bliver jeg ofte spurgt om. Og her taler jeg om voksne menneskers behov. Vi behøver nemlig heller ikke komælk. Men en ubegribelig intensiv kampagne fra mælkebønder og Arla har fået folk til at tro, at det er nødvendigt at drikke komælk. Det er det absolut ikke!
Der findes udmærkede plantemælk af sojabønner, havre, ris, mandler mv. Man kan også selv lave en dejlig mandelmælk.
Mange mennesker er heller ikke klar over, at frugter og grøntsager også indeholder gode mængder kalk. Her er en liste over de vigtigste kalkleverandører.
Prøv fx en dejlig grønkålssuppe.
5. marts 2015
.
drab på dyr og mennesker sidestilles
Ifølge MetroXpress vil Dansk Folkeparti ændre straffeloven, så drab på mennesker og dyr sidestilles. Grov vold og drab på dyr skal sidestilles med vold og drab på mennesker.
Det er et interessant forslag, som jeg i den grad byder velkommen. Men under det hele lurer den tanke, at dyr betyder hunde og katte. Jeg er bange for, at køer og grise ikke henregnes til dyr af Dansk Folkeparti. Vores skyklapper er så store, at vi helt ser bort fra, at 30 millioner årligt svin pines og plages. Og så er der alle køerne og hønsene.
Så gad vide, hvordan begrebet DYR skal fortolkes? Dansk Folkeparti kæmper jo for retten, ja nærmest pligten, til at spise svinekød. Men så dobbeltmoralsk er partiet vel ikke?
Hvis forslaget skal tages alvorligt og bliver vedtaget, bliver der trængsel i fængslerne af svinebønder og slagteriarbejdere. Måske bliver man nødt til at inddrage svinefabrikkerne til afsoningerne. Der er lys forude!
4. marts 2015
kartofler med merværdi
Sidst på vinteren er kartoflerne lidt trætte. Så i marts, hvor der endnu er 3 måneder til de nye guldklumper, har de gamle kartofler brug for en opgradering.
Vi spiser mest kartofler som tilbehør, men disse fyldte kartofler udgør en hovedret – med en fyldig salat til, fx en rødbedesalat med korn.
rødbede/æblesalat med hvedekorn og peberrodsdressing
Se opskriften her.
fyldt kartoffel med skalotteløg og svampe
bagte kartofler m fyld
4 store bagekartofler
fyld 1:
1 lille skalotteløg
1 fed hvidløg
100 g svampe
olivenolie
2 tsk sennepsfrø (kan udelades)
1 limefrugt
2 spsk sesamfrø
frisk timian
fyld 2:
2 spsk tomatpuré eller sød chilisovs
evt. lidt chili
2 spsk græskarkerner
karse
Skrub kartoflerne helt rene og sæt dem på en bageplade.
Bag kartoflerne møre i en 200 grader varm ovn 30-40 minutter afhængig af størrelsen. Stik i kartoflerne med en kniv for at mærke, om de er møre.
Skær kartoflerne igennem på langs. Udhul dem, så der kun er en tynd skal tilbage.
Mos det udtagne kartoffelkød. Du kan bruge et eller to slags fyld.
Hak skalotteløg, hvidløg og svampe.
Varm 1 spsk olivenolie på en pande og rist sennepsfrøene. Tilsæt løg og svampe og rist dem gyldne. Tilsæt 2 spsk limesaft og et drys salt og peber.
Rør løg og svampe i halvdelen af kartoffelmosen. Smag til med salt og peber og top fyldet op i fire af kartoffelskallerne.
Rør tomatpuré eller chilisovs i resten af mosen. Smag til med salt og peber og evt. mere chili. Rør græskarkernerne i mosen.
Kom fyldet i de sidste kartoffelskaller.
Sæt de fyldte kartofler i ovnen igen og bag dem yderligere ca. 15 minutter.
Pynt de bagte kartofler med friske krydderurter.
flere ideer til fyld
1. hakkede oliven
hakket, tørret tomat
ristede mandelsplinter
2. ristede cashewnødder
hakkede kapers
snittet forårsløg eller purløg
3. hakket frisk tomat
hakket koriander
smuldret fetaost
4. blåskimmelost og hakket bladselleri
en fyldt kartoffel er også dejlig i madpakken
Hej Kirsten.
Sikke nogle gode ideer til fyld til bagte kartofler. 🙂
De skal gemmes og prøves til forskellige lejligheder.
Tusind tak for inspirationen.
Mange hilsener
Kerstin
Hi Kerstin,
Tak for din søde hilsen. Jeg håber, du bliver glad for de fyldte kartofler!
Kh Kirsten
Hej Kirsten, har du forslag til en dressing evt cremet dressing, man kan servere til kartoflerne? En med tomat eller med gærflager?
Kære Anja,
Jeg vil anbefale havre-creme fraiche eller sojayoghurt naturel (evt. en blanding) smagt til
1: med finthakkede tørrede tomater, lidt hakkede kapers + presset hvidløg.
2: med gærflager, citronsaft og hakket persille eller basilikum.
Rigtig god jul og held og lykke med de fyldte kartofler.
Kh Kirsten