Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

onsdag

4

marts 2015

4

KOMMENTARER

bagte kartofler med fyld

Skrevet af , Posted in hovedretter

6. marts 2015

 

mælk er for kalve

Jeg blev glad, da jeg for nylig så, at man nu fraråder komælk til børn under 1 år. Tænk, hvor mange bittesmå væsener, der har skreget sig gennem hele deres første leveår, fordi de små maver ikke kan fordøje den ufordøjelige komælk. Komælk er skabt til kalve, der vokser hurtigt og er et stort dyr i forhold til en lille baby.

Men hvad med kalken? Det bliver jeg ofte spurgt om. Og her taler jeg om voksne menneskers behov. Vi behøver nemlig heller ikke komælk. Men en ubegribelig intensiv kampagne fra mælkebønder og Arla har fået folk til at tro, at det er nødvendigt at drikke komælk. Det er det absolut ikke!

Der findes udmærkede plantemælk af sojabønner, havre, ris, mandler mv. Man kan også selv lave en dejlig mandelmælk.

Mange mennesker er heller ikke klar over, at frugter og grøntsager også indeholder gode mængder kalk. Her er en liste over de vigtigste kalkleverandører.

 

kalkleverandører

Prøv fx en dejlig grønkålssuppe.

 


 

5. marts 2015

.

drab på dyr og mennesker sidestilles

Ifølge MetroXpress vil Dansk Folkeparti ændre straffeloven, så drab på mennesker og dyr sidestilles. Grov vold og drab på dyr skal sidestilles med vold og drab på mennesker.

Det er et interessant forslag, som jeg i den grad byder velkommen. Men under det hele lurer den tanke, at dyr betyder hunde og katte. Jeg er bange for, at køer og grise ikke henregnes til dyr af Dansk Folkeparti. Vores skyklapper er så store, at vi helt ser bort fra, at 30 millioner årligt svin pines og plages. Og så er der alle køerne og hønsene.

Så gad vide, hvordan begrebet DYR skal fortolkes? Dansk Folkeparti kæmper jo for retten, ja nærmest pligten, til at spise svinekød. Men så dobbeltmoralsk er partiet vel ikke?

Hvis forslaget skal tages alvorligt og bliver vedtaget, bliver der trængsel i fængslerne af svinebønder og slagteriarbejdere. Måske bliver man nødt til at inddrage svinefabrikkerne til afsoningerne. Der er lys forude!

svin

 


 

4. marts 2015

 

kartofler med merværdi

fyldte-kartofler-5

Sidst på vinteren er kartoflerne lidt trætte. Så i marts, hvor der endnu er 3 måneder til de nye guldklumper, har de gamle kartofler brug for en opgradering.

Vi spiser mest kartofler som tilbehør, men disse fyldte kartofler udgør en hovedret – med en fyldig salat til, fx en rødbedesalat med korn.

 

rødbede/æblesalat med hvedekorn og peberrodsdressing

rc3b8dbede-c3a6blesalat-2

Se opskriften her.

 

fyldt kartoffel med skalotteløg og svampe

fyldt-kartoffel-1

bagte kartofler m fyld

4 store bagekartofler

fyld 1:

1 lille skalotteløg

1 fed hvidløg

100 g svampe

olivenolie

2 tsk sennepsfrø (kan udelades)

1 limefrugt

2 spsk sesamfrø

frisk timian

fyld 2:

2 spsk tomatpuré eller sød chilisovs

evt. lidt chili

2 spsk græskarkerner

karse

 

fyldte-kartofler-4

Skrub kartoflerne helt rene og sæt dem på en bageplade.

Bag kartoflerne møre i en 200 grader varm ovn 30-40 minutter afhængig af størrelsen. Stik i kartoflerne med en kniv for at mærke, om de er møre.

Skær kartoflerne igennem på langs. Udhul dem, så der kun er en tynd skal tilbage.

Mos det udtagne kartoffelkød. Du kan bruge et eller to slags fyld.

Hak skalotteløg, hvidløg og svampe.

Varm 1 spsk olivenolie på en pande og rist sennepsfrøene. Tilsæt løg og svampe og rist dem gyldne. Tilsæt 2 spsk limesaft og et drys salt og peber.

Rør løg og svampe i halvdelen af kartoffelmosen. Smag til med salt og peber og top fyldet op i fire af kartoffelskallerne.

Rør tomatpuré eller chilisovs i resten af mosen. Smag til med salt og peber og evt. mere chili. Rør græskarkernerne i mosen.

Kom fyldet i de sidste kartoffelskaller.

Sæt de fyldte kartofler i ovnen igen og bag dem yderligere ca. 15 minutter.

Pynt de bagte kartofler med friske krydderurter.

fyldt-kartoffel

 

flere ideer til fyld

kartofler.fyldte

1. hakkede oliven

hakket, tørret tomat

ristede mandelsplinter

 

2. ristede cashewnødder

hakkede kapers

snittet forårsløg eller purløg

 

3. hakket frisk tomat

hakket koriander

smuldret fetaost

 

4. blåskimmelost og hakket bladselleri

 

en fyldt kartoffel er også dejlig i madpakken

kartoffel.fyldt.2

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Kerstin
  2. Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.