aspargestærte m ærter og vilde urter (glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
så er de her – de guddommelige stilke!
Anemonerne blomstrer, og bøgen er sprunget ud. Det er forår! Og snart står alle de lækre nye grøntsager i kø for at blive nydt.
Allerede nu er de første grønne, økologiske asparges fremme. Og de hvide er lige i hælene på dem. Det betyder, at sæsonen for smovseri er skudt i gang. Nu venter jeg kun utålmodigt på de første nye, danske kartofler. Så er min madlykke fuldkommen!
Jeg har til tærten her brugt både lilla og grønne asparges. Desværre forsvinder den fine lilla farve, når aspargesene bliver kogt eller bagt. Det er lidt ærgerligt, for de lilla er rigtig smukke, se fotoet længere nede af den ubagte tærte.
.
kom og stik mig …
Dette fuldkomne eksemplar af en asparges stak hovedet op af jorden på Samsø for et par år siden, da jeg kiggede forbi en aspargesavler. Det er altid en fest at besøge grøntsagsøen Samsø, når de første asparges og nye kartofler kommer.
.
skrælle eller ej?
Det er vigtigt at behandle aspargesene rigtigt og kærligt. Hvide asparges skal ubetinget skrælles. Det fjerner noget af fornøjelsen, hvis man skal bide i stykker af den seje skræl.
Aspargesene skrælles bedst med en tyndskræller – fra hovedet og nedad.
Traditionelt siger man, at grønne og lilla asparges ikke behøver at skrælles. Det er jeg ikke helt enig i. Ofte er skrællen tyk nederst på stænglen, så jeg anbefaler, at de kulørte asparges skrælles på den nederste fjerdedel af stænglerne.
.
asparges og venner
I tærten får aspargesene selskab af blade af ramsløg og skvalderkål samt ærter og en håndfuld små enokisvampe.
Men du kan sagtens lave tærten kun med asparges. Når de første nye danske kartofler er fremme, kan der med fordel tilsættes skiver af de små guldklumper.
Du kan også lave en helt almindelig tærtedej i stedet for den glutenfri. Brug i så fald halvt hvedemel/halvt grahamsmel.
.
friske urter
Da det er sæson for ramsløg og vilde urter, har jeg tilsat et par håndfulde af dem. Det giver et godt skud ekstra vitaminer.
På denne servering har jeg yderligere drysset med frisk kørvel og lilla basilikum.
.
aspargestærte m ærter og vilde urter (glutenfri)
(4 personer)
tærtebund:
100 g boghvedemel
50 g fuldkornsrismel
50 g sorghummel (kan erstattes af rismelet ovenfor)
30 g glutenfri havregryn
½ dl havrefløde eller anden fløde
1 spsk tamari (soja)
ca. 1 ½ dl vand
tærtefyld:
1 dl havrefløde eller anden fløde
2 dl havre cremefraiche
(fløde og cremefraiche kan erstattes af 1 brik silketofu)
2 spsk kikærtemel
2 spsk gærflager (kan udelades)
1 god håndfuld snittede ramsløg (eller top af forårsløg + 2 fed hvidløg)
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
1/2 kg asparges
50 g bælgede ærter
evt. et bdt. enokisvampe (kan udelades)
evt. ekstra ramsløg og skvalderkål
evt. krydderurter som basilikum og/eller kørvel
Bland de tørre ingredienser til tærtebunden godt sammen med et lille drys salt. Tilsæt fløde og tamari. Rør vandet i lidt ad gangen og ælt dejen sammen med så meget vand, den kan tage. Dejen skal være så fast, at den kan rulles ud.
Lad dejen hvile en halv times tid.
Pisk eller blend fløde og cremefraiche (eller silketofu) sammen med kikærtemel, gærflager og ramsløg eller løg og hvidløg.
.
Smag godt til med citronsaft, salt og peber.
Skræl hvide asparges. Skræl grønne eller lilla asparges nederst på stilkene.
Rul tærtedejen ud og læg den i en smurt tærteform. Prik dejen med en gaffel og forbag den i en 200 grader varm ovn ca. 8 minutter.
Jeg har brugt en form, der måler 20×30 cm.
.
Bred cremen ud i tærten og læg asparges, ærter, ramsløg og/eller skvalderkål på i et pænt mønster.
Bag tærten færdig, ca. 20 minutter.
Pynt evt. med friske krydderurter.
.
.
Vær opmærksom på, at havreprodukter ofte indeholder spor at gluten. Medmindre de er mærket glutenfri 🥰
Tak for dejlige opskrifter❤️
Kære Lone,
Mange tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes om mine opskrifter.
Jeg er helt klar over, at havregrynene skal være glutenfri, hvis fx en tærtedej skal kunne kaldes glutenfri. Men altid godt at få det understreget!
Kh Kirsten