Draculas radisesalat – nyd de nye radiser – og et brød med bid i
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, salater
.
i Draculas hjemegn elsker de hvidløg og radiser
Da jeg for nogle år siden besøgte det område i Rumænien, der hedder Transsylvanien, tabte jeg mit hjerte til det smukke stykke land med de gamle maleriske middelalderbyer Sibiu, Brasov og Sighișoara – og ikke mindst de mange kirker og kirkeborge, slotte og forsvarsværker, nogle tilbage fra 1300-tallet, der ligger spredt ud over landskabet som perler på en snor.
Transsylvanien er nok for de fleste danskere mest kendt for myten om Dracula. Som bekendt er hvidløg en ting, der kan holde Dracula og hans vampyrvenner på afstand, og når man om foråret besøger et transsylvansk marked, er det da også hvidløg, radiser og ramsløg, der dominerer.
.
radiser så store som majroer
Radiserne er kæmpestore på markedet i Sibiu. De minder på ingen måde om de små rødder, vi kender i Danmark. Derfor er et lille bundt her nok til en hel salat, mens vi hos os må bruge 2-3 bundter for at få salat nok til fire personer.
Jeg elsker radiser, og de skal spises rå. De nye radiser med masser af smag er en delikatesse, blot nydt med lidt salt. Ellers er det mest i salater, man kan anvende radiser. I denne salat er de i godt selskab med bladselleri, ramsløg og valnødder. Hvis du vil have salaten mere fyldig, så tilsæt et par håndfulde meget fintsnittet spidskål eller skivede squash.
.
ramsløg er også i sæson i Transsylvanien
Der bliver også langet masser af ramsløg over disken på markederne om foråret, så jeg synes, det er oplagt at sammensætte en salat med de to ingredienser plus valnødder, som også er en meget populær spise på disse kanter.
.
Salaten nedenfor er ikke specielt transsylvansk, men det skal ikke afholde dig fra at nyde den. Radiser spiller ofte en alt for tilbagetrukket rolle i madpakken eller i sommersalaten. Her får de lov at spille hovedrollen!
.
spis brød til …
Hvis du vil holde det helt i Draculas ånd, kan jeg anbefale dette kartoffelbrød, som en sigøjnerkvinde stolt viste mig på stationen i Sighișoara.
.
en salathilsen fra Transsylvanien
radisesalat med valnødder og bladselleri
(4 personer)
50 g rosiner
50 g valnødder
2-4 bdt radiser afhængig af størrelsen
2-3 stilke bladselleri
en stor håndfuld ramsløg
dressing:
4 spsk olivenolie
2 spsk lime- eller citronsaft
1 fed presset hvidløg
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Overhæld rosinerne med kogende vand og lad dem stå 10-15 minutter.
Hak valnødderne groft.
Skær radiserne i kvarte eller i skiver. Bevar evt. nogle af de grønne blade.
Snit bladsellerien i tynde skiver.
Snit ramsløgene.
Afdryp rosinerne og bland dem med radiser, bladselleri, ramsløg og valnødder.
Rør dressingen sammen og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
På dette billede har jeg lavet en variation af salaten med ristede mandler i stedet for valnødder.
.
Sikken nogle vidunderlige og smagfulde lækkerier. Jeg glæder mig til at afprøve dem. Men jeg fornemmer allerede ved læsningen og de fine fotos, hvor meget smag og kraft og friskhed de rummer.
med venlig hilsen
Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Tusind tak. Det glæder mig. Jeg håber, du vil blive endnu mere glad, hvis du efterprøver nogle af opskrifterne.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej, hvilken skøn kombination, den må nydes i weekenden. Jeg har ikke ramsløg, men rucola i køleskabet – kan det mon bidrage med noget godt?
Hi Maya,
Det glæder mig. Jeg håber, du bliver glad for salaten. Du kan sagtens bruge rucola i stedet for ramsløg.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten