grillet selleribøf m edamamecreme, stegte svampe og bløde løg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter
.
selleribøffen løftet til nye højder
Selleribøffen har altid været drillet af kødspisere. Det er ikke helt venligt, for den gammeldags, panerede skive selleri, som vi kalder selleribøf, smager fantastisk, måske med tilbehør af bearnaisesovs.
Ikke desto mindre kan det være rart med nytænkning, og her er selleriskiverne grillede i stedet for panerede.
Jeg har grillet mine skiver på en grillpande, men snart starter den udendørs grillsæson, og så er disse selleribøffer rigtig fine at lægge på grillen.
.
topping af edamamecreme, bløde løg og svampe
De grillede selleriskiver er hurtige at tilberede, og er derfor fornuftig hverdagsmad. Men faktisk er serveringen både så lækker og så smuk, at den sagtens kan serveres som gæstemad.
Du kan evt. bytte sellerien ud med glaskål.
.
kål med antennerne ude
Hvis du ikke rigtig ved, hvad du kan bruge denne sjove rumsonde til, kan jeg anbefale at grille skiver af den på samme måde som med sellerien. Glaskål er mere sprød og glasagtig end selleri.
.il, .
kejserhatte
De lidt seje kejserhatte løfter sammen med masser af bløde løg selleribøfferne til nye højder. Men du kan erstatte kejserhattene med Karljohan, champignon eller østershatte.
.
salat med radicchio, selleripinde og valnødder
Denne salat med radicchio og valnødder passer fint til bøfferne. Jeg har tilføjet små “pinde” af selleri, så du kan udnytte de stykker selleri, du får til overs, når du skærer bøfferne ud.
Se opskriften nedenfor.
.
grillet selleribøf med edamamecreme, stegte svampe og bløde løg
(4 personer)
3/4 kg selleri
kokos- eller olivenolie til stegning
150 g skalotteløg
150 g kejserhatte
edamamecreme:
150 g frosne edamamebønner
evt. lidt frisk, hakket chili eller et nip tørrede chiliflager
1-1 1/2 dl plantefløde
1 potte basilikum
citronsaft
salt, friskkværnet peber
.
Skær sellerien i 4 tykke skiver eller i 8 tyndere. Skær skrællen af.
Læg skiverne i kogende vand tilsat et drys salt. Kog tykke skiver ca. 5 minutter. Tynde skiver koges 3-4 minutter. Afdryp og aftør selleriskiverne.
Pensl en grillpande med olie og grill skiverne til de har gyldne striber. Hold dem varme.
Skær løgene og svampene i skiver. Steg dem gyldne hver for sig i et par spsk olie på en pande, til de er gyldne. Drys med lidt salt og peber. Hold dem varme.
Tø bønnerne op og kom dem i en foodprocessor sammen med lidt chili, 1 dl fløde og det meste af basilikummen (skær både stængler og blade i små stykker).
Blend bønnerne til de er findelte og konsistensen er passende. Tilsæt om nødvendigt mere fløde.
Smag cremen godt til med citronsaft, salt og peber.
Servér selleriskiverne portionsvis med cremen på toppen. Læg svampe og løg øverst.
.
.
radicchio/sellerisalat med krydret dressing
(4 personer)
250 g selleri
1 mellemstor radicchiosalat (evt. rød spidskål eller rødkål)
25 g rosiner
50 g valnødder
1 bdt purløg
dressing:
4 spsk valnøddeolie eller anden olie
2 spsk lime- eller citronsaft
1 tsk tangsennep eller dijonsennep
1/2 tsk allehånde
1 tsk stødt kanel
et nip stødte nelliker (kan udelades)
ahornsirup eller andet sødestof
salt, friskkværnet peber
.
Skær sellerien i tændstikstore stykker. Det gøres nemmest ved at skære sellerien i tynde skiver, evt. på et mandolinjern, og derefter skære dem i tynde strimler.
Eller brug, hvad du har til overs fra selleribøfferne.
Snit radicchiosalaten eller den røde kål.
Bland selleri, salat, rosiner og grofthakkede valnødder.
Rør en dressing af olie og citronsaft. Smag godt til med sennep, krydderier, sødestof samt salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
Mums det ser lækkert ud, skal helt klart laves en af dagene 🥰
Kære Hanne.
Mange tak. Det glæder mig. Jeg håber, du bliver glad for retten.
Kh Kirsten