ugens menu uge 28, alarm! brændende chili
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. juli 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
l e t s o m m e r m a d
sommergrønt i fad
Peberfrugter, squash og tomater klæder hinanden rigtig godt. Her er de sat sammen til en lille sommerret.
Hvis du skal købe dine grøntsager, så husk, at der er meget gift i importeret grønt. Køb dansk!
Klik på billedet, så får du opskriften.
peber- og squashruller med fyldte tomater
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. juli 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
s p i s k u l h y d r a t e r
slankekuren, der dræber
Mens det er direkte dødeligt for dyrene, er det livstruende for mennesker at spise for meget kød.
I et studie i Sverige har 43.396 kvinder slanket sig via den såkaldte “kødkur”, der næsten udelukkende består af proteiner fra kød.
Studiet viste, at risikoen for at få hjerte-karsygdomme og blodpropper steg med 62% for dem, der fulgte denne kur. Det bekræfter med al tydelighed, at det er livsfarligt at skrue ned for mad fra planteriget (kulhydraterne) og op for animalske proteiner.
Endnu en god grund til at følge med i opskrifterne på kødfrifredag.dk
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
16. juli 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
m a g e l ø s e m a j s
sprækkefærdige majs
Skønne saftspændte majskolber ligger og venter på at blive gnasket. Det er lige før, man kan kalde den søde majskolbe for sund slik.
Majskolber smager dejligt blot kogt 2 minutter og serveret med koldt smør eller olivenolie og krydderurter. Sådan fik jeg dem engang hos venner i USA, og det er næsten den lækreste måde at nyde majsen på. Men man kan jo også lægge den på grillen.
Eller man kan lave en mættende og lækker suppe med majs og bønner.
Klik på billedet, så får du opskriften.
majssuppe med sorte bønner og avocado
___________________________________________________________________________________________________________________________________
15. juli 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
k a n t a r e l l e r n e k o m m e r
perfekt kantarelvejr
Nu er det om at komme ud i skoven og samle de små gyldne guldklumper. En god gang styrtregn sætter gang i kantarellerne, og det har vi jo haft en del af. Også nogle tørre dage ind imellem. Det er perfekt for kantarellerne.
Har du ikke lige en skov i nærheden, kan du også købe kantareller i butikkerne nu.
En nem og hurtig ret er pasta med kantareller. Prøv fx denne her. Klik på billedet, så får du opskriften.
pasta med kantareller
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
14. juli 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
s a n k e t i d
Selv om vi kun er midt i juli, er det alligevel ved at være tid at samle forråd, fordi der er så meget overflod lige nu.
Det kan være svampe til lufttørring, eller det kan være tomater til tørring i ovnen.
Langtidsbagte tomater smager fantastisk og kan bruges til mange ting. De kan nydes som de er som en lille snack, men de kan også kommes i salater, på tærter og pizzaer, og de kan serveres i en blanding med grillede grøntsager.
Når tomaterne tørres langsomt i ovnen med krydderurter, olie, salt og sukker får de en fantastisk intens smag.
Brug helst små tomater som sherry- eller blommetomater.
langtidsbagte tomater
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
13. juli 2012
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
s q u a s h b l o m s t e r
fyldte squashblomster
Hvis du selv dyrker squash, har du sikkert i øjeblikket en masse dejlige blomster, som du ikke bruger til noget.
Men det er synd at smide dem ud. Lav et lækkert fyld og bag dem i ovnen, så har du en skøn lille forret.
Fyldet kan også buges til andre grøntsager som tomater eller peberfrugter.
Klik her. så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
12. juli 2012
____________________________________________________________________________________________________________________________________
l o n d o n c a l l i n g 1
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
p a s p å – b r a n d f a r e !
brændende bæster fra London
Brixton market
Da jeg i sidste uge var i London, blev jeg fristet af disse habanerochili på markedet i den hippe bydel, Brixton, i den nordøstlige del af byen. Gå ikke glip af dette kulørte udsnit af universet næste gang, du er i London. Tag undergrundsbanen til Brixton, find det overdækkede marked, og du er straks i en hel anden verden.
Gå en tur ad Electric Avenue, hvis du er til usædvanlige butikker, den nyeste musik, eksotiske fødevarer og små restauranter med mad fra hele verden. Her er vintage og lopper, her er streetfood og her er high tea.
Læs mere om Brixton Market her.
___________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jeg synes, det er svært at finde chili i Danmark (med mindre man dyrker dem selv), der virkelig er oppe i Scovillegraderne (den skala man måler styrken af chili efter), men de er altså også her på Brixton Market.
Se mere om chili her: www.gartneri-toftegaard.dk
husk handskerne!
Så er de uskyldigt udseende små chili landet på mit køkkenbord. Men tag ikke fejl. De brænder!
Da jeg have hakket 1/2 habanero til ugens opskrift, brændte mine hænder to dage efter. Så husk handskerne.
Med den styrke rækker 100 g langt. Heldigvis egner chili sig godt til at blive frosset, så læg overskydende frugter i fryseren – eller lad dem tørre.
Hvis du ikke er vild med det stærke, så udelad chilierne, men brugt med måde giver de et ganske særligt pift til den ret, de lander i.
quinoa og chili
De milde quinoafrø fra Bolivia går fint i spænd med den krasse habanerochili. Faktisk er de jo begge sydamerikanere.
Jeg har brugt quinoa i ugens hovedret, fordi quinoa er et fantastisk næringsmiddel, bl.a. indeholder det meget protein, og det er vel at mærke de gode letfordøjelige af slagsen.
Og da du alligevel koger quinoa, foreslsår jeg en salat mked quinoa, som fx kan nydes næste dag.
Læs mere om quinoa her.
jordbær med mandelmælk
Det er heldigvis stadig jordbærsæson.
Hvis du ikke spiser mælkeproduklter, så prøv jordbærrene med mandelmælk.
mandelmælk
Smut 50 g mandler og blend dem med ca. 2 1/2 dl vand. Blend til “mælken” er helt glat.
Rør rundt i “mælken”, inden du hælder den på jordbærrene.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
l i v s s t i l s – p l a n t e s k o l e
petersham nursery i England
er en skøn blanding af planteskole, gourmetrestaurant og livsstilsbutik.
Petersham ligger i Richmond udenfor London. Da jeg i sidste uge var i London havde jeg fornøjelsen at besøge det smukke sted.
Læs om Petersham her. Min gode ven, havemanden Claus Dalby, har også besøgt Petersham for nylig. Se Claus’ video fra Petersham her.
Her er mine egne indtryk.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Restauranten er shabby chick med borde og stole i mange udgaver og farver.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Maden er på gourmetniveau. Her er det en lun salat af spæde sommergrøntsager og grønne salater.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kagerne hos Petersham er også uforskammet lækre!
Dem kan man fx nyde i et af drivhusene med a nice cup of tea.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s o p s k r i f t e r
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
fennikel med spicy quinoafyld
Der er nye faste fennikel nu, og de kan passende fyldes med quinoa, lidt chili og valnødder.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
quinoasalat med misodressing
Quinea er et meget proteinrigt produkt, så det er klogt at få det med ind i madplanen. Det kan man fx med en salat. Her er der avocado og nye ærter i salaten sammen med de små frø – samt lidt friske ærteskud.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
vegetaropskrift, vegetarret, veganeropskrift, veganerret, kødfri ret
avocado blodpropper Bolivia Brixton chili chili i fryseren Claus Dalby England fennikel med spicy quinoafyld forråd frosne chili fyld til grøntsager fyldte squashblomster fyldte tomater Gartneri Toftegaard grøntsagsret fra Petersham Nursery habanerochili hjerte-karsygdomme jordbær jordbær med mandelmælk kantareller kogning af majs kødfri ret kødkuren krydderurter kulhydrater langtidbagte tomater livsstilsplanteskole London mad fra planteriget majs majskolber majssuppe med bønner og avocado mandelmælk misodressing ovnbagte tomater ovntørrede tomater papardelle med kantareller pasta med kantareller peberfrugt peberfrugt- og squashruller Petersham Nursery protein proteiner quinoa quinoafars quinoafyld quinoasalat med misodressing Richmond slankekuren der dræber sommergrøntsager sommergrøntsager i fad squash squashblomster suppe af majs svampe svampetid svensk slankeundersøgelse tomater tørre chili USA veganeropskrift veganerret vegetaropskrift vegetarret