tunsalat uden tun
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, pålæg
.
en salat der skåner det store havdyr
Her er en pålægssalat, der i konsistens minder om tunsalat. Jeg har tidligere filosoferet over efterligninger af animalske retter, og her er så endnu en. Jeg vil ikke påstå, at salaten smager meget af tun, men jeg synes den fungerer fantastisk godt som pålæg.
Salaten er også velegnet i sandwichs og burgere – og den vil garanteret være velkommen på ethvert frokostbord.
Og så kan man glæde sig over, at salaten er særdeles kaloriefattig, da den er lavet med den veganske tofunaise, men du kan selvfølgelig bruge andre former for mayonnaise.
Og så kan man yderligere glæde sig over, at den store smukke tunfisk får lov at svømme rundt derude i de store have.
.
tunsalat uden tun
100 g kikærter (evt. 1 dåse)
50 g majskerner
1 dl tofunaise eller anden ”mayo”
1/2 dl planteyoghurt
2 spsk gærflager (kan evt. udelades)
ca. 1 spsk finthakket rødløg
ca. 1 spsk finthakkede kapers
ca. 2 spsk finthakkede cornichoner (små agurker)
ca. 1 spsk citronsaft, evt. agavesirup
1/2 dl klippet dild
salt, friskkværnet peber
.
Sæt kikærterne i blød mindst 8 timer og kog dem møre i nyt vand, 20-25 minutter. Afdryp og afkøl kikærterne.
Bland kikærterne med majsene og purér dem cirka ”halvt”, sådan forstået at der stadig er struktur i både kikærter og majs.
Rør den valgte mayo sammen med yoghurt, gærflager, løg, kapers, agurker, citronsaft og dild.
Smag godt til med salt og peber og evt. mere af de øvrige tilsætninger og måske også en smule sirup eller andet sødemiddel.
Vend de findelte kikærter og majs i dressingen og smag til igen.
Opbevar salaten i et lufttæt glas i køleskabet. Salaten kan holde sig 3-4 dage.
Uhmmmm denne er også udskrevet og skal snarest nydes.
Knus fra Wanda
Du er vel nok sød Wanda.
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten.
Dejligt med opskrifter til påsken. Dejligt at du giver os mulighed for en smuk og velsmagende påskefrokost.
Jeg har ofte lyst til at bruge soya yougurt i pålæg eller som tilbehør eller til kartoffelsalat. Men soya yougurten er så sød selvom det er en naturel, så jeg synes ikke den passer til. Den jeg kan finde er den fra alpro. Er det også den du bruger. Eller har du fundet en anden der ikke er sød.
Hilsen Mette
Kære Mette,
Det glæder mig, hvis nogle af mine retter kommer på dig påskebord.
Jeg er selv ked af, at soja yoghurten er så sød. Jeg har desværre ikke kendskab til bedre alternativer, men man kan afhjælpe det lidt med citron- eller limesaft.
Rigtig god fornøjelse med retterne, og god påske.
Kh Kirsten
Hej Mette. Jeg tillader mig lige at svare på dit spørgsmål 🙂 jeg ved at Alpro er begyndt at lave en variant uden sukker. Den er i et bæger og der står skrevet sukkerfri på den. Ellers så laver mærket sojade en rigtig god neutralvariant, der kun indeholder sojabønner og vand ifølge ingredienslisten. Desuden er den økologisk og ikke dyrere end Alpro. Jeg køber den i SuperBrugsen (på Nørrebrogade i København) og ellers har alle helsebutikker jeg har været i den 🙂
Kære Tine,
Mange tak for dit svar til Mette og alle os andre. Det er virkelig nyttig information. Tusind tak for det!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Rigtig godt med nogle opskrifter til “pålæg” jeg har afprøvet både tunsalat uden tun
og leve(r)postej og vil bruge dem fremover – tak for dem og flere af slagsen vil være
meget velkomne her:-)
Ramsløgene er fremme nu og tænker mon du har en opskrift med ramsløg i din nye
suppebog?
Hilsner fra Liv
Kære Liv,
Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du kan lide de nye typer pålæg. Jeg har hele tiden i baghovedet at udvikle mere af den slags, for det er svært med pålæg, når man ikke mere spiser det traditionelle. Men heldigvis er både “frikadeller”, “bøffer” og postejer/pateer velegnede til pålæg.
Men hensyn til en ramsløgsuppe, SKULLE der have været en ramsløgsuppe med i den nye suppebog,men den forsvandt på mystisk vis under arbejdet med bogen. Men der er en suppe med navnet “persille-powersuppe”. Her kan du fint skifte persille ud med ramsløg.
I øvrigt kommer ramsløgsuppen på bloggen på mandag. Så hold øje!
Kh Kirsten
Hej Mette og Kirsten,
Jeg bruger selv kun sojayoghurt fra Sojade – den er uden sukker og så er den økologisk. Kan bruges til det hele – den er så god 🙂
God Påske!
Vh Pernille
Kære Pernille,
Hvor ER jeg glad for din besked. Jeg er temmelig træt af den søde sojayoghurt, så det vil være en STOR forbedring for mig at kunne købe en yoghurt, der ikke er sød. Også tak fordi du huskede at fortælle om forhandleren. Jeg må straks til Helsam!
Kh og rigtig god påske til dig,
Kirsten
Glemte at skrive, at den kan købes i helsekostkæden Helsam!
Hej Kirsten!
Tunsalaten ser lækker ud! Jeg har lagt mærke til, at du i flere sammenhænge har gærflager med i dine opskrifter – og ofte med den bemærkning, at de kan undværes. Hvad er gærflager? gør de noget for smagen – eller for næringsindholdet? Eller?
På forhånd tak for at blive gjort klogere!
Påskehilsner fra Birgitte
Kære Birgitte,
Tak for din hilsen. Jeg kan bestemt anbefale “tun”salaten som pålæg.
Gærflagerne bruges som smagsgiver. De har en let oste-nøddeagtig smag og tilfører retten, de anvendes i, den eftertragtede umamismag. Og så har de en lidt jævnende effekt. Gærflager er især attraktive for veganere, der ikke spiser mælkeprodukter eller andre animalske ting. Jeg skriver mere om gærflagerne her: http://wp.me/p5bjYH-2Iz.
Mange påskehilsener (selv om det næsten er for sent!) fra Kirsten
Hej Kirsten Det er vel nok en dejlig salat. Både min mand og jeg er glade for den selv om vi også spiser kød, men altid er på jagt efter gode opskrifter med grønt. Den skal nok blive brugt meget. Hilsen Anette
Kære Anette,
Det er altid dejligt, når man finder retter, der smager godt, og som kan erstatte noget af vores alt for store kødindtag. Så det glæder mig rigtig meget at høre, at både du og din mand kan lide salaten.
Kh Kirsten
skal jeg servere min kødspisende mand 🙂
Ja, gør det!
Kh Kirsten
Jeg kan klart anbefale at komme et par dråber liquid smoke i. Jeg prøvede, af ren nysgerrighed, at se hvordan det smagte og det gav den lige lidt ekstra.
Kære Birk,
Mange tak for den gode idé. Det lyder rigtig godt, og jeg vil tilsætte lidt røg næste gang, jeg laver salaten.
Kh Kirsten
Jeg tilføjer hørfrøolie – det giver en lidt “fisket” smag.
Kære Sanne,
Mange tak for den gode idé. Det lyder rigtig godt.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy