tærte med kulørte rodfrugter i nøddecreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
giv rødderne en skønhedsbehandling
En tærte er altid velkommen. Denne her er blevet ekstra pyntet med sæsonens sidste rodfrugter.
Faktisk kom tærten til verden, fordi jeg havde en kinaradise, som jeg ikke rigtig vidste, hvad jeg skulle bruge til – og så blev den sammen med andre rodfrugter strimlet til denne tærte. Men kinaradisen er ikke absolut nødvendig. Du kan simpelt hen bruge de rodfrugter, du har lyst til.
.
tærten inden bagning
Tærten er parat til ovnen. Inden den bages, er farverne mere livlige.
.
vælg dit eget mønster
Jeg har rullet rodfrugtstrimlerne sammen i forskellige former. Men du kan lade fantasien råde og lave lige netop det mønster, du synes om.
.
rodfrugterne hviler på en nøddecreme
Rodfrugterne bages på en bund af nøddecreme, som kan laves med mandler, nødder, pecannødder, peanuts eller hvad du har mest lyst til.
Selve bunden er bagt med glutenfrit mel. Men vil du lave en hurtig ret, så vælg butterdej i stedet.
Du kan også vælge tærtebunden her.
.
tærte med kulørte rodfrugter i nøddecreme
(4 personer)
glutenfri tærtebund:
100 g boghvedemel
50 g fuldkornsrismel
50 g fuldkornsmajsmel
30 g glutenfri havregryn
1 tsk bagepulver
1 dl havrefløde eller anden fløde
1 spsk tamari (soja)
ca. 1 dl vand
ovenstående kan erstattes af 4 plader frossen butterdej
fyld:
400 g kinaradise
400 g gulerødder, gerne orange og røde (evt. rødbede)
150 g grøn squash
75 g mandler eller nødder, evt. blandede med pecannødder, peanuts etc.
2 dl havrefløde
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber, rørsukker
2 spsk fintklippet rosmarin
¾ dl olivenolie
evt. planteyoghurt
evt. friske krydderurter og/eller spiselige blomster
Bland de tre slags mel og havregrynene med bagepulver og salt.
Tilsæt tamari og så meget fløde og vand, at du kan samle dejen. Den skal have konsistens, så den kan bredes ud i bageformen. Lad dejen hvile et kvarters tid. Hvis den er blevet for fast, så tilsæt en smule vand.
Læg bagepapir i en bageform (jeg har brugt en kvadratisk form, der måler 25×25 cm).
.
Bred dejen ud i formen. Brug en ske dyppet i vand til at brede dejen ud med. Sørg for, at dejen er ensartet tyk. Du kan presse den lidt op ad formens kanter.
Prik dejen med en gaffel og forbag den i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter.
Høvl rodfrugterne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Skiverne skal være så tynde, at de kan rulles uden at knække. Læg dem sammen tre og tre.
Saml rodfrugterne i runde eller aflange faconer.
Blend de valgte nødder/kerner og rør dem i fløden. Smag til med reven citronskal, citronsaft samt salt og peber. Måske skal der også et nip sukker i.
Bred nøddeblandingen ud på den forbagte bund og læg rodfrugterne på i et pænt mønster.
Rør rosmarinen i olien og dryp den på grøntsagerne.
Bag tærten færdig i ovnen, ca. 40 minutter.
Drys evt. tærten med krydderurter og/eller spiselige blomster.
Du kan servere yoghurt smagt til med salt, peber og evt. presset hvidløg til tærten.
..
.