salat med nye kartofler, asparges, radiser og mormordressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, salater, tilbehør
.
ventetiden er forbi – sæt tænderne i de nye asparges og kartofler
Nu er det jul for mig. Solen skinner, og der er friske asparges på hylderne! Nu har de danske asparges lige netop stukket hovederne op gennem mulden.
Jeg ææællllsker asparges og spiser dem næsten hver eneste dag, indtil sæsonen er forbi omkring Sct. Hans.
Asparges kan nydes på utallige måder: de kan koges nogle få minutter og spises med dip, de kan grilles, de kan kommes i tærter, de kan blive til skønne supper, og de kan, som jeg foreslår i dag, blandes i en salat. De kan også spises rå, evt. høvlet i tynde skiver på langs.
På denne tid af året smutter jeg ofte en tur til Tyskland, hvor de har fantastiske asparges-traditioner. Markederne bugner, og i de fleste restauranter har de et indholdsrigt menukort, kun med aspargesretter. Jeg drømmer om, at danske restauranter får den samme gode idé.
.
Viktualienmarkt i München
Det er svært at holde på mundvandet, når man vandrer gennem Viktualienmarkt i München i maj-juni måned!
.
måske er der nye kartofler?
Det er nok kun de allerheldigste, der har sat tænderne i en ny kartoffel i år. Men hvis du selv har dyrket nogle, måske i en krukke, kunne der muligvis blive lidt til denne salat?
Ellers synes jeg, de allerførste danske kartofler skal nydes solo, blot med lidt koldpresset og økologisk jomfruolivenolie og et nip salt. Det bliver altså ikke bedre!
..
radiserne er her
De nye friske radiser er klar, og jeg har i denne uge sammensat en salat netop med de fire skønne forårs- og sommergrøntsager: asparges, nye kartofler, ærter og radiser + naturligvis masser af purløg.
Purløget gror om kap med de andre krydderurter på min terrasse, så det skal der selvfølgelig drysses med. Desuden er der kommet knas på toppen i form af ristede boghvedekerner.
Og så blev jeg lidt nostalgisk og lavede en god gammeldags mormordressing til denne fejring af foråret.
Velbekomme!
.
alt godt fra foråret
Jeg har blandet kogte linser i salaten for at tilføre lidt ekstra proteiner. Hvis du spiser salaten som tilbehør til et proteinrigt måltid, kan du sagtens undvære linserne.
Du kan bruge grønne eller hvide asparges efter smag og behag – eller halvt af hver.
.
forårssalat med mormordressing
(4 personer)
50 g delikatesselinser (grønne)
25 g boghvedekerner
200 g kartofler
200 g grønne asparges
12 radiser
100 g bælgede ærter
en håndfuld grønne blade: spinat, rød syre eller vårsalat, evt. ramsløg
1 bdt purløg
dressing:
1 dl havrefløde eller anden fløde
2-3 spsk lime- eller citronsaft
ca. 1 tsk rørsukker
salt, friskkværnet peber
.
Kog linserne møre i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem.
Rist boghvedekernerne gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Kog kartoflerne møre, afkøl dem og skær dem i skiver eller terninger.
Læg aspargesene i kogende vand og kog dem 2 minutter. Afkøl dem og skær dem i mindre stykkker.
Skær radiserne i tynde skiver på langs på et mandolinjern. Læg dem i iskoldt vand.
Bland alle ingredienserne til salaten undtagen purløg og boghvedekerner.
Rør dressingen sammen og smag godt til med surt og sødt, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Drys med klippet purløg og boghvedekerner.
.