Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

24

juli 2020

4

KOMMENTARER

tærte med broccoli”asparges”, karamelliserede skalotteløg og mandelcreme

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

en slags fattigmandsasparges

Hvis du er lige så glad for asparges som jeg er, håber jeg, du har nydt forsommerens kongelige spise i rigelige mængder.

Nu har stilkene trukket sig tilbage til den mørke muld og stikker først hovederne frem igen til maj. Og så må man jo finde på noget andet!

Selv om det er skorzonerrod, der kaldes fattigmandsasparges, synes jeg godt, man kan omfatte stilkbroccolien af denne betegnelse.

Jeg synes i al fald, at de grønne stilke er en ganske god erstatning for grønne asparges, altså når aspargesene ikke er i sæson.

Hvis du ikke lige kan få fat i broccolistilkene, kan du sagtens bruge et helt broccolihoved i stedet. Så deler du blot broccolien i passende stykker, der passer til den valgte bageform.

Tærten er lidt atypisk, fordi bunden bages færdig, hvorefter fyldet lægges i. Det betyder, at den er nem at forberede i god tid. Det hele kan laves i forvejen og “samles” inden serveringen. Så skal tærten blot varmes op ovnen.

bananløg

De aflange bananløg passer fint til en smal aflang tærteform, men du kan bruge alle slags løg og alle slags tærteforme.

Når løg karamelliseres, trækkes endnu mere sødme frem i smagen, og den passer fint til den milde kålsmag og mandelcremen i bunden.

.

glutenfri tærtebund

Denne tærtebund er glutenfri, men du kan vælge en helt almindelig tærtebund med hvedemel, olie, vand og salt. Du kan fx bytte de glutenfri meltyper ud med ca. 200 g hvedemel og bruge olie, yoghurt og vand som i ingredienslisten nedenfor. Kom i givet fald væden i lidt ad gangen og tilsæt så meget, at dejen nemt kan samles.

den supersunde kål

Hvad er vigtigst: sundhed eller smag? Jeg synes, begge dele er lige vigtige. Hvad nytter det, at sund mad smager af ingenting? Så bliver den alligevel ikke spist.

I denne tærte går de to ting heldigvis hånd i hånd. Især broccoli er en slags naturens egen medicin og sprænger nærmest listen over powerfoods.

Broccoli indeholder masser af antioxidanter og anses som kræftforebyggende, ligesom hjerte, årer, knogler, øjne og meget mere styrkes af de mange gode stoffer i broccoli: vitaminer og mineraler, sekundære plantestoffer, Omega 3 fedtsyrer og masser af fibre, der gavner tarmfloraen. Listen er nærmest uendelig. Fantastisk at så meget godt kan være samlet i sådan et lille hoved!

.

tærte med broccoli”asparges”, karamelliserede skalotteløg og mandelcreme

(4 personer)

tærtebund:

100 g  havremel

50 g boghvedemel

50 g havregryn, evt. glutenfrie

1/2 dl olivenolie

1/2 dl planteyoghurt

salt, friskkværnet peber

ca. 1/2 dl vand

mandelcreme:

75 g mandler

2 dl mandelfløde, havrefløde eller anden fløde

1-2 spsk maizenamel

2 spsk citronsaft

3 spsk gærflager, se evt. om gærflager her 

tærtefyld:

300 g banan-skalotteløg

4 spsk olivenolie

4 spsk ahornsirup

250 g broccolistilke 

25 g valnødder

.

Lav først mandelcremen (eller ”oste”sovsen): findel mandlerne i en blender. Tilsæt fløde, citronsaft, gærflager og et drys salt og peber. Kog fløden op i en gryde.

Rør maizenamelet ud i lidt fløde og tilsæt det. Lad sovsen jævne. Måske skal der bruges lidt mere maizenamel. Sovsen skal være temmelig tyk. Smag godt til.

Lad mandelcremen stå, mens du laver bunden:

Ælt de to slags mel og havregrynene med olie og yoghurt. Tilsæt et lille drys salt og peber og så meget vand, at dejen bliver tilpas blød til at kunne rulles ud. Lad dejen hvile en halv times tid.

Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Pres dejen op ad siderne og prik bunden med en gaffel.

Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag bunden helt færdig, til den er gylden og sprød, ca. 15 minutter.

Tilbered herefter fyldet: svits skalotteløgene i olie og sirup i en gryde. Lad løgene simre 15-20 minutter afhængig af størrelsen. Vend rundt i løgene engang imellem, så de bliver gyldne på alle sider.

Læg broccolistilkene i kogende vand 1 minut. Afdryp dem.

Bred mandelcremen ud i den bagte bund og læg broccoli og løg på tærten i et pænt mønster.

Varm den ”samlede” tærte i en 190 grader varm ovn 8-10 minutter. Drys med hakkede valnødder.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Lene Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.