sommersuppe med sprød salvie
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
find solen frem med en sommersuppe
I håbet om at formilde vejrguderne har jeg lavet denne suppe, der smager af sol og sommer.
Jeg har lavet to udgaver: én der kan serveres kold og én, der kan serveres varm. Så er man dækket ind, hvis sommeren stadig ikke skulle vise sin varme solrige side.
Hvis du vil lave suppen kold, skal den blendes med en avocado, når den er afkølet (acovado kan ikke tåle opvarmning).
Skal suppen være varm, så tilsæt 1-2 kartofler. De vil jævne suppen, når du blender den.
den danske sommer
Sol og regn. Sådan er den danske sommer. Da jeg lavede suppen, så himlen over Roskilde Fjord sådan ud. Men så var suppen klar …
… og straks så det sådan ud!
Om det var guderne, der var blevet formildet, ved jeg ikke, men da suppen var klar, strålede solen. Jeg kan dog desværre ikke garantere solskin. Måske dog i sjælen, når du nyder suppen.
det er sæson for ærter
De nyplukkede, nye ærter er ren slik. I suppen får ærterne selskab af squash. Det er en meget enkel og nem suppe.
salvie på toppen
Suppen er pyntet med lidt fløde, sprødstegte salvieblade og friske ærter – samt et drys sort salt.
friske og stegte salvieblade
Salvie er en meget speciel krydderurt med en let bitter, “sammentrækkende” smag. På billedet er der friske grønne blade og blade, der er blevet svitset på panden. De er sprøde og tilfører suppen en dejlig smag – hvis man altså kan lide salvie! Ellers erstat salvien med en anden krydderurt, fx basilikum eller timian.
sommersuppe med sprød salvie
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
400 g squash
100 g kartoffel (varm suppe) eller
1 avocado (kold suppe)
75 g bælgede ærter + ekstra til pynt
en håndfuld friske salvieblade
ca. 6-7 dl grøntsagsbouillon
ca. 1/2 tsk reven muskatnød
1-2 dl sojafløde eller anden fløde
limesaft eller citronsaft
evt. sort salt
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare.
Skær squashen i terninger og tilsæt dem sammen med ærterne.
Kom også kartofler i små terninger i suppen, hvis du vil servere den varm. Kartoflerne er nødvendige for at jævne suppen lidt. Hvis du vil servere suppen kold, så tilsæt en avocado til sidst, se nedenfor.
Hæld bouillonen i gryden og bring suppen i kog.
Hak et par spsk salvieblade (gem 16-18 blade, se nedenfor) og kom dem i suppen sammen med muskatnøden. Lad suppen simre under låg 8-10 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den i blenderen.
Hvis du vil servere suppen kold, så blend en avocdo med.
Tilsæt fløde efter smag og behag og evt. mere bouillon, og smag suppen til med salt, peber, muskatnød og citrussaft.
Sæt suppen i køleskabet, hvis den skal serveres kold. Ellers varm den op i gryden inden serveringen.
Varm lidt olie på en pande og steg salviebladene sprøde.
Servér suppen portionsvis med de sprøde salvieblade og friske ærter. Drys evt. med lidt sort salt.
Uhmmmmmmm har lige været hos svigermor, hun lavede en købe kødsuppe, så jeg så blot til.
Nu i morgen vil jeg lave en suppe, for det har jeg sådan lyst til.
Tak for ideen med avokado, den kendte jeg ikke. 🙂
Fortsat god sommer.
Knus fra Wanda
Tak i lige måde. Lige nu ser det ud til ,at varme supper er det bedste! Men god sommer i al fald til dig og Frede.
Kh Kirsten