skøn suppe med savoykål – italiensk ribollita
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, supper
..
hjertevarmende suppe som hovedret
Du har sikkert bemærket, at mine ideer til plantebaseret mad har holdt pause nogle uger. Jeg har bogstavelig talt været lagt ned, men er nu så småt på vej tilbage til gryderne og tasterne. Jeg håber selvfølgelig, at du har savnet ideerne!
Her er jeg tilbage med en rigtig “stærk” ret. Stærk forstået som en ret smækfyldt med fantastiske næringsstoffer. Så her i den gråmelerede november kommer en hovedrets-suppe, der både varmer kroppen og giver energi til hver eneste celle i kroppen.
.
italiensk klassiker
Ribollita er en gammel italiensk bonderet, der hæges om i de enkelte familier.
Ribollita er en mellemting mellem en suppe og en stuvning, og jeg foreslår, at man spiser den som en hovedret.
Retten stammer fra det folkelige italienske køkken, et meget fattigt køkken, hvor kød var en sjældenhed.
I bogen ”Grønne glæder fra Italien” af den italienske journalist og forfatter, Alfredo Tesio, som jeg havde fornøjelsen at udgive engang i sidste århundrede, beretter Alfredo om den klassiske ret:
”Det fortælles, at under de store luksuriøse middage, der blev holdt i Firenzes palæer, blev alle de iøjnefaldende retter serveret på kæmpefade. Selve fadene var dækket af et fladt halvbagt brød, der skulle beskytte det kostbare sølv. Dette brød opsugede al saften, der kom fra de retter, de adelige spiste. Når fadene blev bragt tilbage til køkkenet, hang der en kæmpe lergryde parat over ilden, klar til at blive fyldt med det kostelige brød. Der blev så spædet op med vand og alle mulige grøntsager, som kogte og kogte i timevis, fordi de store renaissancebanketter varede i mange timer, ofte flere dage …
Ribollitaen var faktisk tjenestefolkenes forret, hovedret og dessert. Retten blev med årene forbedret, glemt og genopstod så, for i dag at være en meget udsøgt ret.”
Ja, sådan kan mad altså opstå og genopstå, og i dag findes der mange forskellige udgaver af suppen/stuvningen: nogle kommer brødet i suppen, som så bliver temmelig tyk, andre griller brødet med ost og serverer det oven på suppen, som du kan se det på billederne.
.
den supersunde grønne kål
Savoykål er i sæson lige nu, og flere har efterlyst opskrifter med savoykål. Og lige netop denne kål er fin til ribollitaen. Men du kan også bruge palmekål, bladbeder eller grønkål.
.
italiensk bondemand
ribollita – italiensk bondesuppe/stuvning
(4 personer)
300 g hvide bønner, canellini eller limabønner
1/2 dl olivenolie + lidt til serveringen
200 g rødløg
4-5 fed hvidløg
1/2 tsk tørrede chiliflager eller frisk hakket chili efter smag
2 tsk tørret rosmarin
2 tsk tørret timian
300 g gulerødder
2-3 stilke bladselleri
1 dåse hakkede tomater m væde
350 g grønkål, palmekål, bladbeder eller savoykål
2 laurbærblade
evt. grøntsagsbouillon
citronsaft
8 skiver daggammelt brød
evt. tør plantebaseret ost
Sæt bønnerne i blød natten over og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter.
Afdryp bønnerne, men gem lidt af kogevandet.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt chili og krydderurter.
Skær gulerødderne igennem på langs og derefter i skiver. Skær også bladsellerien i skiver. Snit de grønne blade.
Kom grøntsagerne i gryden og svits dem et par minutter. Læg låg på gryden og lad grøntsagerne simre for meget svag varme 10-15 minutter.
Tilsæt tomaterne med væden.
Snit den valgte kål fint og kom den i gryden sammen med laurbærbladene og evt. 2-4 dl bouillon eller kogevand fra bønnerne efter behov.
Tilsæt også de kogte hvide bønner.
Hvis du vælger at komme brødet i retten, så skær det i terninger og lad det koge ud i suppen.
Læg låg på gryden og lad ribollitaen simre 15-20 minutter.
Hvis du vil servere brødet til separat, så smør det med olivenolie og drys med reven ost. Sæt skiverne under grillen, indtil overfladen er gylden.
Smag ribollitaen til med salt, peber og citronsaft.
Servér suppen/stuvningen med de grillede brød og lidt ekstra olivenolie på toppen.
..
nu er det suppetid – supper fra hele verden – til hele året
Hvis du er lige så vild med supper som jeg, kan du finde opskrifter på supper fra hele verden i min bog, “Supper & Co.”
Supper er verdens hurtigste mad at tilberede – alt er i én gryde. I bogen kan du “rejse” fra Sydamerika til Rusland og Kina, Thailand og mange andre lande.
Bogen kan købes som E-bog hos Saxo.
.
rigtig god bedring og tak for opskrifter
Kære Lotte,
Tusind tak – og selv tak!
Kh Kirsten
Suppe med alt godt fra haven 🙂 lyder velsmagende og mættende !
God bedring, håber snart du er helt velbefindende igen, for der har været lidt stille !
Kære Dorit,
Mange tak. Ja, jeg håber at være tilbage med masser af gode ideer – ikke mindst i julemåneden.
Det glæder mig, at du synes om suppen. Jeg håber, den vil smage!
Kh Kirsten
Tak 👍🏼 Den må jeg lave. Vi har stadig fine savoykål og bladselleri i haven.
Kære Myrna,
Det lyder godt. Hvor er det skønt at du har friske grøntsager i haven. Jeg håber, suppen bliver en succes.
Kh Kirsten
Godt du er tilbage igen og jo jeg har savnet dine dejlige opskrifter. Glæder mig til at prøve denne af 🥰
Kære Pia,
Mange tak. Det er dejligt at høre, at jeg har været savnet!
God fornøjelse med suppen.
Kh Kirsten
Godt at du er oppe på hesten igen kære Kirsten, og vel også med forøget modstandskraft. Og herligt at suppen er med chili, som min søn netop i går fortalte om egen tilvænning og nydelse til gavn for stofskiftet og – prostata.
Mkh Erik W ( næsten veganer og glutenallergiker)
Kære Erik,
Hvor er det hyggeligt at høre fra dig! Og ja, chili er godt for mange ting – men tilvænning kan være nødvendig.
Jeg har det som du: næsten veganer med glutenintolerance.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Hvor dejligt at du er tilbage – jeg har savnet dig og dine opskrifter. Jeg har lige lavet suppen og den smager fantastisk – kunne hente det meste i haven.
Kære Lise,
Hvor er det dejligt at være savnet. Tusind tak! Og suppen smager helt sikkert endnu bedre med grøntsager fra egen have!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, du har helt sikkert været savnet, så det er dejligt, du er tilbage 🤗……..denne suppe ser bestemt også lækker ud, og så er det fantastisk også at få historien bag retterne 😊
Jeg håber, du snart er helt på toppen, rigtig god bedring 🍀🤗
Kære Mette,
Hjertelig tak for de gode ønsker. De hjælper helt sikkert på helbredet.
Og så er det dejligt at have været savnet!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for mange dejlige opskrifter. Spørgsmålet er hvordan er din suppe blevet så mørk, min er lidt bleg røde, men smager rigtig godt.
Du er rigtig god til at få meget smag og umani i dine retter, rost og tak for det. Mvh Thilde
Kære Thilde,
Selv tak. Det er en fornøjelse at levere opskrifter.
Jeg tror suppen på fotoene ser mørk ud på grund af alle de grønne blade.
Og mange tak for din smukke ros.
Kh Kirsten
Dejligt du er tilbage, jeg har savnet dine gode opskrifter, men er også så heldig at eje flere af dine bøger som bliver brugt flittigt 🙂 da jeg er født vegetar tror jeg. Din suppe lyder helt fantastisk så den vil jeg prøve. Jeg er også ret vild med din grøntkålsuppe.
Ønsker dig god bedring og tusinde tak for dig og det fine arbejde du gør ❤️
Kære Bente,
Det er dejligt at høre, at mine opskrifter har været savnede! Også godt at høre, at du har nogle af mine bøger. Så løber man aldrig helt tør!
Og så vil jeg bare sige TAK – og selv tak 😘
KH Kirsten
Dejligt at du er tilbage igen og med så delikate retter, som man straks må printe ud og sætte op på sin køkkentavle.
Det er en stor nydelse og med glæde, jeg ser frem til at tilberede retterne og ikke mindst spise dem med sikkerhed for bestanddelenes værdi og smag .
Tusind tak for din ildhu i sunde produkter og uden at slippe fordringer til smagsfylde og sundhed.
Så mange tak
fra Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Ja, nu håber jeg, at det fungerer fremover. Og det er altid lidt rart, hvis man har været savnet!
Hvor er jeg glad for at høre, at du har glæde af mine ideer – så jeg siger bare TAK – og selv TAK.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy