stjernemarinerede auberginer med sesamgrillet tofu
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
orientalsk inspireret – stegt og grillet
Her er forslag til en delikat middag, hvor stegte auberginer har fået en let lakridsagtig smag af en marinade med bl.a. stjerneanis.
Den ligeledes svagt smagende tofu er marineret i en dressing med soja, ingefær og hvidløg og derefter vendt i sesamfrø og grillet i ovnen. Det er lidt af en “herre-ret”, tør jeg godt sige.
stjerneanis
Stjerneanis er et af de smukkeste krydderier, jeg kan komme i tanker om. De små brune, skinnende frø ligger godt beskyttet og forseglet i små “lommer”, der tilsammen udgør det stjerneformede krydderi.
Stjerneanis er ikke særlig brugt i madlavning i Danmark. Jeg kender den mest fra Kina – mærkeligt nok, for krydderiet hører hjemme i Mellemøsten og middelhavslandene. Man mener, at stjerneanis helt præcist stammer fra Nildeltaet i Egypten.
De små frø har en let lakridsagtig smag (ligesom anis- og fennikelfrø), og de indeholder ekstremt mange gode stoffer. Desværre spiser man aldrig store mængder af krydderiet, men det indeholder mange B-vitaminer og adskillige mineraler. Mest interessant er nok kalium, der regulerer blodtryk og hjerterytme.
Stjerneanis hører i det hele taget hjemme i naturens eget apotek. De æteriske olier i frøene er lindrende for luftvejslidelser som astma, forkølelse og hoste, og frøene er også gode ved fordøjelsesproblemer, mavekrampe, oppustethed, kvalme etc.
.
de svitsede auberginer med stjerneanis
Den milde aubergine får karakter efter at have opsuget marinaden med stjerneanis.
stegte auberginer og grillet tofu
Den proteinrige tofu står ikke højt på gourmet’ernes hitliste (eller danskernes i det hele taget!). Det er forståeligt nok, for de fleste ved ikke, hvordan man behandler tofu (se om tofu her).
Tofu fås med forskellig smag, fx med krydderurter, svampe, røget etc. Jeg har brugt neutral tofu her, og den får så sin karakter fra marinaden.
stjernemarinerede auberginer med sesamgrillet tofu
auberginer:
1 spsk frø af stjerneanis (kan erstattes af fennikel eller anis)
5 spsk olivenolie
3 spsk frugteddike
1-2 spsk tamari
2-3 spsk blåbærsirup
3/4 kg auberginer
3-4 spsk kokos- eller olivenolie til stegning
1 bdt persille
grillet tofu:
2 spsk olivenolie
1-2 spsk tamari
2-3 spsk citronsaft
1-2 tsk ristet sesamolie (kan udelades)
1-2 spsk blåbærsirup
2 fed hvidløg
1-2 spsk reven ingefær
1 spsk kartoffelmel eller maizenamel
250 g tofu
sesamfrø
Rør først marinaden til auberginerne: tag frøene ud af de små stjerneanis og stød dem i en morter.
Rør olie, eddike, tamari og sirup sammen. Tilsæt de knuste frø.
Smag marinaden godt til med tamari, eddike og sirup.
Skær auberginerne i trekanter eller skiver efter smag og behag.
Steg auberginestykkerne i olien ved rask varme. De skal være gyldne på alle sider, men du behøver ikke at tilsætte mere olie.
Læg de varme auberginer i en skål og hæld marinaden over. Lad dem trække et par timer, evt. natten over. Vend rundt i auberginerne ind imellem.
Lav marinaden til tofuen: rør olie, tamari, citronsaft, sesamolie og sirup sammen og tilsæt presset hvidløg og reven ingefær. Smag godt til med tamari, citronsaft, sirup og ingefær.
Skær tofuen i aflange stænger eller i terninger. Læg dem i en skål og hæld marinaden over. Lad tofuen marinere et par timer eller natten over. Vend rundt i tofuen engang imellem.
Inden serveringen grilles tofuen: tag stykkerne op af marinaden og rør 1 spsk kartoffel- eller maizenamel i marinaden. Vend tofustykkerne i marinaden og derefter i sesamfrø.
Læg stykkerne på en bageplade og sæt dem under grillen. Vend dem evt., så de også bliver gyldne på undersiden.
Varm auberginerne i ovnen, mens du griller tofuen.
Servér auberginer og tofu sammen på et fad og drys auberginerne med hakket persille. Giv gerne ris til den orientalsk inspirerede ret. Du kan vælge løskogte brune ris eller en salat med røde ris og bladselleri eller med broccoli.
åhhhhh tænderne er dækket af mundvand og tastaturet ligeså…. 🙂
Jamen, så har jeg opnået, hvad jeg ville, men husk hagesmækken, søde Wanda!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, denne herreret kommer snart på bordet, ingen tvivl.
Jeg læser jo altid dine dejlige beskrivelser, og bliver så glad Over dine beskrivelser af forskellige krydderier og madvarer, mht udseende og især hvordan man “angriber” dem, bruger dem og får det bedste ud af dem, jeg har nok en tendens til at opgive, hvis noget virker bøvlet og ukendt, så det er en kæmpe motivation og øjenåbner at få “det hele med”, og derfor en stor fornøjelse og glæde at bruge dine opskrifter, det er såmænd lige før jeg kan “smage” retten før den er lavet, tusind tak og kærlige hilsener Jette.
Kære Jette,
Hvor er jeg glad for at høre, at du udvider dit smagsunivers. Mad skal jo være en oplevelse, så jeg synes selv det er dejligt med ideer til nye smagsuniverser. Tak for alle dine søde ord. De er meget inspirerende for mig!
Kh
Kirsten
Lyder super lækkert men hvor findes blåbærsirup eller har du et alternativ ?
Kære Dorte,
Du kan for så vidt bruge ethvert sødestof. Det skal dog helst være flydende, og du kan bruge andre former for sirup, fx ahornsirup eller honning. God fornøjelse!
Kh
Kirsten
ps: både blåbær-og ahornsirup fås i de fleste supermarkeder.