hot chicken wings på den kloge måde
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
kål er klogere kost end kyllinger
benløse “fugle” – eller “chicken wings” af blomkål
På nettet kan man finde en masse opskrifter på den amerikanske ret “hot chicken wings” – vel at mærke lavet med mange andre ting end netop kyllingevinger. Det er der masser af sund fornuft i, for enhver, der har set billeder fra en kyllingefarm med 40.000 kyllinger i en stald, vil nok tænke sig om to gange, før de vælger at spise kylling.
Lige før kyllingerne skal slagtes, er pladsen så trang, at de ikke kan bevæge sig. Men det er måske ikke det værste: mange af kyllingerne kan slet ikke gå, selv om der var plads. Kroppen er blevet så tung under den hurtige opfedning, at benene ikke mere kan bære de stakkels dyr. Benene knækker simpelt hen.
Heldigvis har kreative folk fundet på alternative måder at lave “hot chicken wings” på. Der kan bruges seitan (hvedegluten), tofu eller som her blomkål, der glaceres med en barbecuesovs og bages.
I USA, hvor retten stammer fra, og hvor man har meget større fokus på mad uden kød, kan man på mange restauranter købe retten. Se her et udvalg af ” kødfrie chicken wings”, der serveres på restauranter i Amerika.
I USA steger man ”vingerne” med færdig barbecuesovs, men da jeg ikke bryder mig om færdiglavede sovse, har jeg lavet min egen blanding, som er stærk og sød.
”Vingerne” bages ad to omgange: først vendes de i en dej af kikærtemel og bages gyldne. Dette kan man gøre i god tid, inden retten skal serveres.
Inden serveringen vendes ”vingerne” i den spicy sovs og bages endnu en gang.
Blomkåls”vingerne” smager fantastisk, og jeg vil varmt anbefale dig at prøve dem. Traditionelt serveres der stave af bladselleri og gulerødder til retten samt en dip, som kan være en plantebaseret mayonnaise eller sojayoghurt naturel smagt til med presset hvidløg og hakkede urter. Der kan desuden smages til med paprika og sennepsfrø. Det er den såkaldte ranchdressing.
hot “chicken wings” på blomkål
1 stort blomkålshoved, ca. 3/4 kg
dej:
125 g kikærtemel
1 1/4-1 1/2 dl vand
glasering:
1/2 dl tamari (soja)
1/2 dl ahornsirup
1 dl sød chilisovs
2 spsk rørsukker
2 fed hvidløg
2 spsk reven ingefær
1/2-3/4 dl tomatketchup
2 tsk røget paprika
et lille drys chiliflager
1 spsk ristet sesamolie
2-3 spsk limesaft eller riseddike
ranchdressing:
2-3 dl planteyoghurt naturel
1 spsk gærflager (kan udelades, se evt. mit svar nedenfor)
1 fed hvidløg
2 spsk finthakket persille
2 spsk klippet dild
2 spsk klippet purløg
tilbehør:
gulerødder
bladselleri
Del blomkålen i buketter.
Rør kikærtemelet med vand til konsistensen er passende. Dejen skal kunne hænge fast på blomkålsstykkerne, og den skal ikke være hverken for fast eller for flydende. Rør et drys salt og peber i dejen.
Vend alle blomkålsstykkerne i dejen med en gaffel eller brug fingrene. Sæt stykkerne på en bageplade med bagepapir og bag kålen i en 225 grader varm ovn 6-8 minutter. Vend stykkerne og bag dem gyldne på den anden side, ca. 8 minutter.
Glaseringen: lad tamari, sirup, chilisovs og sukker simre i en gryde, til det tykner lidt.
Tilsæt presset hvidløg, ingefær, tomatketchup, paprika, chiliflager, sesamolie og limesaft.
Smag til. Glaseringen skal være tilpas stærk/sød. Hvis den er for flydende, koges den lidt mere ind.
Vend ”vingerne” i glaseringen. Sæt dem igen på bagepladen og bag dem færdige i en 200 grader varm ovn, 10-15 minutter.
Rør ingredienserne til dippen sammen og smag til med salt og peber, evt. også med paprika og sennepsfrø.
Servér “vingerne” straks med grøntsagsstave og dip.
grønt er godt for tarmbakterierne
Forskere har fundet ud af, at alt tyder på, at det er tarmfloraen, der er ude af balance, når man udvikler insulinresistens og dermed diabetes 2. Forskerne har netop fået deres undersøgelse offentliggjort i det anerkendte naturvidenskabelige tidsskrift, Nature. Og dét der er STORT for mig er, at grøn mad spiller en afgørende rolle.
En af forskerne, professor Oluf Borbye Pedersen, siger til Politiken: “Vi ved, at du radikalt kan ændre din tarmmikrobiota, hvis du lægger dine kostvaner om. For eksempel kan du med en mere grøn kost ændre dine tarmbakterier, og hvad du producerer af stoffer, på 48 timer.”
Tænk, at noget kan være SÅ enkelt (og samtidig indebære SÅ store smagsoplevelser’).
Jeg har aldrig i de mere end 40 år jeg har arbejdet med grøn mad, været i tvivl om, at det, vi putter i munden, har enorm betydning for vores helbred. Og det er ikke mindst det, min bog, Powerfood revolutionen handler om (udsendt i nyt oplag med titlen “Sundt vegetarisk”, se evt. mere her). Den fortæller om mad, der styrker tarmfloraen og immunsystemet og samtidig virker betændelseshæmmende.
.
barbecuesovs benløse fugle bladselleri blomkål blomkåls chicken wings chicken wings af blomkål glasering til chicken wings gulerødder hot chicken wings med blomkål hot chicken wings veganske hot chicken wings vegetariske kyllingestald ranchdressing veganske chicken wings vegetariske chicken wings
Hej Kirsten, det ser godt nok lækkert ud, nu tror jeg vi skal have “kylling”, men i dippen skal der gærflager i, øhm, jeg har aldrig hørt om gærflager, så hvad er mon det? Har det noget at gøre med almindelig gær?
Kærlig hilsen Jette
Hi Jette,
Gærflager er inaktiv gær, der bruges som smagsgiver (de er meget proteinrige og indeholder mange B-vitaminer samt forskellige mineraler).
Smagen er en mellemting mellem nødder og ost. Flagerne ligner tynde havregryn, og de købes i en helsekostbutik. Men du kan sagtens udelade flagerne, der faktisk er lidt dyre men på den anden side rækker langt. Du kan også købe dem på nettet: http://www.helseplus.dk/shop/search-1.html?keyword=gærflager.
God fornøjelse med “kyllingen”!
Kh Kirsten
Hej igen kære Kirsten, tusind tak for dit svar. Nu er jeg jo blevet lidt nysgerrig omkring gærflagerne, så ved du, om de tåler varmebehandling ? For hvis, kunne jeg måske også anvende dem til vegetarisk pizza og lasagne, og så få ostesmagen på den sunde måde, det ville jo være dejligt.
Jeg kan selvfølgelig drysse dem på den færdigbagte pizza, men til lasagne tænkte jeg, om jeg kan lave Bechamelsauce og komme flagerne heri ?
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Ja, flagerne tåler varmebehandling. Mange bruger dem faktisk i en bechamelsovs (eller lignende hvid sovs) for at opnå en slags ostesmag.
Jeg tror ikke, du blot skal drysse dem på en pizza. Flagerne skal røres i et eller andet. Jeg har mærkeligt nok ikke brugt flagerne særlig længe, men jeg vil prøve at lave forsøg med pizzatopping. Til en lasagne skal du blot røre flagerne i sovsen. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten og Jette!
Lige et par kommentarer til gærflagerne – for det første er gærflager blevet en fast og uundværlig ingrediens i mit veganske køkken, ikke bare i becamelsauce, men i rigtig mange retter, fordi det bidrager med en god, rund umamismag, som lige højner smagsoplevelsen en tand.
Med hensyn til at bruge gærflagerne som drys på pizza, er der mange, som anbefaler at kværne cashewnødder og gærflager til en slags vegansk parmesan. Jeg har aldrig været vild med parmesandrys, så det er ikke noget, jeg bruger eller savner, men søg på Google, så kommer der en del forslag op.
….. og Kirsten, rigtig lækkert med en opskrift på blomkåls-“wings”. Det er noget, jeg længe har haft lyst til at prøve, og jeg finder det rigtig godt, at du har brugt kikærtemel i dejen. Næste gang jeg kommer hjem med et flot og lækkert blomkål, må din opskrift helt sikkert afprøves. 🙂
Kærlige sommerhilsener
fra
Merete
Kære Merete,
Mange tak for din hilsen og tak fordi du vil dele din viden om gærflager. Det lyder som en god idé at blande gærflager og cashewnødder. Jeg har selv tidligere brugt et drys af finthakkede cashewnødder og kapers.
Og så er jeg glad for at høre, at du netop gik og manglede en opskrift på “chicken wings”. Dem jeg har serveret, er blevet modtaget med begejstring! Så velbekomme hos dig!
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten, Ja, man skal lære så længe man lever
Det var rigtig sødt af Merete, at give sin erfaring om gærflagerne videre, det skal hun have en stor tak for.
Jeg måtte så lige undersøge hvad umamismagen egentlig er for en størrelse, det fandt jeg så ud af ved at søge på Google, ergo er gærflagerne jo “guldkorn”, ikke kun mht til at give smag, men også mht til næringsindholdet. Dem må jeg have fat i.
Jeg cykler hver dag en tur ud i klitplantagen, idet jeg bor tæt ved Vesterhavet, og plukkede Idag årets første blåbær i øs-pøs regnvejr, så nu er der blåbærmarmelade og det blev sommer på en regnvejrsdag, kærlig hilsen Jette. 🌞
Kære Jette,
Ja, der er næsten ikke noget så godt som at blive klogere! Jeg tror, du bliver glad for det nye bekendtskab med gærflagerne. Men apropos umami, så er tamari også genial. Sojaen er jo temmelig salt, men brugt med måde kan den give meget karakter til en ret.
Det lyder fantastisk, at du bare kan cykle ud og plukke blåbær. Jeg har selv fået en lillebitte busk sidste år og glæder mig til et par bær i år.
Jeg ønsker dig dejligt solskin på turen, hvis du skal plukke i dag.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
1000 TAK for en FANTASTISK LÆKKER opskrift på BBQ Blomkål, som jeg har kaldt din ret 🙂 Hold da op – hvor smager den godt!!! 😊😊😊
Jeg har været vegetar i rigtig mange år – og der er meget længe siden, jeg har smagt noget SÅ lækkert 😋😋😋
Jeg tror at alle mine gæster her i sommertiden skal have serveret dem.
Mange hilsner fra Vita
Kære Vita,
Jeg siger da bare selv tak. Det er virkelig en fornøjelse, når nogen bliver SÅ glad som du. Jeg må sige, at jeg også selv er vild med blomkålsretten, og de gæster der har smagt den, var også begejstrede. Det er dejligt med en ret på repertoiret, som altid vækker glæde.
Fortsat god fornøjelse med gæsterne og BBQ-blomkålen!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Fantastisk opskrift !
For første gang i mit liv har jeg fået blomkål, som smagte godt !
Forsæt dit gode arbejde med at udbrede vegetariske opskrifter – så danskere kan se at man kan leve anderledes og sundt og med velsmagende kost !
Vi sætter stor pris på dit arbejde
Venlig hilsen Inger og Jan
Hjertelig tak, Jan. En person mere omvendt til blomkål!!! Det er en sejr for mig. Hvor er det glædeligt, at I kan bruge mine opskrifter. Det er MEGET inspirerende – og skønt at mine opfindelser kan bruges. Jeg værdsætter meget, at du giver dig tid til at skrive. Tak for din dejlige hilsen.
Mange hilsener til jer begge,
Kirsten
Hej Kirsten
Lyder så lækkert , tror du man kan bruge en anden meltype end kikærtemel ?
Mvh Anne Mette
Kære Anne Mette,
Ja, det kan du sagtens. Du kan bruge hvedemel, rismel eller sojamel. Jeg håber, der er en af de meltyper, der du’r.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Min datter kommer til frokost. Hun kan ikke tåle sukker! Nu har jeg sødet glaseringen med stevia, håber det dur? Nu overvejer jeg om jeg måske skak tykne lidt med maizena?
Kære Mette,
Det er sørme svært at svare på, da jeg ikke kan se konsistensen. Glaseringen skal være som en tyk sovs. Det går sikkert fint med stevia, men smag selv til.
God fornøjelse og god frokost!
Kh Kirsten
Tak for hurtigt svar 🙂 som nåede mig inden frokosten, fantastisk. Mine hot chicken wings på den sunde måde blev virkelig gode. Jeg jævnede med lidt maizena og min datter tog dem med hjem, som vi ikke kunne spise. Tak for mange dejlige opskrifter, som jeg flittigt bruger løs af 🙂
Kære Mette,
Ja, vi arbejder jo hurtigt i butikken her! – og skønt at “vingerne” blev vellykkede. Jeg er også glad for at høre, at du har glæde af mange andre af opskrifterne.
Fortsat god fornøjelse.
Kh Kirsten
Denne nåede jeg ikke at få lavet men Nu skal den afprøves på brnebørnene!
Du er virkelig fantastisk til at finde på, trylle og dine serveringer er ægte øjenfryd .. Ren Sjæleføde!
Kærligste knus
Annie
Tak for din smukke ros, kære Annie. Jeg håber, drengene bliver glade for “kyllingerne”. Og så glæder jeg mig til at se dig, når du får “fri” engang i august. Jeg vil øve mig på mere sjæleføde! 🍅🍓🍎
Mange kærlige hilsener fra Kirsten
Er det muligt at lave “vingerne” i forvejen (om formiddagen), således at man kun skal dyppe dem i saucen og bage dem, lige før de skal bruges?
Med venlig hilsen
Maj Havemann
Kære Maj,
Jeg ved ikke om jeg forstår dig rigtigt, men ellers sig til.
Du kan sagtens om formiddagen dele blomkålen, lave dejen og dippet. Men du skal nok vente med at bage “vingerne” til lige før, de skal serveres, da dejen formentlig ellers bliver blød.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Lavede dem igår, som tilbehør til vores kalkunnuggets. De blev alletiders. Dog rigeligt stærke, smagte på det inden jeg fik puttet chili i og kunne konstatere at den søde chili sovs jeg havde købt, var mega spicy. Så jeg undlod liiige chili flager. Tak for opskriften.
Kære Mette,
Jeg er glad for at høre, at du også kan lide blomkåls-vingerne. De er ret fantastiske. Men som du bemærker, er det vigtigt at smage “sovsen” til, så den hverken er for stærk eller svag.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Tak for dine dejlige opskrifter. Kan man ikke godt bruge broccoli i stedet for blomkål ?
Mvh Nete
Hi Nete,
Selv tak. Jeg er glad for at høre, at du kan bruge opskrifterne.
Jeg har ikke prøvet at lave hotwings med broccoli, men det burde være O.K. Broccoli er løsere end blomkål, så det bliver sikkert lidt anderledes.
I øvrigt har jeg lavet en opskrift med strimler af østershatte som hotwings. Opskriften er ikke udsendt endnu, men du kan blot skære østershatte i en eller to dele (små svampe bevares hele) og bruge den samme marinade og dej som til blomkålsopskriften.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tusind tak for svar. Det lyder også dejligt med svampe 😎
Ja, prøv det endelig! ❤️
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy