spidskålssslaw med beder, mango og mandel-kaperspesto
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
mon supermarkederne ikke skulle droppe kødet ?
– et eksempel på ekstremt hykleri
Nu vil supermarkederne fjerne avocadoer fra hylderne pga af vandforbrug. Hvornår mon de fjerner kødet?
Der er ingen ende på hykleriet, når det handler om at lukke øjnene for, at produktions-kød ødelægger kloden, klimaet og kroppen (for slet ikke at tale om dyrenes lidelser).
Nu går det ud over den ernæringsmæssigt geniale avocado. Den er meget vandkrævende. Det samme gælder for mandler. Det er selvfølgelig et problem. Det er så afgjort et problem, når en avocado i Chile har brug for 320 liter vand. Det er en katastrofe for den lokale befolkning, og det skal bestemt tages alvorligt.
Men jeg vil gerne gøre opmærksom på, at 1 kg oksekød kræver mellem 13.000 og 100.000 liter vand afhængig af forholdene.
Eller sagt på en anden måde: 1 kg kød forbruger samme mængde vand som du gør ved at tage brusebad hver dag i et år.
Er det ikke på tide, der kommer lidt proportion i tingene?
Hvis vi vil hjælpe mindre priviligerede mennesker på kloden (og lade være at udnytte deres dyrebare drikkevand), er det bedste vi kan gøre at spise plantebaseret mad – så er der nemlig også mad nok til os alle. Så nyd med god samvittighed en avocadotatar.
.
avocadotatar
Avocado er spækket med gode fedtstoffer – i modsætning til kød.
.
danske grøntsager er selvfølgelig det klimamæssigt bedste!
beder er bare bedst

En salat med forskellige farver beder, mangofrugt og mandelpesto er et mættende tilbehør – eller god som madpakkke.
Jeg har i samme omgang lavet en dejlig spidskålsslaw, som du kan kombinere med bedesalaten – eller servere for sig selv. Til begge salater passer en mandel-kaperspesto godt.
.
spidskålsslaw med mandel-kaperspesto
Spidskålen snittes meget fint og trækker lidt i salt. Så bliver kålen blød og lækker.
Mandelpestoen med hakkede kapers og rosiner giver et godt modspil til spidskålsslaw’en – og måske allermest til bederne.
.
beder og spidskålsslaw
Det er en smagssag om man kan lide rå beder, det være sig den almindelige røde rødbede, som jeg også har brugt i salaten, og gule og bolsjestribede beder.
Jeg har valgt rå beder her, men egentlig kan jeg bedst lide dem, hvis de er kogt eller bagt. Du vælger selv, vigtigt er blot at skiverne skal være meget tynde, især hvis du vælger rå beder.
Den søde mangofrugt er en god makker til bederne med den svage jordsmag.
.
spidskålssslaw med beder, mangofrugt og mandel-kaperspesto
(4 personer)
salat:
400 g spidskål
1 tsk salt
4 spsk olivenolie
1 økologisk limefrugt
friskkværnet peber
400 g beder: røde, gule og stribede
1 lille mangofrugt (kan erstattes af æble, pære eller fersken)
syre, persille eller lign.
mandel-kaperspesto:
50 g mandler
1 fed hvidløg
2 spsk hakkede kapers
2 spsk hakkede rosiner
3-4 spsk olivenolie
2 spsk limesaft
2 spsk gærflager (kan udelades)
2 tsk reven skal af limefrugten ovenfor
Snit spidskålen meget tyndt. Brug gerne et mandolinjern.
Drys saltet på kålen og gnid det ind i kålen. Lad kålen stå et kvarters tid.
Skyl kålen og vriden væden godt af. Bland 2 spsk olie og 1 spsk limesaft i kålen. Tilsæt lidt friskkværnet peber.
Skær bederne i papirtynde skiver. Brug et mandolinjern. Hvis du ikke bryder dig om rå beder, så bag eller kog dem først.
Rør 2 spsk olie sammen med 2 spsk limesaft og vend skiverne i dressingen. Hold rødbederne for sig selv, da det hele ellers vil blive rødt.
Skær mangofrugten i skiver.
Hak mandlerne fint til pestoen. Pres hvidløget og rør det i mandlerne sammen med kapers, rosiner, olivenolie, limesaft, gærflager og reven skal af limefrugten. Smag godt til.
Arrangér salaten på et fad – enten med bederne alene eller sammen med spidskålsslawen. Fordel pestoen på salaten eller servér den til separat.
Drys med syre og lidt grønt, persille eller anden krydderurt.
.
Hej Kirsten
Ja, plantebaseret kost burde være mulig/ligestillet alle steder ikke mindst på sygehuse,
plejehjem, vuggestuer skoler og kantiner.
Har lige set i svt.se at 19 % af unge kvinder i Sverige nu fravælger kød.
Hvordan mon det ser ud i DK ?
Jeg er på vej til Ikea i dag og kan se, at de nu har sat en kødfri ret på menuen i deres restaurant
grøntsags boller – de må prøves:-))
Hilsner
Liv
Kære Liv,
Ja, det ville sandelig være dejligt, hvis hele det offentlige liv i Danmark tog plantekosten til sig i overvejende grad (jeg tror det taget tid af få kødet helt ud). Men økologiske grøntsager ville give hele vores tilværelse et gevaldigt løft, også af naturen.
Jeg ved ikke, hvordan et ser ud med antal vegetarer/veganere i Danmark, men heldigvis fornemmer jeg, at antallet er stigende. Især mange unge bliver veganere, fornemmer jeg. Og netop det veganske har godt fat. Faktisk er Ikeas nye grøntsagsret vegansk. Jeg er spændt på, hvad du synes om den.
Kh Kirsten
Hvor har du ret kære Kirsten.
Flertallet og vanen gør noget uhyggeligt ved mennesker.
Knus og tak til dig.
Wanda
Tak søde Wanda. Enighed gør stærk!
Knus til dig og TAK fra
Kirsten
Hej Kirsten
Ja, hvor har du dog ret, men der er bare ikke ret mange der ved det. Og heller ikke supermarkederne, der jo styres af mennesker, der måske ikke har den viden om kød.
Så hvordan kan dit budskab til os her på din blok komme langt omkring til alle de mennesker, der Ikke ved dette. Der hvor nyheden om avocadoens vandforbrug blev bragt var måske stedet.
Tak for inspirerende opskrifter og informationer.
Kærlig hilsen
Karen
Kære Karen,
Mange tak for din hilsen. Der er uden tvivl megen uvidenhed, når det gælder produktion af dyr. Det gælder både pinslerne af dyrene og naturen, ødelæggelsen af klimaet, vandforbruget, regnskovene, der brændes af etc. Men for mig at se, burde det være basisviden for ansatte i et supermarked. Jeg tror, man lukker øjnene. At tage konsekvensen er ALT for besværligt. Jeg gør hvad jeg kan, og mit opråb har jeg delt på mine to Facebook-sider, og mine følgere dér har delt det op mod 100 gange, så det kommer lidt bredere ud end som så.
Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter (og info). Det er altid en glæde at høre!
Kh Kirsten
Tak fordi du er så god til at sætte tingene på spidsen – på den gode måde. Eller sagt med andre ord, at du er med til at fremme et bæredygtigt perspektiv.
Kære Kristine,
Hjertelig tak for din hilsen – og selv tak. Når man har en lille platform, føler jeg mig forpligtet til at sige tingene som de er. Men det tager tid af vende kød-skuden. Men jeg føler den sejler den rigtige vej.
Hvis vi alle gør en lille indsats med at vise hvor skøn den grønne mad er, kan det måske pludselig gå stærkt? Tænk bare på cigaretter og rygning.
Kh Kirsten
Kære Kirsten – tak fordi du ufortrødent tilkendegiver og missionerer for dyrevelfærd og verdslig bæredygtighed i alle afskygninger. Det er bare sååå vigtigt at skabe debat og bevidsthed ikke mindst.. Min lærer plejer at sige “changing the world one child at a time”.. Hvis bare et menneske vækkes , vil det brede sig som ringe i vandet.. Nogle gange opleves det at tingene desværre går alt for langsomt og man kan undres hvor meget lidelse der endnu skal , før det fører til noget radikalt. Jeg læste forleden et indlæg om vigtigheden af ikke bare at købe økologisk, bæredygtigt mv – men i høj grad at donere midler til de organisationer der har overskud til at involvere sig politisk og arbejde top down.. Dette fordi dette vil batte mere end når den enkelte føler sig godt tilpas moralsk og etisk ift at købe og spise rigtigt.. Jeg synes at kunne forstå konklusionen var ikke at stoppe med at købe økologisk, råbe i vejret over plastikspild og udfordre vores detail og supermarkeder, men begge dele.. Jeg synes det giver god mening, hvis vi for alvor skal få skabt en ændring. NU. Tak for det du gør med at brede din røst og turde være en af dem der går i front med dine kompromisløse opskrifter og indslag. Det er beundringsværdigt og et kæmpe eksempel for stor som lille… Nu løber tænderne i vand igen. Ha en smuk dag.
Kære Emmamaria,
Tusind tak for din hilsen. Jeg er glad for, at du deler mine synspunkter om kød og klima. Jeg ville gerne gøre endnu mere, men det er svært at nå det hele. Så jeg får mest sagt fra, når der er noget, der er himmelråbende hyklerisk.
Og som du siger: hver eneste, der indser, at vi alle har et ansvar, jo bedre kan vi bringe budskabet vidt omkring. Alle dråber bliver til et stort hav. Men det tager tid! Jeg arbejder jo mest med at udbrede kendskabet til lækker grøn mad. Jeg tror på, at mange kan indse værdien af den bæredygtige mad, hvis den SMAGER. Og når tænderne løber i vand, er man allerede halvvejs.
Tak for dine fine kommentarer.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy