rodfrugtgryde med ristede løg og svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
mens vi venter på foråret
Med forårssolen kommer lysten til lysere og lettere retter. Men de nye grøntsager må vi vente endnu nogle måneder på at sætte tænderne i. Så jeg har endnu engang fundet de gode gamle rodfrugter frem og kommet dem i en forårsgrøn gryde. Det smager altid lidt af forår …
Du kan vælge de rodfrugter, du har på lager. Jeg har brugt gulerødder i forskellige farver, persillerødder, jordskokker, kartofler og selleri. Men du kan også bruge søde kartofler og/eller græskar, selv om græskar ikke er nogen rodfrugt men et kæmpebær.
.
rodfrugterne er mangfoldige
.
den hurtige gryderet får ekstra smag fra løg og svampe
.
de fem grundsmage
For at udvide smagspalletten har jeg forsynet rodfrugtgryden med stegte løg og svampe. Det giver ekstra smag og lidt fedme til retten.
Det er vigtigt at al mad indeholder de fem grundsmage: salt, surt, sødt, bittert og umami. Dertil kommer, at også olie eller andet fedtstof (i beskedne mængder) er med til at gøre en ret virkelig tilfredsstillinde. Det skal helst være sådan, at man siger aaaahhhhh … , når man smager på maden. På den måde bliver man hurtigere tilfreds og mæt, både fysisk og psykisk, og så undgår man overspisning.
Rigtig megen overvægt kommer af, at folk aldrig bliver mætte i psykisk forstand, fordi det ofte er tomme kalorier uden smag, de af uvidenhed fylder sig med.
.
rodfrugtgryde med ristede løg og svampe
(4 personer)
ca. 1,5 kg rodfrugter: persillerødder, pastiankker, gulerødder i forskellige farver, jordskokker, selleri, kartofler etc.
2 spsk kokos- eller rapsolie
2 laurbærblade
1 chili eller efter smag
4 fed hvidløg
4-5 dl grøntsagsbouillon
1 bdt timian
2 dl havrefløde, sojafløde eller anden fløde
salt, friskkværnet peber
citronsaft
evt. 1-2 spsk maizenamel
200 g løg
250 g svampe: kejserhatte, champignon eller østershatte, kantareller etc.
2 spsk kokos- eller rapsolie
Vælg ca. 300 g kartofler. Skær dem og de valgte rodfrugter i mundrette stykker.
Varm olien op i en gryde og svits laurbærbladene et par minutter (så frigives de æteriske olier).
Hak chili og hvidløg og kom dem i gryden sammen med kartofler, bouillon og timian.
Læg låg på gryden og lad kartoflerne simre 5-6 minutter. Mas kartoflerne lidt med en træske og tilsæt de øvrige rodfrugter. Lad grøntsagerne simre 8-10 minutter. Vend rundt engang imellem, så alle rodfrugterne kommer ned i væden. Tilsæt evt. lidt mere bouillon.
Hæld fløden i gryden og smag til med salt, peber og citronsaft. Hvis væden er for tynd, jævnes den med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Mens rodfrugterne simrer, svitses løg og svampe: skær løgene i ringe og svampene i skiver.
Svits løgene til de er let gyldne. Tilsæt svampene og svits ved god varme, til også svampene er gyldne.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
Servér rodfrugterne med svampe og løg på toppen.
Hvis du er så heldig at bo et sted, hvor ramsløgene allerede er fremme, så drys med en stor håndfuld snittede blade. De er sprængfyldte med gode stoffer.
Giv evt. kogt perlebyg, perlespelt eller hele boghvedekorn til.
.
uhmmmmmm
God weekend kære
Knus fra Wanda
Tusind TAK Wanda – og i lige måde.
Kærlige forårshilsener fra Kirsten
Det ser lækker ud:) Det vil jeg prøve en af dagene.
Det glæder mig, Susanne. Det er en hurtig ret, som jeg håber, du kan lide.
Kh Kirsten
Det er da lige det, som vi skal have i aften, så vi kan få brugt lidt af vinteres overflod, af egen avl. Tak for det gode forslag, Kirsten.
Kære Lone,
Ja, her kan man få nydt lidt af det sidste af vinterens overflod. Og oven i købet egen avl. Det lyder skønt. Bon appetit!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak igen for opskrift og kommentar. Jeg er helt enig med dig i, at en sammensætning af maden, så den den indeholder alle 5 grundsmag er vigtig for at opnå en ( dejlig) mæthedsfølelse. Slut med småspiseri og goddag til en gang imellem at friste ganen med lækre kager og chokolade, som kan nydes med god samvittighed, når kroppen til daglig er dækket ind med, hvad den behøver. Selv er jeg vegetar og bliver mere og mere veganer. Der er jo mange grunde til Ikke at spise kød (som du så ofte fremhæver) Og med alle de skønne opskrifter, som du kommer med, er der nok af muligheder for at lave velsmagende, nærende og mættende mad. Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Ja, mad uden smag er skyld i meget. Jeg synes jo, det skal være en stor oplevelse hver eneste dag at nyde sin mad. Det er oven i købet ikke dyrere at servere mad med masser af smag end mad uden.
Det er interessant, for det er langt fra første gang jeg hører det, at man som vegetar med tiden vælger at leve mere og mere vegansk. Jeg hører selv til den skare. Jeg oplever den veganske mad meget mere “ren” på en eller anden udefinérlig måde. Men med det veganske støder man på endnu flere fordomme end med vegetarmaden. Igen er det dog smagen der skal overbevise. Og det er ikke svært!
Og tusind tak: det glæder mig, at du kan lide mine “opfindelser”.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, aahh hvor lækkert, vi elsker i forvejen kartoffelmos, så mon ikke dette kunne være et rigtig godt bud på lørdagsretten, og mine ramsløg er kommet op af jorden👏, jeg plantede dem sidste år, så dejligt.
Glad for at få at vide, at de også er fyldt med gode ting👍
God weekend og kærlig hilsen fra Jette
Kære Jette,
Egentlig bliver retten ikke helt til kartoffelmos, men man er jo selv herre over “moseriet”. Jeg mosede først og fremmest for at jævne retten lidt. Men du bestemmer selv!
Og egne ramsløg!!! Hvor er du heldig. Hvor jeg bor, er de endnu ikke tittet op af jorden, men jeg glæder mig, for bladene er først og fremmest spækket med C-vitaminer. Og det er jo en af naturens gaver, at vi kan blive tanket op med C-vitaminer netop nu, hvor de gamle grøntsager er ved at miste pusten.
God weekend til dig og held og lykke med gryderetten.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, jeg vil kun mose kartoflerne, retten skulle helst have det lækre udtryk som på billedet, den ser dejlig mættende ud, men tror du det vil være for meget af det gode, at lave majsbøfferne til? Der er jo herre i huset, og vil de mon i så fald passe til gryderetten? Endnu engang kærlig hilsen Jette og tusind tak for dine svar på mine spørgsmål 🌞
Kære Jette,
Det er en god idé at lave majsbøfferne også. Så er du helt sikker på, at I alle bliver mætte. Og skulle der blive bøffer til overs, er de også dejlige til madpakken eller som frokostmad.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Hvor er du inspirerende, jeg får desværre ikke kommenteret på alle dine opskrifter, men jeg læser dem og bruger dem med stor fornøjelse.
Kh
Bodil
Kære Bodil,
Det er enormt inspirerende for MIG, at DU bliver inspireret. Det giver ekstra energi til nye “opfindelser”. Tusind tak for din søde hilsen. Du skal bestemt ikke tænke på at skrive, men det ER dejligt med sådan et skulderklap. Tusind TAK!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy