salat af bagte rodfrugter med friske hasselnødder og sennepsdressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
nu er rødderne parate
Det er efterårsferie – eller kartoffelferie som det hed i gamle dage – i denne uge. Det indikerer, at sæsonen for rodfrugter er skudt i gang. Og bagte rodfrugter er noget af det bedste, der findes. Smagen bliver ligesom samlet og fortættet, når rødderne bages i modsætning til fx kogning.
Ligesom kål har danskerne taget rodfrugter til sig i de senere år. Det er en fantastisk dejlig udvikling, for begge slags grøntsager, både de underjordiske og de overjordiske, er smækfyldte med gode næringsstoffer. Her er masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter til at holde os gående vinteren igennem.
.
og så er de smukke …
Jeg fik for nylig denne kasse smukke og lækre rodfrugter. Så var det med at få gang i fantasien, så nye lækre retter kan komme på menuen.
De fleste rodfrugter, måske lige med undtagelse af kartoflen, kan nydes rå. Men med de kølige og klamme dage, der venter, synes jeg, det er dejligt at bage rodfrugterne. Her foreslår jeg en salat, men man kan fx også nyde dem i en bagt rodfrugtmos med selleri og kartofler – eller denne med mange slags rodfrugter.
.
salat med proteinforstærkning
For også at dække proteinbehovet har jeg tilføjet de grønne edamamebønner til salaten – samt nye friske hasselnødder. Har du ikke de friske, kan du sagtens bruge tørrede nødder. Du kan også bytte nødderne ud med mandler.
En sennepsdressing (se om den lækre tangsennep nederst) og rigeligt med krydderurter sætter prikken over i’et. Jeg har valgt estragon, timian og merian.
.
brug evt. rester
Hvis du har bagt en større portion rodfrugter til en hovedret og har noget til overs, kan det passende bruges i en salat dagen efter. Det er en af bloggens læsere, Dorit, der lige er har mindet om det. Tak for det, Dorit.
.
salat af bagte rodfrugter med hasselnødder og sennepsdressing
3/4 kg rodfrugter: rødbeder, kartofler, selleri, gulerødder i forskellige farver, pastinak, persillerod, jordskokker etc.
200 g løg
1 helt hvidløg
1 spsk tørret timian
4 spsk olivenolie
100 g edamamebønner (købes frosne i supermarkedet)
1 hoved hjertesalat
friske krydderurter
50 g afskallede friske hasselnødder
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk lime- eller citronsaft
ca. 1 spsk dijon- eller tangsennep, se nedenfor
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Skær de valgte rodfrugter ud i små bjælker. Skær løgene i kvarte. Del hvidløget og tag skallerne af.
Læg grøntsagerne på en bageplade. Hold hvidløgene for sig. Drys med timian og hæld olien over. Vend rundt i grøntsagerne og sæt dem i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Vend rundt i grøntsagerne igen og tag hvidløgsfeddene ud. Tilsæt edamamebønnerne.
Bag grøntsagerne endnu 5-10 minutter. Stik i dem for at mærke om de de møre.
Afkøl grøntsagerne.
Rør dressingen sammen og smag godt til med sennep, salt, peber og sukker.
Skær salaten i strimler, hak krydderurterne og skær nødderne i halve.
Bland den grønne salat og nødderne i de bagte grøntsager og bønner. Hæld dressingen over og vend rundt.
Drys med friske krydderurter.
.
.
tangsennep
Der er kommet mange nye tangprodukter på markedet, og det er enormt glædeligt, for tang er et fantastisk næringsmiddel. Det indeholder proteiner og masser af mineraler. Hvis vi brugte tang i langt højere grad, ville verdens sultproblemer i høj grad kunne afhjælpes. Og så er tang en uudtømmelig kilde. Det kan høstes igen og igen og igen. Det er gratis, og det belaster ikke klimaet.
Foruden den tang, der bruges til sushi, og som mange kender, er der kommet danske produkter som tangsalt, tangolie, tangpesto og tørret tang, der egner sig som vegansk “bacon”. Læs mere om tangprodukterne her, Dansktang.dk.
Jeg vil især gerne gøre opmærksom på et meget lækkert nyt produkt med tang, nemlig denne tangsennep, der fås i to udgaver, almindelig og røget. Du kan købe senneppen her.
Tangpestoen kommer jeg tilbage til. Den er også god!
.
Hvor ser det flot, farverigt og indbydende ud ! Laver tit ovnbagte grøntsager men har ikke overvejet en salat, men det kunne man jo også bruge evt. rester til.
Har lige haft lavet rodfrugtpostejen til mine døtre i weekenden og fik ros for den 😉
Jeg har overvejet at abonnere på vaganerkassen fra Aarstiderne, har du erfaring med disse kasser, har ikke prøvet dem før, men det kunne være inspirerende at få nogle grøntsager, som man ellers ikke bruger eller ubevidst undgår.
Kære Dorit,
Tak for rosen, Dorit. Det glæder mig, at du synes om præsentationen. Og tak for ideen med at bruge rester. Det havde jeg lige glemt at nævne, så jeg har straks tilføjet det i opskriften.
Jeg har ikke erfaring med måltidskasser. Da jeg hele tiden bruger mange forskellige slags grønsager, vil det ikke passe for mig. Men jeg kender mange, der er glade for kasserne, så det er da bare om at prøve det. Mon ikke man hurtigt kan afmelde, hvis man ikke synes om konceptet? Det kan du jo evt. undersøge, inden du melder dig til. Jeg tror mange føler, de får ny inspiration og nye retter på menuen med disse kasser.
Kh Kirsten
Jeg bliver ALTID inspireret og er vildt begejstret for din side!
Billederne er utrolig smukke og mit mundvand stiger hver gang😜🤗.
Men allermest er jeg kæmpefan af hele din tilgang til mad og sundhed o.m. a.
Jeg er også super glad for de bøger jeg har med brød og powerfood.
Dine opskrifter er meget flotte, lette, gennemtænkte, spændende… ja, jeg kan ikke få armene ned!🙌🙌🙌.
Tusind tak for at dele ud af din viden og dit univers!
Du er en powerwoman og et fyrtårn herhjemme.
Min største respekt.
Kære Hanne,
På denne klamme og tågede oktoberdag får du solen til at skinne 🌞. Hvor er jeg glad og beæret over alle dine fine ord. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal sige TAK – tilstrækkelig TAK! 😘
Det er en kæmpebelønning for det arbejde jeg laver, fordi jeg ikke kan lade være. Du skal vide, at det er meget, meget inspirerende. Det er en stor glæde at kunne glæde ANDRE. Jeg håber, at jeg også fremover vil levere lækre retter til dig og familien. Også dejligt at høre, at du kan bruge mine bøger.
De kærligste hilsener ❤️ fra
Kirsten
Kære Kirsten.
Mange tak for endnu en skøn opskrift.
Jeg har lavet den flere gange.
Sidst med hvide butterbeans( i stedet for edamamebønner ) , der også lige kom med en tur i ovnen til sidst.
Du er en kæmpe inspiration Kirsten, tak for det.
God weekend og venlig hilsen
Kære Lene,
Selv tak og hjertelig TAK for din søde hilsen. Det er en fornøjelse, hvis jeg kan være til inspiration.
Det lyder godt med butter beans, og faktisk kan man jo bruge alle slags proteiner i form af linser, kikærter, forskellige slags bønner etc.
Kh Kirsten