porrepaté med valnødder og bagte rodfrugter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
porrer i lækker paté
Porrer er en vintergrøntsag, og kaldes også gourmetløg. Lækre er de i al fald, men hvad gør man egentlig med de lange, elegante “løg”. Ja, ofte ender de i en suppe, men porrer kan også meget andet, som fx at sprede lækkerhed i denne paté med valnødder.
.
paté eller frikadeller
Tv.: pateen er parat til at komme i ovnen.
Th.: porrefarsen kan også steges som frikadeller.
.
En paté er praktisk mad, både som hovedret og som pålæg. Spis evt. ovnbagte rodfrugter til, se nedenfor.
ugens gode nyhed
I en uge hvor mørke skyer har samlet sig over vores grønne planet, har jeg valgt at fokusere på det nære. Og her er en rigtig god nyhed:
Den tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen åbner en ny slags Irma. Det er fantastisk nyt for sådan én som mig, der stadig lider under kraftige abstinenser efter tabet af den kvalitetsbevidste kæde.
Navnet på det nye supermarked er Alma. Her vil økologien og den grønne dagsorden få en fremtrædende plads.
Alfred Josefsen siger til Politiken: “Vi kender alle undersøgelserne om, hvad der fremmer et sundt liv. Det handler om at spise flere planter og mindre af det animalske. Vi tror også, der er brug for, at nogle sætter foden ned over for noget, som vi skal undgå. Vi mener, at vi skal undgå ultraforarbejdet mad, der er opløst til atomer og tilsat fedt, sukker, salt og tilsætningsstoffer”.
Almas motto bliver “Mere liv”. Og det er tænkt som mere liv til den enkelte og mere liv globalt. De to ting hænger jo uløseligt sammen. Så for Alma handler det dels om at spise sundt, spise det der giver liv til den enkeltes krop, men også det, der giver liv til planeten og får fællesskabet omkring maden til at blomstre.
Det er vidunderligt, at en forretning på den måde går ind og viser vejen mod et sundere liv og en grønnere planet. Lige her hos os er de mørke skyer blevet lidt grønnere. Desværre i første omgang kun lokalt.
Den første Alma butik åbner i 2025 – et sted i københavnsområdet. Jeg håber inderligt, at de krops- og klimakærlige tanker vil brede sig til hele landet. Jeg håber på en grøn supermarkeds-sunami.
.
porrepaté med valnødder
(4 personer)
¾ kg porrer
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
50 g valnødder
2 dl havre cremefraiche
ca. 100 g havregryn
ca. 50 g rasp
1 spsk tørret, smuldret salvie
1 spsk tørret oregano
1 ½-2 dl plantefløde
salt, friskkværnet peber
Rens porrerne grundigt. Brug så meget som muligt af den grønne top. Tag ca. 1/2 porre fra. Skær resten af porrerne i skiver, og hak hvidløgene.
Svits begge dele i olien, til porrerne er bløde.
Hak valnødderne og rør dem i porrerne sammen med cremefraiche, havregryn, rasp, krydderurter og fløde. Tilsæt også et drys salt og peber.
Lad farsen stå 5-10 minutter og vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere rasp/haavregryn eller fløde i.
Smag farsen godt til, også med krydderurterne.
Kom farsen i en smurt bage- eller postejform.
Skær det resterende stykke porre i sammenhængende skiver og læg dem på pateen.
Læg folie over formen og sæt den i en 200 grader varm ovn 20 minutter. Fjern folien og bag pateen til den er gylden og fast, når du prikker i den med en finger, 20-30 minutter.
Du kan også stege frikadeller af farsen.
.
både paté og frikadeller er velegnede som pålæg
.
bagte rodfrugter som tilbehør
Bagte rodfrugter er lækre som tilbehør til mange retter. Du kan vælge præcis den eller de rodfrugter, du holder allermest af. Bag gerne løg og hvidløg med sammen med rodfrugterne. Det giver ekstra smag.
Se opskriften her.
.