indisk curry med spidskål, Ingridærter (eller kikærter) og cashewnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
nye danske bælgfrugter møder en indisk curry
En indisk curryret er dejlig vintermad. Selv om vi har en mild november, er det alligevel dejligt med noget, der varmer både krop og sjæl. Og i al sin gyldenhed lyser op på en grå dag. Og så er den lynhurtig at tilberede, hvis du har kogte Ingridærter eller kikærter stående.
Retten er lavet med spidskål, men du kan også bruge blomkål eller broccoli.
.
danske Ingridærter eller kikærter
Den originale ret laves med kikærter, men nu er vi så heldige i Danmark, at vi er begyndt at dyrke bælgfrugter, både bønner, ærter og linser, bl.a. Ingridærter. Og Ingridærter erstatter på glimrende vis kikærter. Derfor er der ingen grund til at købe importerede bønner og linser.
Jeg håber på, at mange danske landmænd til se lyset og begynde at dyrke proteiner fra bælgplanter til mennesker i stedet for først at sende dem gennem dyr, hvor mange af proteinerne går til spilde. Og stor lidelse hersker.
Dansk dyrkede bælgfrugter er godt nyt fra landmændene, men snart bliver komælken endnu mere inficeret. Hvad er det dog vi har gang i?
.
nu belastes køerne – og mælken – med ekstra kemi i foderet
Køerne med deres bøvsen og prutten er en af de store klimasyndere. Som led i den grønne trepartsaftale, skal køerne derfor bøvse mindre. Det gøres ved at pålægge landmændene at fodre køerne med enten et mere fedtholdigt foder eller det kemiske stof, Bovaer. Ingen kender konsekvenserne af de to metoder. Vi ved ikke, hvordan de indvirker på dyrene, og vi ved ikke, hvordan de indvirker på dem, der drikker eller spiser mælkeprodukterne.
Er du mælkeforbruger, så trøst dig med, at de økologiske landmænd ikke pålægges disse krav. Ellers kan jeg blot varmt anbefale at bruge plantemælk eller -fløde i madlavningen. I denne curry er brugt kokosmælk.
Vil du helt undgå tilsætningsstoffer i “mælken”, så blend selv fx økologiske havregryn, cashewkerner eller mandler til “mælk'” eller “fløde”.
Politikerne vil jeg anbefale at skære Danmarks produktion af køer og svin ned til det antal, som klimaet, jorden og vandet kan omsætte. Det er en af de mest fornuftige måder at håndtere landbrugets enorme CO2-, gift- og kvælstofudledninger på. Det er nu engang billigere at forhindre forureningen end at skulle rydde op og udbedre skader på klimaet, på jorden og på vandet, der koster så enorme summer, at jeg slet ikke kan finde tilstrækkeligt mange nuller.
Det, der foregår i øjeblikket, er historiens største molbohistorie.
.
cashew og koriander – prikken over i’et
Salte, sprøde cashewnødder og hvidløgsflager på toppen af curryen giver retten en ekstra dimension.
Og så den, for mig, uundværlige koriander, som jeg synes hører hjemme på næsten enhver orientalsk ret. Men der er delte meninger om smagen: enten elsker man koriander, eller man hader den. Koriander-haderne, der indtil nu måske er blevet beskyldt for kræsenhed, kan trøste sig med, at det videnskabeligt er blevet bevist, at den manglende lyst til koriander kan være genetisk betinget. Men jeg føler virkelig med jer, for koriander kan noget helt specielt.
.
indisk curry med spidskål og Ingridærter (eller kikærter)
(4 personer)
125 g tørrede Ingridærter eller 1 brik kikærter, 230 g afdryppet vægt (eller 125 g tørrede, udblødte og kogte kikærter)
6 fed hvidløg
50 g cashewnødder
olivenolie
50 g skalotteløg
1 spsk stødte korianderfrø
1 spsk stødte spidskommenfrø
1 tsk stødte kardemommefrø
frisk hakket chili eller chiliflager efter smag
2 tsk sennepsfrø
4 dl kokosmælk
1 stort spidskålshoved
400 g squash
reven ingefær efter smag
citronsaft, salt, tamari
frisk koriander eller mynte
Sæt de valgte ærter i blød 6-8 timer og kog dem møre i nyt vand 20-25 minutter. Afdryp dem.
Skær hvidløgene i skiver og rist dem gyldne i 1 spsk olie sammen med cashewnødderne. Sæt dem til side.
Hak løget og svits det i 2 spsk olie sammen med krydderierne. Tilsæt de afdryppede ærter og svits dem med, til løgene er gyldne.
Tag en lille portion ærter fra til pynt.
Tilsæt kokosmælken.
Skær kålen og squashen i terninger. Lad dem simre 3-4 minutter. Begge dele må gerne bevare lidt bid.
Smag curryen til med reven ingefær, citronsaft, salt og tamari.
Pynt curryen med de ristede hvidløg, cashewnødder og ristede ærter. Drys med frisk koriander eller mynte.
Servér gerne brune ris til curryen. Drys evt. med lidt kanel.
.
.
Kære Kirsten Skårup.
Tak for dine vigtige ord om vores landbrug. Og tak for dit kæmpe engagement gennem mange år. Det glæder mig at jeg kan købe danske Ingridærter, har dog ikke hørt om dem før nu.
Jeg synes at der mangler et Public Service program om netop dansk producerede fødevarer og alt det der sker fra “Jord til bord” af nye tiltag. Og jeg vil mene at du er selvskreven i sådan en kontekst.
Du er en spændende person og en pioner på flere områder og der bør også laves et hyldestprogram om dig.
Tak for dig, Kirsten Skaarup.
Bedste hilsen Marlene Finkas
Kære Marlene,
Selv tak. Jeg er glad for, at du værdsætter mine tanker om vores vanvittige landbrug.
Der er mange, der som dig, savner TV med oplysning om lødige produkter og ideer til plantebaseret mad. Og jeg siger tak for din tillid til mig, men jeg må desværre sige, at jeg ikke er nogen “linselus”. Der er folk, der meget bedre end jeg er, til at formidle det grønne budskab på TV. Men hidtil er der overhovedet ingen efterspørgsel fra TV-producenterne.
Hjertelig TAK for dine smukke ord og din tillid.
Kh Kirsten
Det lyder som en dejlig ret. Jeg kan kun være enig med dig mht til danske bælgfrugter. De smager dejligt og jeg synes at det må foretrækkes at spise mad fra det område man bor i.
Alt det med køerne er jo det rene galamatias, så hellere færre dyr.
Nu dyrker vi ikke ris i Danmark og det er en af mine yndlings spiser. Men jeg spiser altid økologiske hvide basmatiris, da jeg har læst at der er mindre arsen i dem ift de brune ris. Og selvfølgelig bliver de skyllet grundigt. Hvorfor anbefaler du brune ris?
Kære Lone,
Det glæder mig, at du deler mine tanker om vores vanvittige landbrug. Tusind tak.
Jeg synes også, at økologiske hvide basmatiris er superlækre – og hvis de virkelig indeholder mindre arsen, er det ekstra godt.
Når jeg anbefaler brune ris, er det fordi de er upolerede og dermed mere næringsrige. Men da ris næppe udgør nogen stor andel af danskernes daglige kost, synes jeg, man skal spise de ris, man bedst kan lide.
Kh Kirsten
Kære Lone
Jeg har erstattet ris med haverris, som bliver i Nordeuropa, da den trives godt ved lavere temperaturer og kan tåle meget vand. Havre er desuden en kilde til protein og rig på fibre.
Og ikke mindst jeg kan meget bedre lide dem, der er bid og smag i dem.
Mvh Edith
Kære Edith,
Tusind tak for info om havreris.
Kh Kirsten
Mange tak, Edith. Jeg har aldrig prøvet havreris, havde faktisk ikke hørt om dem. De skal da prøves!
Virkelig dejlig opskrift på i dusk curry. Tak mange gange for den.
Jeg kom til at tilsætte for meget citron (1/2 er rigeligt). Men det klarede jeg med lidt ekstra kokossovs og dadelsirup.
Kære Bodil,
Det glæder mig. Tusind tak.
Og det lyder som en god redning med kokos og sirup. For syrlig mad er ikke så sjov.
Kh Kirsten
Og det var indisk curry ☺️
Kære Kirsten
Tak for endnu en dejlig opskrift og for det, du skriver om de nye fodermetoder til de stakkels køer. Jeg er helt enig.
Jeg har endnu ikke set Ingridærter til salg her på Langeland. Men jeg har en karton gule ærter stående, som jeg gerne vil bruge. Er der noget galt med at bruge den?
Venlige hilsener
Lene Sj.
Kære Lene,
Selv tak. Det glæder mig, at du synes om opskriften.
Ingridærter er nok ikke kommet ud alle steder i landet. Men du kan bruge alle slags bønner, ærter, linser eller kikærter i stedet.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy