misosuppe m risnudler og forårsløg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
misopasta
Misosuppe er en klassisk japansk suppe, som er lavet på få minutter. Den er stort set fedtfri og meget kalorielet. Og så er den supersund og opkvikkende.
Det skyldes misopastaen, som består af langtidsgærede korn eller bønner. Det kan fx være byg, ris, sojabønner eller boghvede. Miso indeholder mellem 5,5-13% salt og skal derfor nydes med måde.
I Østen anses miso for lidt af et vidundermiddel. Det er da også både proteinrigt og vitamin- og mineralrigt. Miso indeholder desuden lecitin og linolsyre, som menes at forebygge forhøjet kolesterol i blodet. Og så er det mælkesyregærede produkt rigtig gavnligt for tarmfloraen.
Miso røres ud i vand, der netop har kogt. Men misopastaen må ikke koge, da der derved ødelægges værdifulde enzymer.
Man kan nøjes med blot at røre misoen ud i det varme vand og drikke suppen på samme måde som en kop opkvikkende te. Men vil du spise den som suppe, så kom fx forårsløg i suppen samt evt. også tofu. Begge dele er basis i japanske misosupper.
Miso kan også bruges i salatdressinger. Især den lyse miso (forrest på billedet ovenfor) er velegnet til det formål.
Miso findes nemmest i helsekostbutikker
misosuppe
ca. 1 l vand
evt. 1 plade tynde risnudler (kan udelades)
4 forårsløg
3-4 spsk misopasta
evt. 100 g tofu (kan udelades)
tamari
top af bladselleri
Bring vandet i kog med risnudlerne. Kog dem 6-8 minutter, eller til nudlerne er bløde. Snit forårsløgene fint og rør dem i suppen.
Tag gryden af varmen og rør misoen ud i vandet. Sørg for, at det bliver helt opløst.
Hvis du bruger tofu, så skær den i små terninger og kom dem i suppen.
Smag til med tamari og/eller mere miso.
Servér suppen straks drysset med lidt top af bladselleri.