mandelpostej
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
julepostej så englene synger
En nøddepaté eller en mandelpostej til julemiddagen er det klassiske valg for os, der ikke spiser kød. Der findes mange forskellige udgaver.
mandelpostej
150 g champignon eller andre svampe
150 g løg
6 fed hvidløg
½ kg porrer
4 spsk olivenolie
150 g mandler og/eller solsikkekerner (du kan også bruge græskarkerner)
100 g tør plantebaseret ost (kan udelades)
ca. 150 g havregryn
4-5 spsk tamari (soja)
friskkværnet peber
ca. 1 spsk tørret timian eller oregano
1/2-1 dl plantefløde
evt. rasp
Hak svampene fint.
Hak løg og hvidløg – og snit porrerne.
Svits løg, hvidløg, porrer og svampe i olien, til løgene er bløde og let brune.
Hæld blandingen i en stor skål.
Hak mandler og/eller solsikkekerner og rør dem i grøntsagerne.
Riv osten og tilsæt den sammen med havregrynene.
Smag godt til med tamari og peber. Tilsæt den valgte krydderurt.
Rør fløden i farsen. Pres den sammen i en skål, og lad den stå et kvarters tid og vurdér konsistensen. Måske skal der tilsættes lidt rasp eller flere havregryn, hvis farsen er for lind.
mandelpostejen er parat til at komme i ovnen
Hæld postejfarsen i en postejform eller et andet ovnfast fad og bag postejen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.
Servér evt. brunede kartofler, en brun julesovs (se nedenfor hvis du ønsker en lynudgave) samt en rødkålssalat med pærer og clementiner eller rødkålssalat med en duft af jul til postejen.
.
tip
Hvis du spiser æg, kan du bytte loppefrøskallerne ud med 3-4 æg.
.
brun sovs
2 dl plantefløde
3-4 spsk tamari (soja)
citronsaft
evt. lidt cognac
Rør fløden med tamari. Smag til med citronsaft og evt. mere tamari og en smule cognac.
Sovsen kan varmes op til kogepunktet – eller serveres kold til postejen.
Hvis du har mod på en lidt mere krævende brun julesovs, så kig her.
.
Tror jeg kender denne. Ser så bekendt ud – passer det eller er det en ny opskrift ?
Hvis jeg klender den, ja så er den super god og let at haVE MED AT GØRE, SAMT FRYSE DEN.
Knus Wanda
Ja, du kender denne postej, Wanda. Jeg kommer med mange forslag til julemad her i december, og en del er fra tidligere år.
Om et par dage kommer der en spritny juleret: paté a la Gericke sammen med forslag til en juleaftens-forret.
Knus fra Kirsten
Det lyder godt Kirsten.
Knus Wanda
Tak Wanda.
Knus Kirsten
Hej,
Nyder at følge din blog! Bliver meget inspireret. Min søn på 7 år har PKU ( tåler meget små mængder af protein og lever derfor på en proteinfattig diæt) og er på jagt efter en god julemiddag! Vil man kunne erstatte mandler/div kerner og trekornsflager med noget andet, eller har du andre alternativer til en lækker grøntsagspate til en julemiddag?
Mange hilsener
Helle
Hi Helle,
Skønt at høre at du har glæde af min blog. Om et par dage kommer der opskrift på en paté med kikærter. Men bliver det også for proteinrigt? Hvis du skriver til mig, hvad du præcis vil undgå, så er det nemmere for mig at foreslå noget, din søn kan tåle.
Jeg har en ret god gulerodspaté men den er også med æg. Kan han tåle det?
Jeg glæder mig til at høre fra dig igen.
Kh Kirsten
Hej igen,
Tusind tak for din interesse!
Div. bønner, kikærter, nødder etc. indeholder for meget protein, så det kan vi ikke bruge. Rodfrugter er godt – kartofler ligger dog i den høje ende mht. phenylalanin indhold, så se kan ikke bruges rent, men bliver ofte brugt i kombination med andre rodfrugter (kålrabi, gulerod, cassava etc.). Svampe bruger vi gerne – ikke for mange (igen har de et forholdsvis højt phenylalanin indhold), men de er gode til at give konsistens og smag. Soya produkter kan ikke bruges. Vi kan bruge lidt piskefløde (jo mere fedt, jo mindre protein – derfor piskefløde), og ellers havrefløde eller risfløde. Æg er heller ikke godt, men jeg så, at du nævnte Husk og veg. fløde, som substitut, så det vil jeg afprøve. Ellers bruge vi æggeerstatning (har en tendens til at give en underlig gummiagtig konsistens) eller nogle gange lidt kogt kartoffel til at binde.
Istedet for kornprodukter (bulgur, couscous etc.), så kan vi bruge lavprotein ris (som er lavprotein pasta lavet af stivelse). Nemt er det ikke! Men det er jo så her udfordringen må tages op og forsøge at finde på alternativer!
Mange glade julehilsener
Helle
Kære Helle,
Tak for din hilsen. Det er godt nok svært med de mange begrænsninger, du har. Og mine opskrifter er ikke netop de bedst egnede, fordi jeg bestræber mig på at få så MANGE proteiner i retterne som muligt, fordi de henvender sig til folk, der ikke spiser kød. Men jeg vil gerne komme med et par forslag. Hvor der bruges kokosmælk kan du bruge rismælk, og æg kan du erstatte med HUSK.
orientalske bladbeder: http://wp.me/p5bjYH-KF
ovnbagte rodfrugter m svampe og lakrids: http://wp.me/p5bjYH-GX
rødbeder i krydret kokossovs: http://wp.me/p5bjYH-lWgrillet rødbede: http://wp.me/p5bjYH-bk
ovnbagat rodfrugtmos minus linser og æg: http://wp.me/p5bjYH-mg
moussaka m grillede auberginer minus ost og yoghurt: http://wp.me/p5bjYH-KY
blomkåls- og auberginecurry minus linser: http://wp.me/p5bjYH-mC
fyldte auberginer: http://wp.me/p5bjYH-8y
Jeg vil også anbefale dig at lede blandt bloggens opskrifter. Her er mere end 800 forskellige retter. Jeg håber, dette er en lille hjælp og ønsker dig god fornøjelse med retterne.
Kh Kirsten
Hvad er kornflager mon? Kan man købe noget i den stil fx i Brugsen? Kan man bruge havregryn? er havregryn en slags kornflager mon?
Jeg glæder mig til at prøve at lave sådan en postej til juleaften. Kærlig hilsen, h.
Kære Helle,
Tak for din hilsen. Ja, kornflager er alle slags flager af korn: havregryn, hvedeflager, bygflager, rugflager etc. Du kan bruge én slags eller flere slags blandet.
Jeg håber, du får glæde af postejen juleaften – og jeg ønsker rigtig god december i øvrigt.
Kh Kirsten
Måske et dumt spørgsmål: hvad er ot? Er det et eller andet eksotisk eller der sneget sig en stavefejl ind? 🙂
Venlig hilsen Lissi Christensen
Kære Lissi,
Det er sandelig godt, du er vvågen. Tusind tak for det. Korrekturnissen holder åbenbart allerede ferie, for der skulle naturligvis stå OST, som du sikkert har gættet.
Kh Kirsten
Kære Kirsten du henviser til Jamie Oliver opskrift på sovs.
Har været inde for at læse den, men der indgår en ingrediens Marmite, det skulle være svært at skaffe i DK grundet et tidligere forbud. Kan Marmit udelades eller erstattes af et andet produkt?
Kære Else,
Tak for din hilsen. Marmite er en slags salt smørepålæg lavet på basis af gærekstrakt. Det er ganske rigtigt meget spist i England. Jeg kan anbefale dig at spørge efter det i en COOP-butik – eller at lede efter forhandlere på nettet (det blev forbudt pga af tilsat B-vitamin, men det er atter tilladt i Danmark).
Du kan dog sagtens undvære det i Olivers brune sovs. Smag i stedet til med tamari (soja). I øvrigt kommer der snart opskrift på en god klassisk, brun julesovs på min blog. Så hold øje!
Kh Kirsten
Wauw,sikke en lækker ret👌🏼
Kunne man komme et lag butterdej på som låg?
Kære Laila,
Det glæder mig. Tusind tak.
Du kan sagtens lægge butterdej på pateen som låg.
God fornøjelse og glædelig jul.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy