squash-”lasagne” med sauce bolognese
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
..
lasagne med verdens bedste fyld
En lasagne lægges normalt sammen af pastaplader og et fyld af grøntsager, sovs og fx bønner, kikærter eller linser. Her er pastapladerne erstattet af skiver af squash.
Da jeg er vild med at betræde nye stier, besluttede jeg mig for at lave et fyld af sauce bolognese. Jeg har nemlig aldrig før lavet en bolognese, fordi der traditionelt er kød i den. Det burde ikke være nogen hindring, for det skifter man jo bare ud med bæredygtige planteproteiner, og jeg ved ikke, hvorfor denne fantastisk velsmagende sovs aldrig er kommet med i mit repertoire.
Og jeg skal da love for, at jeg fortrød, at jeg ikke tog bolognesen til mig for 20 år siden! Jeg lover, den har “gåsehuds-garanti” – på den gode måde! Hvis du smager rigtigt til, kan denne bolognese nemt blive den bedste, du nogensinde har smagt. Ja, jeg er altså temmelig begejstret.
Bolognese er en italiensk klassiker, som sagt med kød, og den er sovsen over alle sovse til spaghetti. Børnene elsker den, men kødet er altså helt overflødigt. Også her!
Med denne ret kan du endnu en gang nyde sommerens energi – her opsuget og lagret i de lækre squash, som i år har beriget havedyrkerne med utallige frugter. Ja, du kan sagtens drømme dig til sydligere himmelstrøg, fx til Bologna, hvor sovsen stammer fra, mens du nyder lasagnen.
.
lav evt. dobbelt portion af bolognesen
Svampene er især med til at sætte personlighed på bolognesen. Du kan bruge alle slags svampe som ovenfor. Men vigtigst er de tørrede shiitakesvampe. De giver en skøn struktur og må endelig ikke udelades.
Der skal en del ingredienser i en bolognese, og hvis du synes det er lidt rigeligt, så lav dobbelt portion og læg halvdelen i fryseren. Det er en sand skat at have liggende til en dag, hvor du ikke har tid til at lave lødig mad. Så koger du bare en portion spaghetti og varmer sovsen. Voila! Næste gang, du hører fra mig, har jeg faktisk et forslag til en anden lækker og lynhurtig brug af bolognesen. Så som sagt: lav dobbelt portion!
.
“osten” er også ret god
En lasagne er traditionelt toppet med ost, men da jeg for det første blev vaccineret mod gratinerede retter i 80’erne, hvor stort set alle retter (lige med undtagelse af æblekage!) havde “brændt” og smeltet ost på toppen – og for det andet fordi jeg gerne vil finde erstatninger for animalske produkter, har jeg eksperimenteret lidt med at finde en brugbar erstatning for ost til gratinering.
Min nye gratinerings-ost endte med at blive lavet af planteyoghurt, gærflager (se evt. om gærflager her) og olivenolie. Og det fungerer rigtig godt. Især fordi “toppingen” ikke smager som animalsk ost og fordi den giver en sprød og velsmagende overflade.
.
squash-”lasagne” med sauce bolognese
(4 personer)
3/4 kg squash
2 dl planteyoghurt
4 spsk gærflager
4 spsk jomfruolivenolie
bolognesesovs:
4 tørrede shiitakesvampe
100 g røde linser
100 g løg
2 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
2 laurbærblade
250 g markchampignon eller andre svampe
a1 spsk tørret oregano, tørret merian og tørret timian
1/2 spsk tørret salvie
2 tsk paprika
1 glas eller karton hakkede tomater med væde
150 g gulerødder
2 stilke bladselleri
50 g valnødder
1/2-1 dl rødvin (kan udelades)
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Skær squashene i lange, tynde skiver på langs. Brug gerne et mandolinjern.
Rør yoghurten sammen med gærflager og olie. Sæt begge dele til side sammen med squashene, mens du laver sovsen.
Hæld kogende vand på shiitakesvampene og lad dem udbløde nogle timer. Det er også fint, hvis du sætter dem i blød dagen før, du skal bruge dem.
Kog linserne i dobbelt mængde vand 15 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien i en gryde sammen emd laurbærbladene. Svits til løgene er let gyldne.
Hak de udblødte og de friske svampe fint. Fjern stilkene fra shiitakesvampene og gem udblødningsvandet.
Svits svampene med 4-5 minutter.
Tilsæt krydderurter, paprika og tomater med væde. Læg låg på gryden.
Riv gulerødderne groft og skær bladsellerien i bittesmå terninger. Hak bladene. Kom begge dele i gryden sammen med de kogte linser og lad sovsen simre 25-30 minutter. Hvis du har travlt, kan du nøjes med 15-20 minutter.
Hak valnødderne og tilsæt dem sammen med rødvin og citronsaft.
Smag godt til med salt, peber, citronsaft og evt. et nip sukker.
Læg et lag squashskiver i et smurt ovnfast fad eller form. Bred et lag sovs ud og fortsæt med de to slags lag til alle ingredienser er opbrugt. Det øverste lag skal være squashskiver.
Smør ”oste”-yoghurten på skiverne og sæt fadet i en 200 grader varm ovnn.
Bag lasagnen, til overfladen er gylden, 25-30 minutter.
.
Ser fantastisk ud. Luca kommer hjem fra klasserejse til Berlin på fredag – det bliver hans hjemkomst middag. Pøj pøj på madfestivlen. Kærligste knus
Annie
Tusind tak, Annie. Jeg håber meget den dejlige dreng bliver glad. Men jeg kan ikke forestille mig, at han ikke vil synes om bolognesen.
Hvis ikke, må jeg tage en holdningsforbedrende samtale med ham!
Kærlige hilsener og tanker fra Kirsten
Uhm, den skal prøves, squashene gror jo stadig :->
Må have Majken sendt til festivalen, hun er jo lige startet job på Amager, så kan hun slå 2 fluer med et smæk.
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Det er altid godt at høre, når en ret lokker!
Og ja, send endelig Majken til festival. Sig hun skal hive mig i armen. Der er forhåbentlig mange mennesker.
Kh Kirsten
Den ser lækker ud og skal prøves en af dagene. Mums
Tak for din hilsen, Line. Forhåbentlig bliver du ikke skuffet! God appetit.
Kh Kirsten
Wow!! Hvor lyder den opskrift lækker. Det kommer på menuen i weekenden. Jeg håber også på at komme en tur forbi festivalen 💗🌸🌷
Mange hilsner
Vits
Det ville være dejligt at se dig i det grønne køkken, Vita. Og så håber jeg lasagnen bliver et hit hos dig!
Kh Kirsten
Pyha Kirsten, den er svær. Litteraturfestivalen på Louisiana er jo propfuld med gode forfatternavne fredag, så er du kun på madfestival fredag?
Ja, det er en mega-svær situation, Gitte. Valget mellem ånd og materie er næsten ikke til at bære. Jeg er kun på festivalen fredag, men der ligger langt over 1000 opskrifter her på bloggen, så i dit sted ville jeg nok vælge ånden denne fredag. De tilbud kommer ikke lige igen. Jeg derimod kommer hele tiden med nye opskrifter.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Jeg glæder mig mega til vegefestivallen – kommer netop om fredagen derud.
Denne skønne opskrift på lasagne skal laves på Bondegårdsferie med “mine” beboere fra Martin stiftelsen i starten af september.
Vi laver al maden frabunden denne uge – hiver det op af jorden og høster det – de får nogle ordentlig nogen på smagsopleveren. Brødet laver vi også selv, og alle får lov at være medtil alt og langtidshæver over natten – så vågner vi til duften af brød i ovnen hver morgen. Sammen laver vi marmelader og tørres æbleringe etc. Helt anderledes end en hverdag med institutionsmad der kommer i store rustri madkasser.
Det lyder dejligt, at du kommer til festivalen fredag, Pernille. Jeg glæder mig til at hilse på dig.
Og så er jeg rigtig stolt af, at du har valgt lasagnen sammen med alle de andre lækkre retter, som det ser ud til kommer på bordet!
Og gid alle institutioner kunne opleve det, du beskriver med duften af frisk brød, hjemmelavet marmelade etc. Der er SÅ meget glæde gemt i god og gedigen mad!
Kh Kirsten
Den nye version skal helt sikkert prøves men vi har da i over 30 år nydt din opskrift på Italiensk Lasagne. 🙂
Kære Henriette,
Hvor ER det rørende at høre, at I stadig nyder den “gamle” lasagne efter alle de år. Men lasagne er selvfølgelig en ægte klassiker, og jeg håber, at denne her med squash også vil overleve hos jer de næste 30 år.
Bon appetit!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Ja, det kunne være spændende at besøge veggie-festivalen og især at hilse på dig, men kræfterne slår desværre ikke til til den for mig lange rejse. Der har været meget i kalenderen på det seneste, så nu må jeg unde mig rekreative dage med næringsrig grøn mad og ro, så jeg igen kan komme til kræfter.
Jeg ønsker dig en god og givende grøn dag.
Kh
Merete.
Kære Merete,
Jeg kan godt forstå, at det er for besværligt for dig at komme til København, men det havde været hyggeligt at hilse på dig! Måske kan det lade sig gøre en anden gang.
Tak for dine gode ønsker. Jeg er sikker på, det bliver nogle dejlige dage med vegetarisk/vegansk mad.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, hvor ser det lækkert ud, og god idé med linserne i så proteindelen øges. Men har du et foreslag /alternativ til svampene, der er jo frygtelig mange tungmetaller koncentrerede i alle former for svampe selv i de økologiske.
Kære Birgitte,
Mange tak for din hilsen. Dejligt at du synes, lasagnen ser lækker ud.
Og det er jo rigtigt, at det er problematisk med svampe. Det er en af de ting, man gerne må være lidt tilbageholdende med. Du kan erstatte svampene med udblødt sojagranulat eller bittesmå terninger af aubergine stegt lidt hårdt på panden.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hvad gør gærflager og kan man udelade/erstatte dem med noget andet?
Vh Solveig
Kære Solveig,
Gærflager bruges af fx veganere, der ønsker en lidt “osteagtig” smag i deres mad. Du kan erstatte gærflager med ost, hvis du spiser mælkeprodukter. Du kan også helt udelade dem.
Læs evt. mere om gærflager her: https://wp.me/p5bjYH-2Iz.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy