majstærte med søde tomater, grillet blomkål og tahinsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
– eller grill et par majskolber
Jeg elsker de friske, saftspændte majskolber, som er i sæson nu. Kolberne kræver ikke megen tilberedning. Efter et par minutter i kogende vand er de parat til at blive nydt med en god økologisk jomfruolivenolie og friske krydderurter. Jeg synes, det er en af de enkleste og mest tilfredsstillende retter, der findes.
Og så kan kolberne selvfølgelig grilles. Det giver rigtig megen smag til de gyldne kerner.
Det er en stor glæde at nyde årstidens grøntsager, når de er i sæson. Det er lige fra de første asparges og nye kartofler over de friske ærter og bønner til majsene – og senere de tunge rodfrugter, der varsler vinter.
Men foreløbig er det højsommer, så vi skal have let sommermad som fx denne majstærte. Majskornene er nemlig også lækre, når de males til mel.
.
når majs bliver til polentamel
Selv om de hele majskolber er lækre, nyder de fleste af os sikkert mest majs i form af majsmel. Her er dén majsmel, der hedder polenta, blevet til bund i en tærte med grillet blomkål og tomater.
I Europa er det især norditalienerne, der spiser meget polenta. Der er majs og ris lige så vigtige som pastaretterne er længere sydpå. Man siger også, at polenta er Poslettens svar på kartofler.
Og ligesom med kartoflen kan vi takke Columbus for både majs, tomater, auberginer, chili etc. Før Sydamerika blev opdaget, kendte vi ikke disse nu uundværlige produkter.
Da sæsonen for friske majs er kort, er her idé til en tærte med polenta, som kan nydes året rundt. Jeg har dækket tærten med tynde skiver af grillet blomkål og masser af de små, søde kulørte tomater, som også har højsæson lige nu.
.
små søde tomater
De små søde sherrytomater eller blommetomater smager dejligt på den grillede polentabund. Sammen med den grillede blomkål og sovsen af yoghurt/tahin giver de fin smag til den lidt neutrale tærtebund.
.
friske krydderurter er prikken over i’et
Drys gerne med masser af krydderurter. Jeg har valgt purløg, mynte, timian, portulak, salvie og tallerkensmækker. Men du kan bruge dine egne yndlinge, få eller mange.
.
polentatærte med grillet blomkål, kulørte tomater og tahinsovs
(4 personer)
tærtebund:
6 dl grøntsagsbouillon
175 g majsgryn (polenta)
2 spsk gærflager (kan udelades)
1/2 dl olivenolie
salt, friskkværnet peber
fyld:
1 lille blomkålshoved
250 g små kulørte tomater
4 spsk olivenolie
2 spsk kryddereddike
1 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
agavesirup
masser af krydderurter
yoghurt/tahinsovs:
2 dl sojayoghurt naturel eller anden yoghurt
2 spsk tahin (sesampasta)
2-3 spsk citronsaft
1-2 spsk tamari
.
Bring bouillonen i kog og drys majsgrynene i under piskning. Lad grynene koge for svag varme 6-8 minutter, mens du pisker i grøden det meste af tiden.
Tilsæt olie, salt og peber og evt. gærflager. Smag polentaen godt til og bred den ud på bagepapir på en bageplade. Form en kant på tærten hele vejen rundt. Du kan også lægge polentaen i et stort tærtefad eller anden ovnfast form.
Skær blomkålen i skiver og lad dem hænge sammen så godt som muligt. Læg skiverne på en bageplade og pensl dem med olivenolie. Drys med lidt salt og peber.
Sæt pladen under grillen og grill til blomkålen er gylden. Hold blomkålen varm.
Sæt derefter tærtebunden under grillen, til den er let gylden.
Skær tomaterne i kvarte.
Rør olien med eddike. Pres hvidløget og hak chilien fint. Brug så meget chili, som du har lyst til. Rør begge dele i marinaden og smag til med salt, peber og sirup. Vend tomaterne i marinaden.
Rør yoghurten med tahin og smag godt til med citronsaft, tamari og peber. Måske skal der også lidt salt til.
Læg blomkålsskiverne på tærtebunden og fordel tomaterne øverst. Drys med så mange krydderurter, du har, og dryp med lidt sovs.
Servér resten af sovsen til separat.
.