farserede løg med chunky tomatsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
fyld de bamsebuttede løg
Hvad giver man uventede gæster? Ja, skal man tro en kendt reklame, er det kaffe. Men når det er store sultne mandfolk, må der lidt mere fast føde til.
Jeg fik for nylig med kort varsel besøg af tre gode venner, og så måtte jeg jo kigge dybt i køleskabet. Heldigvis havde jeg et bundt nye, store runde og gule løg liggende. Og de ventede faktisk kun på en god anledning til at blive nydt.
Men løg var ikke helt nok. Så jeg måtte tænke mig om. Heldigvis havde jeg en portion paté fra min kommende bog, “Frække deller & bæredygtige bøffer” til overs. Der var dog ikke levnet nok til, at det kunne udgøre en hovedret, så jeg brugte resten som fyld i løgene, efter at de var halvt bagte. Det er et godt eksempel på at bruge rester på en kreativ måde.
.
Hvis du bruger de rigtig store, runde løg, som jeg har gjort her, så skær dem igennem i to halvdele og bag dem halvfærdige, inden du fylder dem med farsen.
Har du derimod mindre eksemplarer, så skær toppen af og kom fyldet ned i løget, når det er halvbagt og udhulet. Sæt toppen på og bag løgene færdige.
Du kan naturligvis bruge alt muligt andet fyld end det, jeg foreslår her. Hvis du i søgefunktionen th. leder efter “frikadeller” eller “bøffer”, kommer der mange opskrifter på plantefars.
Men måske står du selv med en rest plantefars, som du kan bruge til dette formål. Du kan også lave dobbelt portion plantefars, hvis du alligevel laver fars til frikadeller eller bøffer. Gem i givet fald halvdelen og brug dem til disse løg næste dag. En helt anden og meget nem udvej er at vælge en af de nye plantefarser, man kan købe.
.
Jeg bruger løg i stort set alle retter – måske lige med undtagelse af desserter! Løg er fantastiske til at danne smagsmæssig rygrad i en ret, men de kan sandelig også klare sig lidt længere fremme i geledderne. Løg kan med stor fornøjelse spises som hovedret. Det håber jeg, du vil give mig ret i, når du har smagt disse farserede løg. Men løg er også skønne fx i en tærte som løgtærte med gorgonzolacreme.
.
romescosovs
En grofthakket spansk tomatsovs, romesco, med nødder og mandler passer fint til de fyldte løg.
.
farserede løg med tomatsovs
100 g perlespelt eller andre hele korn
4 store løg, ca. 600 g
koldpresset olivenolie
50 g hel boghvede
1/2 dl plantefløde
3 spsk fintsnittet estragon (eller den krydderurt efter smag)
50 g fuldkornsrismel, majsmel eller kikærtemel
1-2 spsk misopasta (se evt. om miso her)
tamari
citronsaft
salt, friskkværnet peber
.
Kog kornene møre i vand, der dækker, ca. 20 minutter. Afdryp kornene.
Skær store løg igennem og læg dem i et smurt ovnfast fad med skærefladen nedad.
Hvis du bruger flere mindre løg, så bag dem hele og skær senere toppen af.
Pensl løgene med olivenolie og forbag dem i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Tag de inderste 3-4 lag ud af de halve løg (eller skær toppen af mindre løg og tag noget af ”indmaden” ud).
Hak det udtagne løg og rør det sammen med de hele kerner, det meste af boghveden (gem 3-4 spsk til pynt), plantefløde, estragon, mel og misopasta (rør evt. misoen ud i lidt plantefløde eller vand, hvis den er meget fast). Tilsæt også et par spsk olie.
Rør fyldet godt sammen og smag til med tamari, citronsaft, salt og peber. Fyldet skal virkelig smage af noget.
Top fyldet op i de halve løgskaller (eller udhulede løg) og pres de resterende boghvedekerner ned i farsen.
Hvis du har fyld til overs, så bag det i en form for sig. Det passer fint som pålæg.
Dryp med lidt olivenolie og bag løgene færdige endnu 15-20 minutter.
Drys med lidt mere estragon ved serveringen.
.
.
Ja, man skal nødig gå ned på løg 🙂 Bruger dem også næsten hver dag, og har altid et par net liggende.
Løg er så billige, at det faktisk ikke kan betale sig at bruge plads i haven til dem.
Jeg printer opskriften, og så må den stå på fyldte løg lige om lidt. Den gode sovs har vi prøvet før, og den er god til mange retter. Og løgtærten har jeg serveret flere gange, også for gæster, men man skal li’ den lidt skarpe gorgonzola, og det kan vi.
Glæder mig meget til din nye bog, men det er længe at vente :-/
Hilsen Dorit
Ja, uden løg går det bare ikke! Jeg håber, du bliver glad for disse, som bliver ganske sødlige, når de bages.
Det er godt at høre, at du har prøvet både tærten og tomatsovsen. Den sovs er sådan en slags klassiker, men en tomatsovs kan jo også laves ganske enkelt bare med løg, hvidløg og tomater, evt. reven gulerod og bladselleri.
Jeg ville også gerne have min bog ud tidligere, men der er faktisk meget arbejde med sådan en sag. Lige nu er jeg ved den sidste redigering og udvælgelse af fotos. Så skal grafikeren i gang, så trykkeren etc., etc. Der er mange led involveret. Men jeg håber, bogen vil vække glæde, når den omsider dukker op først i det nye år.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Først vil jeg takke for alle de gode opskrifter. Disse giver inspiration til den daglige grøntsagsret.
I dag skal de bagte løg laves.
Jeg kan især godt lide at dine opskrifter ikke indeholder så meget fedt. Vender du pakken på fabriksfremstillede varer, ja så opdager du at fedtprocenten ofte er tårnhøj. Jeg døjer med forhøjet arveligt kolesterol og er medicineret for dette i over 20 år.
Hvornår udkommer din nye bog? Den skal jeg helt bestemt eje.
Mange hilsner
En glad grøntsagsspiser
Kære Pia,
Selv tak. Det er en stor fornøjelse at høre, at du har glæde af mine opskrifter. Det er stærkt motiverende!
Jeg håber, du blev glad for de bagte løg. Og også at du værdsætter det fedtfattige. Det er egentlig ikke for at være asketisk, jeg synes bare at det er unødvendigt med meget fedtstof. Lidt skal der til for smagens skyld, men for meget er overflødigt – og bestemt ikke særlig sundt.
Det er også dejligt at høre, at der er endnu en kunde til min nye bog! Desværre må du væbne dig med tålmodighed til efter jul. Bogen udkommer i januar, men hvis du læser med her på siden, kan du ikke undgå at se, hvornår det bliver. Det vil jeg helt bestemt gøre opmærksom på!
Foreløbig rigtig god sommer.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg er lige blevet opmærksom på, at der er stillet et borgerforslag, om at der altid skal tilbydes en nærende plantebaseret valgmulighed i offentlige køkkener. Fristen udløber den 29. juli. Jeg har stor erfaring med offentlige køkkener fra flere langvarige indlæggelser og kan bekræfte, at der er stor behov for vegatar muligheder. Jeg tænkte, om du måske ville udbrede kendskabet til borger forslaget gennem din blog?
I øvrigt tak for dine opskrifter og store entusiasme. Kærlig hilsen mona
Kære Mona,
Tak for din hilsen og tak fordi du minder om borgerforslaget. Der er virkelig stor plads til forbedring i de offentlige køkkener, så selvfølgelig laver jeg et link på bloggen til afstemningen. Jeg er nemlig bange for, at det kan blive svært at nå de 50.000, så hver eneste tilkendegivelse tæller her i opløbet.
Kh Kirsten