luk op for låge nr. 16 i julekalenderen – jul uden sul
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
potpourri over plantebaserede postejer, pateer og andet guf til juleaften
Se opskrift på pateen her.
.
Julemiddagen er årets højdepunkt i mange familier. Traditionerne er nagelfaste: and, gås eller flæskesteg. Og dog: i disse år vil der i mange familier være gæster, som er blevet vegetarer eller veganere. Ofte vil det være en søn eller datter eller deres kærester, som tager klimakampen alvorligt og dropper kødet. Andre har indset, at man ikke kan pine og plage dyr for at spise dem.
Det kan være en udfordring, hvis man altid har spist traditionelt. Men netop juleaften bør maden ikke udgøre et problem, og det kan man undgå med at servere (eller måske selv medbringe) noget, der ligner det, resten af selskabet spiser.
Det kan være en plantepostej, en -paté – eller måske en bagt selleri a la Hasselback. Husk at lave rigeligt. Det er min erfaring, at alle gerne vil smage plantemaden, og det kan være med at vise de traditionelt spisende, at disse lækre sager ikke er farlige men særdeles velsmagende!
Her er et lille udvalg af postejer og pateer, der er velegnede som julemad.
.
mandelpostej 1
Jeg har gennem årene udviklet mange forslag til julemiddagen. Ikke mindst hovedretter med mandler, som jeg synes er rigtig julede. Her er en af mandelpostejerne.
Se opskriften på postejen her.
.
julepaté med rosmarin
Rosmarin giver en helt speciel og lidt julet smag til denne paté.
Se opskriften på pateen her.
.
postej med tangbacon og svampe
Denne postej er nok mest velegnet til julens frokostbord. Dér vil den til gengæld vække glæde, tror jeg. Og kender du ikke tangbacon, er her en god lejlighed til at stifte bekendtskab med den sprøde, let røgede “bacon”.
Se opskriften på postejen her.
.
Jan Oskars julepostej
Denne postej har jeg fået opskrift på fra Jan Oskar, som derfor har givet navn til retten. Det er faktisk blevet en af mine egne yndlinge. Postejen er velegnet både til middagen juleaften og til julens frokostbord.
Se opskriften på postejen her.
.
gulerods- og bønnepaté
Denne paté skiller sig lidt ud fra de øvrige med sin orange farve.
Se opskriften på pateen her.
.
mandelpostej 2
Her er en af mine ældste opskrifter på mandelpostej. Den er med tiden blevet lidt af en klassiker.
Se opskriften på postejen her.
.
Hasselbackselleri
Denne bagte selleri med sprød overflade og masser af julesmag opfandt jeg for et par år siden. Og den er virkelig blevet en succes hos mange. Nogle af mine kolleger har sågar taget den på deres repertoire, og større kompliment kan man ikke få.
Se opskriften på sellerien her.
.
hvis du mangler flere ideer til jule”stegen”
Hvis du stadig synes, du mangler inspiration til julemiddagen, er der masser af opskrifter på “hakkemad” i min seneste bog, som også er en god julegave til den, der gerne vil leve dyre- og klimakærligt.
Læs mere om bogen her.
Bogen fås hos boghandleren eller hos internetboghandlen Saxo.
.