hurtig kikærtepostej med sesamsmag
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, julemad, pålæg
…
23. låge i julekalenderen
.
jul er hjerternes fest
Vi glæder os i denne tid …
Med en hjerteformet postej og hvid jule”sne” vil jeg ønske alle bloggens læsere en rigtig glædelig jul. Hjerterne ovenfor er flettet af brormand for næsten 70 år siden. Klassisk julepynt og traditioner er dejlige at samle på.
Jeg håber, at alle vil nyde julefreden i de kommende dage sammen med dem, I holder af. Jeg håber, I vil nyde en masse bæredygtig og dyrevenlig mad. Ekstra glad bliver jeg, hvis der er mange af mine retter på julens borde.
Der er blevet lavet rigtig meget mad i mit køkken i december. Ja, jeg har faktisk haft rygende travlt for at få så meget lækker mad ud på bloggen som muligt. Julen indebærer jo traditionelt det store spiseorgie – desværre stadig mest af animalske produkter. Gad vide, om man kan nyde så meget lidelse?
Med disse opskrifter burde julen ikke komme til at stramme alvorligt om taljen eller belaste helbred, klima og dyr – og når jeg tænker på det store slagtoffer, så giver de også en rigtig god smag i munden.
Og så er der jo endnu en fest at glæde sig til. Nu er jeg i gang med årets nytårsmenu i den stille natur i mit sommerhus ved Roskilde Fjord. Der kommer snart forslag til både forretter og en hovedret til nytårsmenuen, så jeg håber, at I ikke har fastlagt nytårsmenuen endnu.
Og lyset har været med mig. Solen har de seneste dage fortrængt dis og mørke og slået smut med sine lave gyldne stråler over fjorden. Lyset er tittet frem her på årets korteste dage med et løfte om, at vi går mod længere dage. I horisonten iklæder solnedgangen himlen sine smukkeste nisserøde og lilla-rosa nuancer, mens nymånens segl lyser højt oppe på himlen. Nu går det mod lysere tider.
Jeg ønsker alle en velsignet juletid fuld af lys og glæde.
.
fest i en fart
Selv om julemaden sikkert er fastlagt her dagen før jul, kommer jeg alligevel men forslag til en lille lynhurtig hjerte-postej i tilfælde af, at der skulle mangle en lille ret, måske på julens frokostbord. Og hertil passer tilbehør af fnuglet blomkåls-“sne” fint.
Men både postejen og blomkålssalaten kan også nydes i januar. Dér vil duoen måske blive ekstra værdsat.
.
kikærtepostej med sesamsmag
(4 personer)
200 g kikærter (eller 2 dåser)
2 spsk tahin (sesampasta)
6 fed hvidløg
75 g skalotteløg
2 spsk frisk timian
200 g jordskokker (kan erstattes af kartofler)
1 økologisk citron
4 spsk ristet sesamolie eller alm. sesamolie + 3 spsk ekstra til pensling
½ dl havrefløde eller anden fløde
2-3 spsk tamari (soja)
4 spsk sesamfrø
Læg kikærterne i blød natten over. Du kan purere dem rå, så sparer du kogningen. Jeg foretrækker selv at koge dem. I så fald koges kikærterne ca. 20 minutter.
Afdryp kikærterne og findel dem i food processoren.
Hak 4 fed hvidløg og skalotteløgene. Rør løgene i kikærterne.
Skrub jordskokkerne helt rene og riv dem groft (du behøver ikke at skrælle dem).
Riv 2 tsk skal af citronen og rør det i plantefarsen sammen med 3 spsk citronsaft, olie og fløde. Tilsæt jordskokkerne.
Smag farsen godt til med tamari, peber og citronsaft samt -skal.
Læg farsen i en smurt ovnfast form.
Pres de sidste to fed hvidløg og rør dem i 3 spsk olie. Smør olien på postejen og drys med sesamfrøene.
Bag postejen i en 200 grader varm ovn 30-40 minutter.
.
servér blomkåls”sne” til postejen
Rå, findelt blomkål som i skålen bagest, får en delikat smag, og i denne “sne” er kålen blandet med ristede mandler, rosiner og koriander.
.
Flotte hjerter fra “Brormand” 🙂
Det vil glæde ham! ❤️
Også glædelig jul til dig Kirsten. Det har været en daglig glæde at åbne din julekalender og blive inspireret. Nu ser jeg frem til din nytårsmenu.
Tak i lige måde, Aase: rigtig glædelig jul til dig.
Godt at hør, at du har haft glæde af julekalenderen. Glæd dig til nytårsmenuen. Den står på rodfrugter, der går til fest!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak, den postej ser nem ud og må prøves til julefrokosten.
Tak for din dejlige beskrivelse af naturen.
Hils Hans og sig tak for pyntning.
Nyd dagene og året, der kommer…🙏✨🌟
Kærlig hilsen fra OS
Tusind tak, kære Inger, for din hilsen. Forhåbentlig falder postejen i smag, og ja, den er temmelig nem.
Jeg hilser Hans. Nyd I også dagene og året der kommer. Vi ses! 🤶
Kærlige hilsener til JER fra mig ❤️
Julefrokosten er i dag og postejen i ovnen, dufter brun men ikke brændt.
Og blomkålssneen glæder jeg min også vildt til. Den holdes på køl, så den ikke smelter…
Jeg håber, I nyder frokosten, og at postejen blev som forventet.
“Sneen” er ret lækker, synes jeg, så jeg håber, det hele falder i smag.
Knus til jer begge
fra Kirsten ❤️ 🤶 ❤️
Kære Kirsten.
Tusind tak for dine gode og inspirerende opskrifter i årets løb. Og også for dine spændende rejse beskrivelser. Vi føler jo næsten vi er med på dine ture 😀
Her stå julemiddagen – som sædvanlig- på din lækre Jule pate fra bogen ” Det grønne køkken ” og med alt dertil hørende.
Rigtig glædelig Jul til dig og familien, og et nyt år fyldt med flere opskrifter og dejlige rejser til dig.
Kærlig hilsen fra Aase
Kære Aase,
Rigtig mange tak for din søde hilsen. Det er en fornøjelse at være leverandør af grønne opskrifter – og ekstra dejligt, når de bliver værdsat så meget, som de gør.
Jeg ønsker dig og familien en rigtig glædelig jul med julepateen. Det er hyggeligt at tænke på, at jeg er “med” ved bordet.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten.
Vil lige ønske dig en dejlig jul og et godt nytår med tak for al din kulinariske inspiration, nyder SÅ meget dine retter.
Her har vi lige fået græskarpålæg, champignonpostej og bl.a. HUSK-boller (lavede 3-dobbelt portion, så der er til alle juledagene), løg- og rødebedetærte m. fennikelsalat (fra Årstiderne) og i aften skal vi have quinoadeller.
Vi skal ikke have nøddesteg i år men skal prøve morsbrød med KS-rødkålssalat og champignonsovs, og så ser vi frem til din nytårsmenu !
Glædelig jul !!
KH Dorit
Kære Dorit,
Den madplan lyder da forrygende. Det bliver en god mad-jul hos dig! Jeg håber, du har tålmodighed til at vente på nytårsmenuen. Den består af rodfrugter på adskillige måder.
Tak for de smukke ord om mine “opfindelser” – og rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og familien.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten, du er meget ofte ‘Med’ ved bordet her – året rundt! ;)). Så 1000 tak for alle de mange inspirerende og delikate oplevelser I 2017 ! Du – og alle evt medlæsere – ønskes en glædelig jul og et godt og helsebringende nytår! Mkh Dina.
Kære Dina,
Det er SÅ hyggeligt at tænke på, at jeg sidder “med” ved jeres bord. Og vidunderligt at mine opskrifter bliver “spist”. Mere kan jeg ikke ønske mig!
En rigtig glædelig jul til dig og dine og et smukt nyt og grønt år – ønsker
Kirsten
Kære Kirsten
Jeg vil ønske dig en glædelig jul og sige tak for dine opskrifter og forslag til vaganskeog bæredygtig mad. Min søn er veganer og dine opskrifter har bidraget til hyggelige stunder i køkkenet med ham, hvor vi har stået sammen og lavet dine opskrifter. Jeg værdsætter dit overskud til at dele din viden og passion til bæredygtige opskrifer.
Kærlig hilsen Jeanet
Kære Jeanet,
Hvor er det dejligt at høre, at jeg medvirker til gode stunder i dit køkken. Det glæder mig SÅ meget, for det er jo hyggeligt at lave sund og lækker mad sammen med andre, ikke mindst sønnen.
Det er ekstra dejligt at høre, at du værdsætter “opfindelserne”. Tusind TAK. Jeg glæder mig til at levere flere i 2018.
Glædelig jul og godt nytår til dig og sønnen,
kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten.💞
1000 taknemmelige tanker til dig for alt det du bidrager til verden med. Jeg nyder usigelug glæde af din farverige og positive tilgsng til dit arbejde.
Må julens glæde og velsignelses strømme dig imødem
Glæder mig til det nye år i dit selskab.
❤🎄😇❤🎄😇❤🎄😇❤🎄😇❤🎄😇❤🎄😇
Kære Vibeke,
Jeg bliver virkelig, virkelig bevæget over alle dine smukke ord. Tusind, tusind tak. Det varmer mig SÅ meget, men for mig er det blot en glæde og nødvendighed at gøre dét, jeg gør. Og jeg håber, at jeg også i det nye år kan bibringe dig gode smagsoplevelser.
Og så vil jeg sige tak i lige måde: må glæde og velsignelse også strømme i DIN retning: rigtig glædelig jul og godt & grønt nyt år.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Rigtig glædelig jul til dig og dine og tak for de mange dejlige opskrifter og rejsebeskrivelser i året der gik.
Kære Charlotte,
Hjertelig tak for din søde hilsen. Det er altid en stor glæde at høre, at mine “frembringelser” bliver modtaget med glæde. Det er MEGET ansporende, så jeg håber at kunne fortsætte både det ene og det andet i det nye år.
Rigtig glædelig jul til dig – og et godt & grønt nyt år.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten. Det hele ser så lækkert ud og jeg vil gerne lave retten…. men jeg kan ikke tåle sesamfrø. Vil du give nig et forslag til hvad der kan erstatte sesampastaen? På forhånd tak for svar. Du er helt fantastisk til at finde på lækre retter😁.Glædelig jul samt et lykkebringende nyt år til dig
Kære Gun,
Det glæder mig, at opskriften lokker. Og du kan sagtens lave postejen uden sesamfrø. Du kan erstatte tahin (sesampasta) med jordnøddesmør. Du kan desuden drysse overfladen med hakkede jordnødder, men du kan også udelade det.
Hvis du heller ikke kan tåle jordnødder, kan du erstatte jordnøddesmørret med kokosolie.
Rigtig god fornøjelse med postejen!
Glædelig jul til dig – og et smukt og grønt nyt år.
Kh Kirsten
Tusind tak for det fine svar… og super du skriver om kokosolien, da jeg heller ikke kan tåle jordnødder. Tak😍
Hvor skønt at jeg kunne hjælpe. Rigtig god fornøjelse! ❤️ 🌲 ❤️
Kan kikærtepostejen laves dagen før? Og skal den så lunes, eller er den god kold?
Kære Mette,
Ja, det kan du sagtens. Du kan spise postejen både varm og kold.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy