Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

5

december 2024

2

KOMMENTARER

julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 5

Skrevet af , Posted in festmad, forretter, julemad

.

julens let bitre salat er god for alle julemaver

I julen er der brug for mange små retter. Det kan være en lille forret – eller mange små retter til en frokost eller et tag-selv-bord.

Jeg er vild med den bitre snag, ikke mindst i julesalat. Og så har julesalaten den fordel frem for andre salater, at der er mere “mad” i den, ment på den måde, at der ikke er tale om slatne salatblade, men sprøde saftspændte blade.

Man kan nyde julesalat rå som alle andre salater, men man kan også lave den lidt mere julet, så det bliver til en lækker forret.

.

blidt og bittert

Det let bitre i salaten går fint sammen med mandlernes sødme. Balsamico fuldender smagsoplevelsen. Det er vigtigt at vælge en god og vellagret balsamico. Det kan virkelig betale sig at ofre lidt penge på dette produkt. Der er en verden til forskel på en”slave”balsamico og en vellagret. Og en god flaske rækker rigtig langt, fordi balsamicoen er så koncentreret.

Og a propos bitterhed: Storm P. sagde: “Bitter er ikke noget man er, det er noget man nyder”. Han tænkte dog nok ikke på julesalat!

.

braiseret julesalat farseret med mandelcreme

(4 personer)

4 små julesalat

olivenolie

2 spsk vellagret balsamico

bredbladet persille eller koriander

mandelcreme:

75 g mandler

ca. 1 ½ dl plantefløde

1 økologisk citron

salt, friskkværnet peber

Lav først mandelcremen. Tag 4ca. 10 hele mandler fra og findel resten i en blender sammen med fløden.

Tilsæt fløde til en passende konsistens (cremen skal være temmelig fast) og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær de hele mandler i flager og rist dem gyldne i lidt olie. Sæt dem til side.

Steg de fire julesalat, til de er let gyldne, men ikke helt gennemstegte. De yderste blade skal kunne skilles ad.

Løft lidt på bladene, og fordel mandelcremen mellem de yderste blade.

Servér julesalaten portionsvis, og drys med de ristede mandelflager.

Rør balsamicoen og 2 spsk olivenolie sammen, og dryp blandingen på salaten.

Pynt med lidt persille eller koriander.

.

servér et godt stykke brød til

.

Share

2 Kommentarer

  1. Kirsten Varda Eriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.