julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 4
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, julemad
.
en frisk tatar med jordskokker, æble og sprøde chips
En lækker tatar er en skøn forret til alle julens middage. Her er både knas, smag og friskhed.
Rå jordskokker og æble med sprøde chips på toppen vil vække glæde i juledagene.
.
små knolde med stort potentiale
Har man selv jordskokker haven, ved man, at det er et livslangt forhold. Jordskokkerne kommer igen og igen. Trofaste som få. De ligger i den kolde jord og venter på at blive gravet op vinteren igennem. Ellers må du i supermarkedet.
Jordskokker bliver mest tilberedt som suppe, men de har et meget større potentiale. Fx er de skønne i en tærte sammen med hasselnødder – eller de kan koges, skæres igennem på langs og steges gyldne på panden.
En lille knold med mange talenter… og så indeholder den stoffet inulin, der virker blodsukkerregulerende.
.
måske med en sovs af blåbær?
Jeg har valgt at drysse tataren med blåbær, men du kan også koge en lille portion kompot af blåbærrene i blåbærsirup.
Hvis du vælger kompotten, så læg den i bunden af tallerknen, før du placerer tataren.
.
tatar af jordskokker, valnødder og æbler med blåbær
(4 personer)
½ citron
200 g æble
200 g jordskokker + 1 ekstra til chips
1 spsk olivenolie
30 g valnøddekerner
2 spsk meget finthakkede cornichoner
ca. 2 spsk havre cremefraiche eller tyk planteyoghurt
ca. 1 spsk dijonsennep
salt, friskkværnet peber, rørsukker
rød skovsyre eller timian
sovs:
50 g blåbær
2 spsk valnøddeolie eller anden olie
2 spsk blåbærsirup
.
Pres citronsaften ud i en skål.
Skær æbler og jordskokker i meget små terninger – eller riv dem groft – og vend dem straks i citronsaften.
Skær den ekstra hele jordskok i meget tynde skiver på et mandolinjern.
Du kan enten stege skiverne af jordskok i 1 spsk olie på panden – eller du kan bage dem i en 180 grader varm ovn 4-6 minutter. Hold øje med dem, de får hurtigt for meget. Sæt chipsene til side.
Hak valnødderne mellemfint. Gem lidt til pynt.
Smag cremefraiche eller yoghurt til med sennep, salt, peber og sukker.
Vend valnødder, cornichoner, jordskokker og æble i cremefraichen. Smag til igen.
Hvis du vælger at lave en sovs/kompot, så blend blåbærrene (tag lidt fra til pynt) med olie og blåbærsirup.
Smag sovsen til med salt, peber og sirup.
Fordel sovsen i fire dybe tallerkner.
Pres tatarfyldet godt sammen i en metalring på hver tallerken.
Pynt med blåbær, valnødder og jordskokkechips. Læg først chipsene på til allersidst, da de hurtigt bliver bløde.
Drys med den valgte krydderurt.
.
.
Det ser bare så lækkert ud. Det vil jeg lave til min tøsekomsammen i næste uge. Smører man udstikkerne med olie? Og kan man nøjes med én, hvis man laver retten lidt i forvejen?
Tak for dejlig opskrift😊
Tytte
Kære Tytte,
Mange tak. Det glæder mig.
Nej, formen skal ikke smøres. Du kan godt nøjes med én form og lave de små anretninger én ad gangen.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tusinde tak
❤️
Kære Kirsten
Har netop givet mig selv din nye bog i julegave – glæder mig til at fordybe mig i de spændende opskrifter og flotte billeder.
Med ønsker om en dejlig jul og et godt nytår
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Hvor er det dejligt at høre, at du har min nye bog. Jeg håber, du bliver rigtig glad for den.
Glædelig jul til dig – og godt nytår.
Kh Kirsten
Så lækkert , det må prøves.
Din mad fantasi er fantastisk og alt er så lækkert .
Tak for det , og god jul .
Kh Hsnne😃🍀⭐️
Kære Hanne,
Det er dejligt at høre. Tusind tak for din smukke ros. Den glæder mig rigtig meget.
Glædelig jul til dig – og
Kh Kirsten
Jeg vil gerne modtage din julekalender🌹
Kære Jyttetmari,
Det glæder mig. Du skal tegne (gratis) abonnement på min blog https://www.kirstenskaarup.dk. Hvis du læser bloggen på en computer står der på første side øverst th.: “Abonnér på bloggen via email”. Her skal du klikke.
Hvis du læser bloggen på telefon, skal du gå helt ned i bunden.
Kh Kirsten
Hvor set det indbydende ud. det skal prøves
Kære Pia,
Tusind tak – og rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy