italiensk minestrone – spis suppe som hovedret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
min nye kogebog er på trapperne
I næste uge, onsdag den 14. februar, udkommer min nye bog om super-supper: Supper & Co. (Co. står for mange slags tilbehør: brød, pestoer, drys, chips, spirer, plantemælk mm.
I bogen er der forslag til supper til morgenmad, supper til frokost, supper som hovedret og supper til dessert. Her er både varmende vintersupper og kølende sommersupper. Jeg har fundet inspiration til mange af supperne på mine rejser rundt omkring i verden, og i flere tilfælde er der ideer til originale brød, der passer som tilbehør til supperne. Der er mere end 90 opskrifter i bogen. Alle opskrifterne er udelukkende med vegetabilske råvarer.
Supper er den helt nye form for superfood. Supper & Co. kommer sammen med den nye trend, der hedder souping. Souping betyder, at man skifter de populære juicer ud med supper. Frugt- og grøntsagsjuicer er fulde af vitaminer, men de har den mangel, at man som regel ikke får de vigtige plantefibre med. Det betyder, at blodsukkeret stiger kraftigt og belaster kroppen.
Og den nyeste forskning har slået fast, at fibre er afgørende for en sund tarmfora, der beskytter mod mange velfærdslidelser.
Bogens supper indeholder desuden masser af stoffer, der virker antiinflammatoriske, antioxidante, udrensende og opbyggende. Det er supper, der styrker immunforsvaret og tarmfloraen og forebygger en række sygdomme.
Du kan også tage en suppekur og smide en del kilo. Med en suppekur kan man spise næsten ubegrænset, så der er ikke tale om sult eller afsavn som ved mange andre kure – tværtimod!
På billederne nedenfor ses en fennikelsuppe med lakridsfløde, en brøndkarsesuppe, en abrikossuppe til morgenmad og en street suppe fra Laos.
.
Supper er geniale, fordi de er lynhurtige at tilberede, fordi de er kalorielette og fordi de indeholder så mange sygdomsforebyggende stoffer, forskellige vitaminer, mineraler og proteiner.
Jeg har kreeret supperne således, at de indeholder ekstremt mange potente og opbyggende næringsstoffer. Her er tale om SUPERfood: mad som medicin.
Supper & Co. er på 204 sider og koster kr. 250,-. Bogen kan købes hos boghandleren eller hos Saxo (her koster bogen kr. 225,-).
.
jeg fejrer udgivelsen med en suppeopskrift
Hvis du også er i suppehumør, vil jeg foreslå en italiensk minestronesuppe. Den er dejligt varmende her i februarkulden. Og så er den stoppet med gode næringsstoffer og også proteiner i form af bønner og kikærter. Det betyder, at suppen kan spises som en mættende hovedret med et godt stykke brød til.
Minestrone har yderligere den fordel, at du kan bruge de grøntsager, du har på lager. Der er frit valg mellem alle kåltyper (incl. grønkål eller palmekål) og rodfrugter, kartofler, løg og/eller porrer. Du kan også vælge mellem linser eller bønner/kikærter.
Opskriften nedenfor er mit valg af grøntsager men brug, hvad du har. Opskriften på minestrone er IKKE med i den nye bog.
Minestrone er desuden en af de supper, der kan jage forkølelser på flugt!
.
italiensk minestrone
(4 personer som forret. Lav dobbelt portion til hovedret)
50 g limabønner
50 g kikærter
75 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
200 g kartofler
1 liter grøntsagsbouillon (evt. vand + Herbamare)
2 spsk fintklippet rosmarin
2 spsk finthakket salvie eller basilikum, evt. timian
150 g broccoli
100 g rosenkål
150 g gulerødder
100 g fennikel
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Sæt bønner og kikærter i blød hver for sig ca. 8 timer.
Kog bønnerne i nyt vand 40-45 minutter. Afdryp dem.
Kog kikærterne i nyt vand 15-20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare.
Skær kartoflerne i små terninger og kom dem i gryden. Hæld det meste af bouillonen ved, tilsæt krydderurterne og lad suppen koge under låg 5 minutter.
Del broccolien i små buketter. Skær stokken i små terninger.
Del rosenkålene, hvis de er store.
Skær gulerødderne i skiver og fennikelen i terninger. Tilsæt alle grøntsagerne og lad suppen simre endnu ca. 5 minutter. Kom kikærter og bønner i suppen – og evt. mere bouillon.
Tilsæt citronsaften og smag suppen godt til med salt, peber og evt. et nip sukker. Der skal måske også lidt flere krydderurter i.
Giv gerne brød til. Det an fx være æltefri ciabattaboller.
G
.
æltefri ciabattaboller
Kære Kirsten, ingen tvivl her, jeg skal ud at købe din suppebog, jeg glæder mig allerede.
Det er en god ide, at bruge suppe som start på en slankekur. Det gjorde jeg selv for 8 år siden, tabte ialt 10 kg og har holdt vægten siden. Det var begyndelsen på nye madvaner, og nu kan jeg slet ikke forstå, at det ikke skete før, men det er aldrig for sent at ændre sine vaner, det kan være svært, det er jo en process der også skal foregå i hovedet, men suppen banede vejen for mig, så jeg glæder mig til suppebogen og minestronen, som helt sikkert bliver en god start på en ny uge, mange kærlige hilsner Jette.
Kære Jette,
Hvor er jeg glad for at høre, at suppe har fungeret som slankekur for dig. Jeg er sikker på, at mange andre også vil kunne tabe sig på en nem måde, fordi en grøntsagssuppe er så mættende og delikat, at man ikke føler sult eller andre mangler!
Jeg er selvfølgelig også glad for at høre, at du vil anskaffe suppebogen. Jeg håber, du bliver rigtig glad for den.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Glæder mig til den bog, kan ikke få suppe nok, dejligt om vinteren og dejligt om sommeren, måske med en kold af slagsen.
Det var da en gaveidé til mine piger. Måske kan jeg glæde os alle med minestronesuppe denne weekend, hvor vi samles til fødselsdags-kom-sammen 🙂
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Hvor dejligt at høre fra endnu en kunde! Jeg håber, at bogen bliver til glæde – måske også for dine piger.
Danskerne generelt er ikke så vilde med supper, hvilket jeg slet ikke kan forstå, fordi det er verdens nemmeste ret – og også meget lækker med de rette sammensætninger.
Held og lykke med minestronen.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Det lyder som en kogebog, jeg skal have fat i. Elsker supper, og kan spise det altid, så det er genialt med opskrifter også til morgenmad og dessert. Og minestronesuppen er god inspiration.
Held og lykke med salget
Kære Helga,
Hjertelig tak for de gode ønsker. Og skønt at høre, at der er endnu en suppe-fan. Jeg håber, vi bliver mange flere med den nye bog – og at du bliver inspireret af den. Den indeholder supper til alle årstider og til alle døgnets timer.
Kærlige hilsener fra
Kirsten