rødbede/græskartærte med citron/anisglacé
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
hverdagstærte med smag og duft af Marokko
tanker om en tærte
En tærte er en tærte, tænker du måske. Men sådan er det ikke nødvendigvis. I denne tærte er der puttet en hel del kærlighed og omtanke. For det første efterspurgte en følger af bloggen flere opskrifter med marokkansk inspiration. Derfor valgte jeg to populære marokkanske grøntsager/frugter: rødbeder og græskar som fyld i tærten.
Du skal ikke lade dig distrahere af kæmpe-græskarrene på billedet. Til tærten bruges butternutsquash eller hokkaidogræskar.
Ingefær er en vigtig knold i Marokko (og den er rigtig god for luftvejene), og fra krydderihylden tog jeg anis og kanel. Tre typisk marokkanske smagsgivere.
Anis har en let lakridsagtig smag, og du kan evt. erstatte anis med lakridspulver. Hvis du slet ikke kan lide lakridssmagen så brug 2 spsk spidskommenfrø i stedet.
Og så til bunden: mange mennesker tåler ikke gluten, så jeg ville gerne lave bunden glutenfri. Derfor er der brugt rismel og havremel. Men du kan selvfølgelig også lave bunden på den klassiske måde med hvedemel. Eller du kan lave denne her tærtebund med jordnøddesmør og hvedemel.
Hertil kommer, at mange efterspørger vegansk mad, og så blev smørret byttet ud med tahin og olie. Tilsammen giver det en lidt bastant bund.
Citroner (både friske og syltede) er helt uundværlige i marokkansk mad, så jeg lavede en slags glacé med citronsaft og ahornsirup og dryssede med små strimler af citronskal for at fuldende smagsregistret.
Jeg håber, du bliver glad for tærten. Man kan vist godt kalde den sådan lidt solid hverdagsmad.
.
næringsstoffer der batter
lad maden være din medicin
Men det nytter jo ikke blot at være smuk og smage godt. Der skal helst også være noget opbyggeligt indhold. Derfor er der flere grunde til, at jeg har valgt netop de ingredienser, jeg har. Rødbeder hører til blandt de sundeste af rodfrugterne. De har et højt indhold af B- og K-vitaminer, som er vigtige for blod og celledeling. Det gode indhold af kalium er godt for hjerte, muskler og nerver. Rødbeder virker desuden udrensende i kroppen, og jernet i rødbeder er letoptageligt.
Græskar er et stort bær. Det er et af de bedste leverandører af betacaroten (A-vitamin), der bl.a. nedsætter risikoen for aldersrelaterede problemer med øjnene, og det styrker hår, hud og negle.
Både rødbeder og græskar virker antioxidante og antiinflammatoriske, og de indeholder ekstremt mange gode stoffer i forhold til det lave kalorieindhold.
Citron er en anden lille kraftkarl, når det kommer til sundhed. Både den gule ydre skal og den indre hvide indeholder mange af de såkaldte polyfenoler, der er stærkt antioxidante og virker antiinflammatorisk og beskytter mod kræft, diabetes, hjerte-karsygdomme og for tidlig aldring. Forskerne mener også, at polyfenolerne er med til at forebygge Alzheimers. Bortset fra den dejlige smag, som både citronsaft og -skal leverer, er der altså mange gode grunde til at bruge så meget citron i madlavningen som muligt – vel at mærke økologiske citroner. De konventionelle er overfladebehandlede og skallen bør under ingen omstændigheder spises.
.
rødbede/græskartærte med citron/anisglacé
(4 personer)
bund:
2 spsk tahin (sesampasta)
1/2 dl rapsolie
75 g rismel
75 g glutenfri havremel
1 tsk salt
ca. 3/4 dl vand
fyld:
300 g rødbeder
300 g græskar (butternut eller hokkaido, evt. squash)
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
3 spsk gærflager (kan udelades)
salt, friskkværnet peber, rørsukker
ca. 1 spsk stødt kanel
1-2 spsk fintreven ingefær
1 økologisk citron
3/4 dl agavesirup
3/4 dl rapsolie
ca. 2 tsk stødt anis (kan erstattes af lakridspulver)
frisk timian eller anden krydderurt
.
Ælt tahin og olie sammen med de to slags mel, salt og så meget vand, at dejen hænger sammen. Dejen skal være sådan, at den ikke smuldrer, men heller ikke er for våd. Lad den hvile en times tid.
Rul dejen ud på et meldrysset bord, så godt det kan lade sig gøre. Dejen vil sikkert gå i mindre stykker, så tryk stykkerne sammen med fingrene i et tærtefad, der måler ca. 30 cm i diameter.
Prik dejen med en gaffel og forbag bunden i en 200 grader varm ovn 6-7 minutter (tærtebunden kan laves dagen i forvejen og opbevares i køleskabet, enten ubagt eller forbagt).
Sæt yoghurten til afdrypning en halv times tid.
Høvl rødbederne til millimetertynde skiver på et mandolinjern. Skær græskarret i passende stykker (du behøver ikke at skrælle græskarret).
Smag yoghurten til med gærflager, kanel, ingefær, salt og peber – og måske et nip sukker.
Høvl tynde strimler af ca. halvdelen af citronen og sæt dem til side.
Riv resten af den gule citronskal fint og kom det i en gryde sammen med 3 spsk citronsaft, sirup, olie og anis. Kog glaceen let ind og smag godt til.
Bred yoghurten ud i den forbagte brund.
Fordel rødbeder og græskar i et pænt mønster ovenpå og sæt formen i en 200 grader varm ovn. Bag tærten 15 minutter.
Tag tærten ud af ovnen og fordel glaceen ovenpå grøntsagerne. Bag tærten færdig, endnu ca. 20 minutter.
Drys med citronstrimlerne og frisk timian ved serveringen.
Giv fx en spidskålssalat til.
tæft den ser lækker ud denne tærte uhmmmmmm
Knus til dig fra Wanda 😉
Det er godt at høre. Jeg håber, den falder i god jord!
Knus fra Kirsten
Sjovt, har aldrig tænkt på, at rødbeder fandtes i andre end de nordiske lande, da i hvert fald ikke i nordafrikanske lande 🙂 – Men sikke indbydende farver ! Og som altid en opskrift, der må prøves af, skal lige have skaffet græskar.
Tak endnu en gang for dejlig inspiration.
Bedste hilsner Dorit
Kære Dorit,
Jo, rødbeden er ret vidt udbredt. Foruden Europa spises den i Nordafrika, Mellemøsten og store dele af Asien. Jeg håber, du vil synes om tærten. Bon appetit!
Mange hilsener fra Kirsten
1000 TAK for en vildt lækker tærteopskrift. Sikke en spændende smagssammensætning med kanel og ingefær i sojayoghurten, og citron glace’ gav et skønt pift. Den blev næsten spist helt op, og spidskålssalat var også godt til tærten.
Kære Vita,
Jeg er RIGTIG glad for at høre, at du kan lide tærten, for rent faktisk er den en lille smule speciel. Men somme tider er det spændende at udfordre smagsløgene. Så tusind tak for din hilsen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten den tærte ser vel nok dejlig ud. Må prøves.
Jeg laver også en glutenfri bund med Husk og havremel og plantemargarine fri men margarinen vil jeg gerne undgå, Tak for så meget god inspiration
Kære Hanne,
Det lyder som en god idé med Husk og havremel. Og jeg er enig med dig i, at margarine er en mindre god løsning. Men det går fint med både tahin, jordnøddesmør og/eller olie.
Jeg håber, du bliver glad for denne lidt specielle tærte!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Igen må jeg tage hatten af for dig. Hvordan kan du hele tiden finde på nye opskrifter, jeg fatter det ikke. Og du må da lave mad i døgndrift!!!
Nå, til mit spørgsmål. Denne gang fik jeg ikke et helt perfekt resultat med rødbede/ grækartærten.
Den var noget vel våd, da den var færdig, så bunden var bare en ret klæg affære.
Jeg brugte en 10% græsk yoghurt , den er jo tyk, så jeg drænede den ikke. Burde jeg have gjort det alligevel? Den er jo tykkere end soyayoghurt.
Og den der glade var der også rigeligt af i flydende form da tærten var færdig.
Smagen var der ikke noget i vejen med. Den var god. Og vi spiste også tærte dagen efter, da var den faktisk bedre. For der havde smagen rigtig sat sig, og yoghurten nærmest gået ind i alt det andet. Men bunden var og blev BLØD.
Jeg er blevet stor tilhænger af din tærte bund med peanutbutter. Den bliver sprød hver gang.
Men det har vel primært noget med fyldet at gøre?
Igen, tusind tak for en super blog med kæmpe indflydelse på min madlavning.
Mange hilsner Lis
PS. Glæder mig til at læse suppe oven
Kære Lis,
Du skal skam ikke være så forbavset over min opfindsomhed. MIT problem er, at jeg ikke kan stoppe! Jeg skal jo alligevel have mad hver dag, og da jeg holder af afveksling, har jeg nemt “opfundet” minimum 300 nye opskrifter på et år (+ dem jeg laver til bøgerne). Og du har ret: jeg laver temmelig meget mad, og jeg elsker det!
Med hensyn til denne tærtebund, er den lidt tungere end fx bunden med jordnøddesmør. Men den bør ikke være våd. Det kan der være flere grunde til, at den er blevet: yoghurten kan have været for “våd”, men mere sandsynligt er det, at dejen enten ikke har været presset tyndt nok ud i formen, eller at formen har været for lille i forhold til dejmængden. Tærtebunden må nemlig ikke være for tyk. En anden ting er, at den måske er blevt forbagt lidt for kort tid.
Men hvis jeg var dig, ville jeg holde mig til bunden med jordnøddesmør. Forskellen er jo ikke vældig stor, og man kan lige så godt bruge dét, der fungerer for én.
Kh Kirsten
ps: god fornøjelse med suppebogen. Du kan “bladre” lidt i den her: https://issuu.com/jppolforlag/docs/suppe_co_laeseproeve
TAK for din nye bog, den ser jo helt fantastisk ud, fik den på dagen gennem Saxo, hvor en bekendt og jeg deler et medlemsskab 🙂 Jeg glæder mig rigtig meget til at gå i gang med dine opskrifter, særligt faldt jeg lige over brombærsuppen, den skal prøves, når vores hegn i eftersommeren igen giver os dejligt velsmagende bær.
Og så igen de så meget farverige fotos fra eksotiske steder ! Tillykke Kirsten, du har igen begået en bog, som nu står på min hylde og skal bruges !!
Tror jeg skal have købt et eksemplar til hver af mine to veg.piger.
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Tak for din søde hilsen. Det er bare SÅ dejligt at høre, at du kan lide udseendet af min nye suppebog. Nu håber jeg så bare, at du også bliver glad for opskrifterne. Brombærsuppen kan vi i al fald gå og glæde os til. Og i øvrigt er der jo både varme vintersupper i bogen og kølende sommersupper.
Og det vil selvfølgelig glæde mig, hvis bogen også lander hos dine to piger!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Jeg er stor tilhænger af dine opskrifter, og nøøj rødbede-græskartærte så bare spændende ud. Så den er afprøvet her til aften. Kan se af tidligere kommentarer til opskriften, at nogen har haft udfordringer med bunden. Den fungerede fint her. OK svær at rulle ud, så den blev nærmere trykket på plads, og til sidst rettet til med våde fingre. Det virkede og smagen var så god, at lige den må prøves igen. Yoghurten havde også den rette konsistens og smagen af glaséen var superduper, smagte lidt af jul 🙂 – og nu tid udfordringerne. Rødbeder og græskar blev halvhårde, og tærten fremstod i den versions, som jeg fik frembragt som en 3-lagsanretning af brød, yoghurt, grøntsager, som ikke lod sig integrere til en helhed. Den lignede ellers fint dit billede. Er det mon meningen, at den skal “forstås” i 3 lag og bare mig der er gammeldags i min tærteforståelse? eller har jeg misset et eller andet?
Kære Annett,
Jeg er glad for at høre, at du er glad for mine opskrifter, og også at du kunne lide rødbede/græskartærten, men det er rigtigt, at den byder på et par udfordringer. Den første er bunden, som ikke må være for tyk. Den har du heldigvis haft held med. Med hensyn til grøntsagerne er udfordringen, at de skal skæres forholdsvis tyndt ud. Måske har du skåret rødbederne i for tykke både? Rødbeder skal jo have temmelig lang bagetid, så jeg tror, det er problemet. Vil du lave tærten en anden gang, vil jeg anbefale, at du koger (eller bager) rødbederne halvmøre, før du lægger dem i tærten. Så er du sikker. Græskarrene burde blive møre, men tærten skal måske i din ovn have lidt længere tid end i min. Det er en god idé altid at prikke i grøntsagerne for at mærke, om de er møre.
Denne tærte hænger ikke sammen som en tærte med æg, hvor ingredienserne ligesom bliver “bundet” sammen. Det kan ikke opnås med denne veganske udgave. Men spiser du æg, kan du sagtens piske 3-4 æg sammen med et mælkeprodukt over hælde det over grøntsagerne.
Jeg håber, du har mod på at prøve igen og får et perfekt resultat!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for hurtigt svar. Rødbederne var skåret meget fint ud på mandolin, mens græskarene var lidt tykkere.
Du har nok ret i at det er bagetiden :-), så det vil jeg justere på næste gang. Æggene vil selvfølgelig kunne samle retten, men jeg synes det er spændende at afprøve opskrifter og eksperimentere med alternativer. Derfor synes jeg netop dine opskrifter er sjove og tænkt “ud af boksen” :-).
KH
Annett
Kære Annett,
Ja, det er så åbenbart bagetiden, den har været gal med. Men ellers som sagt: forbag/forkog evt. rødbederne. Det er dejligt, at du tager det lille nederlag med godt humør – og også at du tager udfordringeren i den lidt anderledes mad op. Det er vældig opmuntrende for mig!
Kh
Kirsten
Kære Kirsten
Fra hvilken bog er rødbede/græskartærte med citron/anisglacé fra.
Så må jeg hellere få købt en af dine fine bøger
Kh Dorte
Kære Dorte,
Tærten er ikke med i nogen bog. Opskriften ligger kun her på bloggen.
Det glæder mig, at du har lyst til en af mine bøger. De lidt ældre titler er udsolgt, men de nyeste: “Den lille grønne for madpakkespisere”, “Supper & Co.” samt “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” fås hos boghandleren eller hos Saxo.com. Du kan evt. læse mere om mine bøger her: https://wp.me/p5bjYH-Kl.
Titlen “Powerfood revolutionen” kommer i ny udgave med ny titel, “Sund vegetarisk”, i begyndelsen af december.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy