frikassé med spidskål og svampe – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
festlig finale på vinterferien
Jeg håber, du har haft en dejlig vinterferie. Og vil du gå godt rustet ind i den nye uge, kan jeg anbefale denne suppe, som jeg kalder en frikassé.
Der er oven i købet meldt storm, og det kalder på indendørs hygge. Hvad er så mere oplagt end en lækker varm frikassé med masser af smag og farver, der lyser op på en grå februardag?
.
svampe og kål elsker hinanden
Jeg har brugt champignon i frikasseen, men alle slags svampe kan bruges i denne ret.
Kål og svampe er et virkelig godt match, så har du anden kål, der kalder på at blive brugt, kan den anvendes i stedet for spidskål.
.
suppe eller frikassé?
Jeg kalder retten for frikassé, fordi den er let tyknet med fløde.
En frikassé adskiller sig fra en suppe ved at være en slags ragout, en lys stuvning, oprindeligt med kød. Hvis du vil tilføje planteproteiner, kan kogte linser eller quinoa anbefales.
Frikassé er egentlig en forårsret, hvor man bruger de nye spæde grøntsager, men jeg synes sagtens, man kan nyde retten med vintergrøntsager.
.
frikassé med spidskål og svampe
(4 personer)
250 g champignon
olivenolie
salt, friskkværnet peber
100 g løg
4 fed hvidløg
250 g kartofler
ca. ½ l grøntsagsbouillon
ca. ½ kg spidskål, evt. både grøn og lilla
2 dl havrefløde (havre cousine)
ca. 2 spsk maizenamel
1 økologisk citron
1 bdt persille
evt. top af forårsløg
.
Skær svampene i skiver og rist dem gyldne i 2 spsk olie ved rask varme. Svits dem, til væden er fordampet, og de er gyldne.
Sæt svampene til side.
Hak løg og hvidløg og svits dem i lidt olie, til løgene er bløde.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem.
Hæld bouillonen i gryden og kog den 5 minutter.
Skær spidskålen i terninger og kom dem i gryden. Lad dem simre med 4-5 minutter.
Hvis du bruger lilla spidskål så kog den kun med et par minutter, da resten af ingredienserne ellers bliver lilla.
Tilsæt fløden og bring frikasseen i kog. Jævn den let med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Smag frikasseen godt til med salt, peber, citronsaft og lidt reven citronskal.
Kom svampene i frikasseen og tilsæt hakket persille.
Smag til igen og servér retten med lidt mere persille og evt. snittet top af forårsløg.
.
.
Tak for dine dejlige suppe opskrifter. Fra Hanne
Kære Hanne,
Hjertelig tak. Det er udelukkende en fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for en fantastisk opskrift 🥰
Jeg havde et par håndfulde berlottibønner og en halv blok tofu tilovers – det røg med i.
Absolut en middag, der skal gemmes (og super nem og hurtigt lavet)
Kære Helle,
Selv tak. Det glæder mig, at du kan lide frikasseen. Og man kan jo heldigvis, som du har gjort, tilsætte netop de proteiner, man har.
Kh Kirsten
Umm, sikke en dejlig nem og smagfuld ret på en blæsende mandag. 😋
Kære Maj,
Hvor skønt at høre. Tusind TAK! Der er ikke noget som suppe, når stormen raser.
Kh Kirsten
Mange tak for en rigtig lækker opskrift. Den er nem at gå til og jeg har lavet fuld portion, så der er til et par gange mere til mig😊
Kære Pia,
Selv tak. Dejligt at du kan lide suppen. Så gør det ikke så meget, at der er til et par dage!
Kh Kirsten
Tak for endnu en dejlig opskrift Kirsten. Kan du sige noget om hvordan jeg sikrer at få tilstrækkeligt protein som vegetar – kan du evt henvise til noget læsestof om emnet?
Kære Sanne,
Selv tak.
Jeg bestræber mig på i alle opskrifter på hovedretter at have proteinerne med. Men man har forskelligt behov, og det er klogt at sikre sig, når man er plantespiser.
Generelt kan jeg sige, at vi har bruge for ca. 1 g protein pr. dag pr. kg legemsvægt.
Du kan finde tabeller på nettet, hvor proteinindholdet i forskellige næringsmidler er angivet. Ellers vil jeg meget anbefale dig at låne eller købe Maria Feldings bog: “Den plantebaserede kost”: (https://www.saxo.com/dk/den-plantebaserede-kost-ny-udgave_tobias-schmidt-hansenmaria-felding_indbundet_9788793679894). Den indeholder rigtig meget god info om
næringsstoffer incl. proteiner.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy