burgerbøffer der udkonkurrerer Bill Gates
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
klar, parat, skolestart …
I dag begynder skolerne igen efter sommerferien, og der er atter brug for sunde madpakker til små og store. Derfor har jeg udviklet nogle nye plantebøffer, som egner sig til burgere, men de kan også spises på ganske almindeligt rugbrød. Og selvfølgelig også som middagsmad med god gammeldags sovs og kartofler til.
den kødfri burger
Forleden kunne man i Politiken læse, at Bill Gates og firmaet Impossible Foods har udviklet den kødløse, veganske burger. Den skulle angiveligt smage næsten som kød med sivende blod og det hele. Det lyder ikke rart, og det betyder formentlig, at bøffen ikke vil tale til vegetarer eller veganere. Men det er jo også lige meget, vi har vores egne gode plantebøffer uden nogen former for tilsætningsstoffer.
Men den nye bøf er et fantastisk skridt fremad for de stakkels produktionsdyr, hvis produktet bliver udbredt world-wide til de milliarder, der i dag spiser kød fra levende dyr.
Jeg skrev straks begejstret om den nye bøf på Facebook. Det skulle jeg ikke have gjort, for det var der en del, der tog ilde op. I den første artikel, jeg læste om sensationen, stod der nemlig ikke noget om, at de gærceller, der bl.a. findes i bøffen, er GMO-modificeret. Det er naturligvis noget skidt, og jeg skulle ikke have været så hurtig med min begejstring. Jeg ville aldrig hverken anbefale eller selv sætte tænderne i mad med GMO. Men det rokker ikke ved, at opfindelsen er revolutionerende, og mon ikke bøffen kan laves uden GMO?
100% GMO-frie bøffer får du her
Ikke fordi jeg vil gå Bill Gates i bedene, men det handler altså også om bøffer her på bloggen i dag. Vel at bemærke bøffer af de reneste, økologiske, GMO-frie råvarer, tilberedt med kærlighed.
Bøfferne er utrolig billig mad, og så smager de faktisk ret skønt!
Ovenfor er tre slags nystegte – eller rettere bagte – bøffer: squashbøffer, kikærtebøffer og auberginebøffer.
guf til madpakken
For mange er det en sur pligt at smøre madpakker, men det behøver ikke at være nogen belastning.
Hvis du på en ledig dag bager/steger et udvalg af burgerbøffer eller frikadeller, kan du lægge dem i fryseren og tage dem op efter behov.
Det samme kan du gøre med brød. Men bliver det for ambitiøst, kan man heldigvis købe godt brød mange steder.
Jeg har valgt at lægge bøfferne i burgerboller bagt af æltefri dej. Det er ikke det sundeste, så har du mod på det, så bag nogle rugbrødsboller/muffins. De er meget sundere end det hvide brød.
Du kan selvfølgelig også lægge bøfferne/frikadellerne på en helt almindelig skive rugbrød.
rugbrødsmuffins
aubergineburger
Denne burgerbøf har aubergine som hovedingrediens. Den er lagt sammen i burgerbollen med skiver af mangofrugt, en dejlig chutney af rabarber og rosiner lavet af min ven Ole, samt masser af frisk koriander.
squashburger
Bøffen her er lavet af squash og på toppen har bøffen fået ristede løg og kantareller.
guf for de lækkersultne
kikærteburger
Kikærtebøffen er toppet med tynde skiver af gulerod, radiser, tallerkensmækker og trøffelmayo.
nøddeburger
Nøddebøffen har fået selskab af grillet peberfrugt, lidt tomatpesto, en mild chili og masser af persille.
Dejlige opskrifter, som jeg vil benytte.
Jeg laver tit en champignon bøf, som kun består af champignon (hakket groft) æg, rasp,og citronsaft. Formes til bøffer og steges på panden.
De bliver sprøde og lækre.
Kære Jette,
Tak for det. Jeg håber, mine bøffer vil kunne konkurrere med dine, for de champignonbøffer lyder godt nok fine. Tak for ideen. Dem vil jeg prøve.
Kh Kirsten
Altså Kirsten 🙂 Du er fantastisk god og kreativ. TAK
Tak også til dig Jette Garval. ÆÆÆÆlsker svampe så din svampebøf skal prøves 🙂
Knus fra Wanda
Tak Wanda. Det er da en fornøjelse at lave med til dig!
Knus fra Kirsten
Tak for gode idéer til både dig, Kirsten, og til Jette. Jeg bruger ofte hakkede champignons som erstatning for det hakkede kød i gryderetter, så jeg på den måde laver “millionbøf”, chili sin carne, sauce bolognese o.lign. Foruden de hakkede champignons fylder jeg på med revne rodfrugter og squash samt masser af krydderier.
Og som yderligere en idé til vegetariske burgere og deller, kan jeg fortælle, at jeg lige har lavet “sqalafler” – falaffelfars tilsat revet squash. Det blev rigtig lækkert. 🙂
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Tusind tak for alle de gode ideer. Det er dejligt, hvis vi kan dele opskrifter her på bloggen. Så meld endelig ind alle jer, der læser med.
Det er umuligt at få nok af lækker og grøn mad, så hver eneste gode idé modtages med kyshånd. Og du er virkelig kreativ, Merete. Dine sqalafler bliver jeg nødt til at prøve! Ikke mindst nu hvor squashene boomer.
Kh Kirsten
Lyder godt med bøfferne, har jo netop squash i haven nu. Jeg har en opskrift på champignon karbonader, skulle jeg lige finde den frem og skrive den her !?
Kære Dorit,
Ja, tusind tak, Dorit, send endelig opskriften, hvis du kan finde den. Så vil jeg lave karbonaderne ved lejlighed og lægge dem på bloggen. Det lyder, som om der er stor interesse for svampe. Og det er ikke så sært, for de er lækre og enormt anvendelige til utallige retter. og så kan de plukkes lige nu helt gratis og frem til frosten kommer – hvis man er heldig at kende de gode steder.
Kh Kirsten
ja Dorit gør endelig det 🙂
Har fundet opskriften i for mange år siden i et opskriftshæfte for Dansk Champignondyrkerforening ! Men der var jo ud af 25 opskrifter kun 1 vegetarisk bortset fra nogle salater. Har lavet dem mange gange, og hvis man ikke spiser æg, kan der jo nok erstattes med andet. Måske kan de gøres mere fancy, og det skulle ikke undre mig, om Kirsten kunne give dem et twist 🙂 Måske kunne der godt suppleres med noget protein i form af linser/bønner.
-Jeg river champignon’erne i en Zylizz råkostmaskine, som jeg har haft siden 1978, på den grove tromle, men det svarer til den grove side af et alm. råkostjern.
Champignonkarbonader:
½ kg fint hakkede champignon
3 æg
1½-2 dl rasp,
salt
smør/olie
lidt rasp til panering
De hakkede champignon, æg, rasp og salt æltes godt sammen og formes til små karbonader, der vendes i rasp, steges lysebrune i smør/olie.
MVH Dorit
Mange tak for opskriften, Dorit.
Jeg vil prøve at lave et par udgaver af karbonaderne, så snart jeg får tid.
Kh Kirsten
Tak for opskriften Dorit 🙂 Enkel og lyder lækkert uhmmmmm
Spændende med champignonkarbonaderne, Dorit, tak for opskriften, jeg forsøger nok også med en vegansk variant, når overskuddet er til det. Hvis man har en foodprocessor, kan champignons hakkes ved hjælp af puls-funktionen, det er nemt og hurtigt.
Kh
Merete.
Kære Merete,
Jeg vil forsøge med både en vegetarisk og en vegansk udgave, for svampe er en dejlig ingrediens i karbonader/bøffer – og så kan alle (hø, hø) være med. Jeg skal også bare lige finde tiden til det. Men det kommer!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy