pizza med hummus – rund madpakke med mening
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
mere lækkert til madpakken
Disse små “lommepizzaer” burde blive en vinder. De består at to ting, som næsten alle elsker, børn som voksne: pizza og hummus.
Pizza er som bekendt ikke verdens sundeste mad, men det dårlige ry skyldes mere dét, der er på toppen, end selve bunden. Men selvfølgelig skal vi ikke spise for meget hvidt hvedemel, og jeg har derfor bagt disse pizzabunde med både fint og groft mel, så man kan spise dem med nogenlunde god samvittighed.
På toppen af pizzabundene er en god hummus, som er både velsmagende og proteinrig. Tilsammen udgør hummus-pizzaerne en god og praktisk frokostret, som er nem at medbringe i skoletasken eller i dokumentmappen. Og glem ikke krydderurterne!
Opskriften på hummus nedenfor er den helt klassiske, men der findes utallige former for hummus.
Noget, der ligner hummus, kan laves med alle slags bønner, fx edamamebønner, og der kan tilsættes avocado, kogte rødbeder, broccoli, græskar, grøn eller rød pesto etc. – eller laves med edamamebønner.
forskellige slags hummus
.
pizza med hummus
hummus:
200 g kikærter eller Ingridærter
4 spsk citronsaft
2 spsk tahin
1/2 dl olivenolie
2 fed hvidløg
evt. 1 spsk spidskommenfrø
krydderurter efter smag
oliven
pizzadej:
1/2 tsk gær
4 dl vand
1/2 tsk rørsukker
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
150 g fuldkornshvedemel
300-350 g hvedemel
hummus
Du kan med fordel både sætte kikærterne i blød og lave pizzadejen aftenen før, du vil lave pizzaerne.
Læg kikærterne i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 15-20 minutter. Afdryp dem.
Blend kikærterne sammen med citronsaft, tahin, olivenolie, presset hvidløg og evt. spidskommenfrø. Tilsæt også et lille drys salt og peber.
Blend til massen er pureret. Det er muligvis nødvendigt at tilsætte lidt vand, for at hummus’en ikke skal være for fast.
Smag hummus’en til med salt, peber og citronsaft.
pizzabunde
Jeg synes, det er en god idé at lade pizzadejen hæve natten over – eller i al fald 8 timer, for det kan jo også foregå om dagen!
Hvis du vælger den lange hævetid, så rør gæren ud i koldt vand. Hvis du blot vil lade dejen hæve 1-2 timer, så brug ca. 37 grader varmt vand.
Rør gæren helt ud i vandet og tilsæt sukker, salt, olie og fuldkornsmel. Rør 300 g hvedemel i dejen. Dejen skal røres grundigt sammen men ikke æltes.
Lad dejen hæve det ønskede tidsrum.
Tag dejen ud på et bord og vend så meget mel i, at den kan rulles ud med en kagerulle.
Rul dejen tyndt ud og læg den i fire runde forme med en diameter på 20-22 cm. Eller lav 12-14 små ”lomme”pizzaer.
Bag pizzaerne i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 15-20 minutter. Små pizzaer bages lidt kortere tid end store pizzaer. Pas på at dejen ikke bliver for tør.
Hvis du vil servere pizzaerne med det samme så smør hummus’en på og drys med masser af krydderurter og oliven.
Hvis pizzaerne skal bruges som madpakke så afkøl dem og smør hummus’en på, når madpakken skal smøres. Eller medbring hummus’en separat.