indisk curry med auberginer og cashewnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en indisk sjælevarmer på en kold dag
Denne indiske curryret er lavet på under 1/2 time. Med alle de smagsnuancer og varme krydderier kunne man ellers godt tro, at det var lidt af en tidsrøver, men auberginerne skal blot mørnes i den spicy sovs.
Auberginen er en grøntsag, eller rettere frugt, der spises over det meste af kloden. Man kan mildest talt ikke kalde den en dansk vintergrøntsag (den stammer fra Østasien og Afrika), men engang imellem kan det være rart med lidt afveksling fra rodfrugterne og kålen.
Faktisk kan man bruge alle slags grøntsager i en indisk curry. Du kan fx vælge blomkål, gulerødder, kartofler, grønne bønner, peberfrugter, majroer og mange, mange andre grøntsager.
.
auberginer på et indisk marked
Der er nogen diskussion, om man skal lægge udskårne auberginer i saltvand inden brugen. Auberginer indeholder nemlig et bitterstof, der trækkes ud under saltningen, men efter mange forsøg både med salt og ikke-salt, har jeg ikke fundet den store forskel. Så vælg selv.
.
grøntsager ad libitum
På de indiske markeder bugner det med grøntsager. Det er indernes basisnæringsmiddel. Fra tidernes morgen har man ikke haft mulighed for at spise kød (og de hellige køer spiser man i al fald ikke). Det har givet inderne et langt sundere ernæringsgrundlag. Altså dem, der har penge. Der er nemlig stadig millioner af mennesker i Indien, der ikke får mad nok.
masser af varme krydderier
Curryretten kan serveres med lidt ekstra yoghurt på toppen. Koriander er nærmest uundværlig, men hvis du hører til dem, der ikke kan lide koriander, så brug mynte i stedet for.
.
løg må der til
Løg hører til de helt uundværlige grøntsager. Sådan er det også i Indien. Jeg kan ikke komme i tanker om en ret (bortset fra dessert selvfølgelig!), hvor grundlaget, selve “bunden” i en ret, ikke er løg. Det skarpe løg tilfører maden uvurderlige smagsnuancer. Det er sagt om skalotteløget, at det er grøntsagernes “korset”. Det synes jeg, udtrykker hvad det handler om.
Løg har utallige gode egenskaber. De er antiinflammatoriske, de styrker immunforsvaret og kredsløbet. De forebygger hjerte-karsygdomme og balancerer kolesterol, og de stabiliserer blodtryk og blodsukker. Stoffet gluthation hjælper leveren med at udskille skadelige stoffer, og løg er således selvskreven som detox-mad.
der er tryk på kulørerne i både mad og markeder i Indien
fra marked til mave
indisk curry med auberginer og cashewnødder
250 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
1/2 spsk sorte sennepsfrø
1 spsk spidskommenfrø
1 spsk korianderfrø
2 spsk kokos- eller rapsolie
1/2 spsk gurkemeje
1 tsk friskkværnet peber
1 spsk stødt kanel
650 g auberginer
ca. 2 dl vand eller grøntsagsbouillon
75 g cashewnødder
250 g cherrytomater
evt. 150 g broccoli
2 spsk citronsaft
3 dl sojayoghurt eller anden yoghurt, naturel eller med kokos
salt, agavesirup
frisk koriander eller mynte
Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne).
Rist sennepsfrø, spidskommenfrø og korianderfrø i en tør gryde. Rist til frøene begynder at dufte.
Tilsæt olien og varm den op. Kom løg, hvidløg og chili i gryden og svits dem 3-4 minutter. Kom gurkemeje, peber og kanel i gryden.
Skær auberginerne i små terninger og tilsæt dem. Svits dem 4-5 minutter ved rask varme.
Hæld vand eller bouillon i gryden.
Hak cashewnødderne fint og tilsæt dem sammen med tomaterne.
Læg låg på gryden og lad curryen simre ca. 10 minutter. Tilsæt mere bouillon, hvis curryen koger tør.
Hvis du bruger broccoli, så del den i små buketter og tilsæt dem sammen med citronsaft og yoghurt.
Lad curryen simre endnu 4-5 minutter. Smag til med salt, sirup og evt. mere citronsaft.
Drys curryen med koriander og servér brune ris til – eller en bønne- eller linsesalat – eller denne her med bladselleri.
Kære Kirsten.
Da gule flækærter jo har et højt proteinindhold vil det være skønt om du vil eksperimentere med disse til gavn og glæde for dine fans.
Kærlige hilsner Vibeke.💟
Kære Vibeke,
Du har helt ret. De gule flækærter er gode i mange retter, ikke mindst i en indisk curry, og man kan sagtens tilsætte 100 g flækærter til denne curryret. De skal koge ca. 20 minutter i retten.
Jeg bruger faktisk flækærter af og til, bl.a. i disse linsefrikadeller: http://wp.me/p5bjYH-1RO, persiske auberginer: http://wp.me/p5bjYH-KK og græskarsuppe: http://wp.me/p5bjYH-K0 m.fl.
Kh Kirsten
Uhmmmmm denne skal da også snart på bordet 🙂
Tak kære Kirsten
Du er verens mest positive. Det kommer af alt det grønne.
God fornøjelse og knus fra Kirsten
skønne bileder og jeg kan ligefrem dufte kryderiern. Glæder mig..
knus og tak for skønne opskrifter
You are a vault of information
TAK søde Annie. Dejlig med sådan en smuk hilsen fra dig. Tusind tak.
Kærligst Kirsten
Kære Kirsten, for Søren da en lækker og “varm” ret.
Rigtig skønt med noget karrymad her efter juleriet, og denne ret bekom to forkølede personer rigtig godt, vi gik varmen og kunne smage igen👏, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Det er altid SÅ dejligt at høre, når maden falder i smag! Tusind TAK og god bedring med forkølelserne.
Kh Kirsten
Tak for mad 🙂 Denne ret blev lavet herhjemme i går. Da vi ikke er vegetarer, men jeg forsøger at forny madlavningen med mere grønt, blev retten tilføjet kyllingebryst i tern. Smagte fantastisk – faldt i god jord hos både manden og teenagedatteren 🙂
Kære Oluva,
Det er jeg glad for at høre. Det er heldigvis sådan med grøntsagsretter, at man kan udelade kød – eller tilføje det- efter behov. Det er jo altid grøntsagerne, krydderurterne og krydderierne, der giver smagen.
Kh Kirsten
denne printer jeg lige til i næste uge 🙂
Så håber jeg, du bliver glad og tilfreds i næste uge, Viveca.
Kh Kirsten
Jeg er meget begejstret for mange af dine retter.Den bedste,jeg har prøvet endnu er spinatlasagnen.Har prøvet den uden svampe fordi en kræsen person i min familie ikke kan lide dem.Det var ikke nær så godt.
Har du en god opskrift på en surdej til hvedebrød?har prøvet flere slags,også Claus Meyer, men synes de bliver ildelugtende efter 5 dage og ikke boblende.
Kære Karin,
Det er jeg glad for at høre. Tusind tak! Jeg er enig med dig i, at der skal svampe i lasagnen.
Jeg er ikke nogen stor surdejsbager, så jeg tror du skal søge hjælp andetsteds. Prøv evt. at købe Aurions færdige surdej i en helsekostbutik. Den har jeg erfaring for er god. Du kan også finde en opskrift i min bog “Det æltefri grydebrød” (den kan lånes på biblioteket).
Kh Kirsten
Jeg er meget begejstret for mange af dine retter.Den bedste,jeg har prøvet endnu er spinatlasagnen.Har prøvet den uden svampe fordi en kræsen person i min familie ikke kan lide dem.Det var ikke nær så godt.
Har du en god opskrift på en surdej til hvedebrød?har prøvet flere slags,også Claus Meyer, men synes de bliver ildelugtende efter 5 dage og ikke boblende.
Denne carryret vil jeg lave til mine voksne børn på fredag.Er spændt på ,hvad de synes.Vi er alle flexitarer.
Kære Karin,
Jeg håber, at alle i familien vil nyde den indiske curryret. Og det lyder fornuftigt, at I er flexitarer. Måske kan jeg overbevise med lidt mere grønt hen ad vejen?
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak for en fantastisk inspirerende side, ikke mindst de meget smukke billeder.
Har stor lyst til denne ret, men ville gerne undgå løg… kan man bruge noget andet i stedet?
Kh Bettina
Kære Bettina,
Tak for din hilsen – og selv tak. Skønt at høre, at du kan lide billederne. De skal jo gerne fremme den grønne sag.
Løg bruges først og fremmest som smagsgiver, så du kan altid udelade løg. Vil du alligevel have noget, der minder om løg, så brug porrer.
Kh Kirsten
hej Kirsten
Det ser lækkert ud det hele 🙂
I aften står den på Indisk curry med aubergine og cashewnødder, kan jeg tilføje kikærter
og hvor længe skal de simre med?
Kære Louise,
Det glæder mig tusind tak.
Du kan sagtens tilføje kikærter. Hvis du bruger kikærter fra dåse eller brik, skal de blot varmes med i retten til sidst.
Tørrede kikærter skal udblødes 6-8 timer og koges i nyt vand ca. 20 minutter. Herefter afdryppes de og varmes med i retten til sidst.
Husk, at du kan koge en stor portion kikærter og opbevare overskydende i fryseren – så har du altid proteiner ved hånden.
Kh Kirsten
Tusind tak for tippet med kikærterne og retten smagte skønt:)
Hvor skønt. Tusind tak!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy