bøffer af sorte bønner med sprøde chips og godt brød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
plantebøffer af hjemmelavet fars
Året 2018 begyndte godt for vi plantespisere. Dansk Supermarked sendte det helt nye produkt, hakket plantefars, på markedet. Denne fars er vegansk. COOP har også lanceret hakket plantekød, men den indeholder æg.
Farsen indeholder desuden bl.a. soja, hvede, svampe, tomater, mandler og rødbedesaft. Desværre er farsen ikke økologisk, og konventionelt dyrket soja betyder oftest, at sojaen er GMO modificeret. Firmaet Naturli’ Foods, der fremstiller farsen, har dog dokumentation for, at sojaen er GMO-fri.
For mig er alt, der kan nedsætte dyrenes lidelser og klodens nedbrydning en lykkelig begivenhed. Jeg havde gerne set, at produktet var økologisk, men lige nu synes jeg, det vigtigste er, at vi overhovedet er kommet dertil, at vi kan købe et produkt, der måske kan få danskerne til at skære ned på deres indtag af dyr. Vi danskere spiser knap 30.000 ton hakket oksekød om året, så der er plads til forbedring!
.
lav din egen plantefars
Det er ikke fordi jeg vil gå supermarkederne i bedene, men jeg har gennem årene udviklet et stort antal plantebøffer og -frikadeller. Og hvorfor ikke lave sine egne plantebøffer fra grunden? Så er man klar over, hvad man får i munden. I disse bøffer kommer proteinerne fra sorte bønner, men man kan lave bøffer af alle mulige andre proteinkilder. MEN: når det er sagt, vil jeg også sige, at det er skønt, at det nu findes et færdiglavet produkt til travle dage.
.
brug bøfferne til pålæg, burger eller sandwichs
Alle slags plantebøffer og -frikadeller kan nydes som middagsmad, måske oven i købet på gammeldags manér med kartofler og brun sovs. Du kan selvfølgelig også nyde dem med svitsede grøntsager og en salat.
Men bøfferne er også rigtig gode i madpakken. Det kan være på et godt gammeldags stykke rugbrød, et pitabrød eller som her i en slags sandwich.
Jeg har bagt de aflange brød af samme dej, som jeg bruger til pitabrød.
.
aflange og runde brød (pitabrød) af samme dej
Dejen til brødene er superenkel. Se opskriften her.
.
sprøde grøntsagschips gør altid lykke
Sprøde chips er lækre til bøfferne, hvad enten du spiser dem som middagsret eller som frokostret.
Der er mange penge at spare ved at tørre sine egne chips i ovnen. Se opskriften her.
.
bøffer af sorte bønner
(4 personer)
100 g sorte bønner (kan erstattes af kidneybønner eller brune bønner) – eller 1 dåse
1 spsk spidskommenfrø
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning
1 spsk loppefrøskaller
finthakket frisk chili efter smag (evt. tørret chili)
ca. 50 g havregryn
3-4 spsk kikærtemel
godt 1 dl havre- eller sojafløde
25 g solsikke- eller græskarkerner
1 stilk bladselleri
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. 1-2 spsk tamari
Læg bønnerne i blød i mindst 8 timer. Eller afdryp bønner fra dåse.
Kog de udblødte bønner møre i nyt vand, ca. 40 minutter. Bid i en bønne efter ca. 35 minutters forløb for at mærke om de er ved at være møre.
Afdryp de kogte bønner.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter.
Hak løg og hvidløg og kom dem på panden sammen med olien. Svits til løgene er let gyldne.
Hæld løgene i en skål og tilsæt de kogte bønner, loppefrøskaller, lidt hakket chili, havregryn, kikærtemel og fløde.
Blend farsen til den er sammenhængende men ikke helt findelt.
Hak solsikkekernerne og bladsellerien og rør dem i farsen sammen med citronsaft og et drys salt og peber.
Rør farsen godt sammen og smag til med salt, peber, citronsaft, chili og evt. lidt tamari.
Sæt farsen i køleskabet en halv times tid (den kan også stå til næste dag).
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere fløde i eller måske lidt mere mel eller havregryn. Farsen skal kunne formes til bøffer med hænderne.
Form runde bøffer af farsen med melede hænder og steg bøfferne gyldne på begge sider i godt varm olie.
.
.
en lækker madpakke
.
netop udkommet i 3.oplag
Min bog om klimakærlige bøffer, frikadeller, postejer og pateer er netop udkommet i nyt oplag. Her er mange flere ideer til erstatning af proteinerne i de klassiske danske retter.
Se bogen hos internetboghandlen Saxo.
Eller læs mere om bogen her.
.
Jeg har lige købt plantefarsen fra Føtex i går. Jeg måtte nærlæse før jeg var sikker på, at jeg havde far i den rigtige pakke. 🙂 Spurgte 2 slagtere der, om de havde smagt plantefarsen og hvad de syntes om dem. Den ene adrrrr smagte ad h… til og den anden (lidt yngre) syntes de var okay, men smagsløse og svære til at få til at hænge sammen. Han foreslog 1 æg, hvis man spiste det. Jeg var glad for deres ærlige mening og sagde det til dem og takkede. Jeg er lidt spændt på hvordan de smager, men det får jeg snart at vide.
Ja dine bøffer/deller er super gode kære Kirsten.
Tak
Kære Wanda,
Jeg er spændt på at høre din dom over plantefarsen. Jeg har endnu ikke prøvet den. Men jeg er glad for, at du kan lide mine deller (dem der sidder på mig er jeg nu ikke selv så glad for!)
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten og Wanda.
Jeg har prøvet den nye plantefars fra Bilka/Føtex.. og vil gerne anmelde det her. Gør som der står skrevet bagpå, tilsæt lidt soja og hakket løg, og steg dem som bøffer.
De væsker under stegningen, som var de kød (rødbedesaft), og ligner fuldstændigt gammeldags “hakkedrenge”.
Smagen, konsistensen mm er uhyggelig tæt på hvad jeg husker som bøfkød (for 25-30 år siden), så der er virkelig ramt plet.
Rigtigt godt fordi der nu er et alternativ for dem der vil spise mindre kød, men for mig var det sidste gang jeg købte produktet, idet følelsen og smagen var så tæt på kød, at følesen var ganske ubehagelig (behøver vist ikke uddybe nærmere).
Alle tiltag, også f.eks. fra Stryhns (som jo er en slagterfabrik) med sin nye plantelevepostej hilser jeg dog velkommen. o færre dyr der på sigt skal lide, des bedre.
Hi Jan,
Tak for din hilsen. Jeg forstår helt, hvad du mener. Da jeg for mange år siden rejste jorden rundt med rygsækken på nakken, kom jeg til Kina. Her hørte jeg om et buddhistisk kloster, der var eksperter i vegetarisk mad. Det måtte jeg selvfølgelig prøve, så jeg lånte en mega-tung kinesisk cykel og trampede i pedalerne i bagende hede et par timer, før jeg kom frem til klostret. Jeg var hundesulten og bestilte forskellige småretter. Fælles for dem var, at de smagte af kylling, and, ko etc. Jeg kunne simpelt hen ikke spise noget af det, og jeg trampede tilbage med tom mave.
Der er forskellige grunde til at være vegetar/veganer og det kan være afgørende for om man ønsker noget, der smager animalsk. Men under alle omstændigheder tror jeg den nye plantefars kan være med til at sætte spørgsmål ved, om det virkelig er nødvendigt at spise vore medskabninger.
Kh Kirsten
mange tak for dine dejlige opskrifter 🙂
jeg har osse prøvet det nye fars og må sige at det bestemt ikke smager som oksefars jeg bryder mig ikke om det 🙁
Kære Mie,
Selv tak. Det er en fornøjelse at levere grøn mad!
Jeg er rigtig glad for at høre fra dig om farsen. Det er interessant at få forskellige holdninger frem, så jeg vil gerne opfordre andre til at kommentere farsen. Selv har jeg endnu ikke prøvet den.
Tak fordi du skrev!
Kh Kirsten
Det største problem i Dk, er at vi er konservative ift smagstoffer. Løg, hvidløg, soja, salt og peber eller feks græsk krydderi, så smager farsen godt. Ikke ret mange der spiser, og vurderer, køds smag m.m. Hvis det blot er tørstegt uden krydderier, marinader m.m. Vel?
Anyway, én ting er hvis det skal stå til hakkebøffer. En anden hvis det skal udgøre “hakket kød” i lasagne, spaghetti bolognese, wraps m.m. Der er det fantastisk. Mættende, proteinrigt og næsten umuligt at gennemskue. Jeg har i hvert fald snydt inkarnerede kødspisere med det, i min bolognese og lasagne. Tænk sig hvor meget det ville betyde, hvis folk bare startede med at bruge det til dét! Gerne en økoversion ja, men det skulle de vidst arbejde på :).
Det næste der sker, er at vi får Beyond Meat og Impossiblefoods til Dk. Så skal i bare se ;).
Når alt det er sagt, vil jeg gerne medgive at der er god fornuft i at spise Whole Foods som eks din opskrift hér.
Men vi skal huske at vi er kommet langt, ift mange der er på det spæde stadie.
Helt ærligt, så tror jeg ikke at den gamle kødspiser her var blevet plantespiser, hvis ikke det havde været for køderstatning den gang 🙂
Tak for en spændende opskrift 🙂
Kære Marco,
Mange tak for dine kommentarer. Det er virkelig glædeligt at høre, at plantefarsen virker så godt. Jeg håber inderligt, at den slår igennem – især hos kødspiserne.
Og heldigvis arbejdes der, som du siger, fra mange fronter på at skaffe os god og proteinrig plantemad. Det er SÅ skønt. Det er i sidste sekund, vi handler, men jeg synes, det ser lyst ud for den plantebaserede mad.
Og det glæder mig, at du synes om opskriften. Tusind tak.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Sikke en madkunstner du er! Vi lavede disse i går, de var fantastiske! Vi har efterhånden prøvet rigtigt mange af dine ‘bøffer’, og de her ligger helt i toppen på vores burgerliste nu 🙂
Kh Anja
Kære Anja,
Hvor hyggeligt at høre fra dig! Og tak for rosen. Det er dejligt at I kan lide sortbønne-bøfferne. Jeg synes også de er gode, og så er de lidt af en klassiker i Californien. Husk i øvrigt, at jeg udgiver en “frikadelle”-bog den 14. februar. Der er mange, mange flere bøffer og frikadeller i den.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg er et af de der “dovne” mennesker, der glad og gerne laver en større portion til fryseren – kan disse bøffer på noget tidspunkt i processen fryses ned?
Eller er det bedst blot at lave en stor portion bønner og så fryse dem ned?
Mvh “dovenlarsen” Vibeke
Kære Vibeke,
Jeg synes bestemt ikke, at det er dovent at lave store portioner mad og fryse den ned. Jeg syndes, det er klogt, for så er man sikker på at få god mad – også på travle dage.
Jeg har ikke prøvet at fryse disse bøffer (nogle har tendens til at smuldre, hvis de fryses), men hvis du laver en portion, kan du jo lave et forsøg med en enkelt bøf.
Men ellers anbefaler jeg, at du fryser den færdige fars. Den vil så være lidt mere “våd”, når den tør op, og du kan så justere med flere havregryn eller mere rasp/mel. Så får du i al fald et godt resultat. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Det vil jeg så prøve, både med en færdig “bøf” og med en portion fars – så får vi se, hvad der virker bedst.
Tak for svaret 🙂
Kære Vibeke,
Selv tak – og god fornøjelse med bøfferne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy