biryani, indisk risret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
biryani, indisk risret
Biryani er mad for stor-moguler! Selv om det er enkel mad, er det en kongelig ret.
Det var persiske kokke, der bragte biryanien til Indien. Da stor-mogulerne kom til Sydindien i 1500-1600-tallet bragte de retten med sig, og der opstod en indisk udgave. Eller snarere udgaver, for biryani kan laves på utallige måder. Alene i Hyderabad har man 26 forskellige opskrifter på risretten.
perler af ris
Fælles for de hundredvis af biryanier, der findes, er kravet om, at riskornene, hvis de falder på gulvet, skal falde hver for sig uden at klistre. De skal så at sige dale som sne fra himlen. Desuden skal en biryani være krydderduftende men ikke brændende stærk.
I Kerala spiser man retten med de ingredienser, der er typiske for dette område: kokos, karryblade, peberkorn og cashewnødder. I det nordlige Kerala spiser man biryani krydret yderligere med safran og serveret med pickles. I Nordindien bruger man andre krydderier end i syd, fx laurbærblade, garam masala og kommensfrø. I Bengalen tilsætter man sennepsfrø.
Som det ses, er der utallige muligheder. Denne version er helt min egen.
Jeg har valgt blomkål og broccoli, men du kan bruge mange andre grøntsager. Den færdige ret drysses med ristede løg, mandler og rosiner.
Du skal ikke droppe retten på grund af de mange ingredienser. De fleste er krydderier, og du kan udelade dem, du ikke lige har på hylden. Retten er faktisk rigtig hurtig at tilberede – og smager dejligt!
.
4 tørrede shiitakesvampe
400 g brune ris
50 g smuttede mandler
50 g skalotteløg
olivenolie
frøene af 8 kardemommekapsler
1 spsk spidskommenfrø
1 spsk stødt kanel
½ spsk stødte nelliker
4 fed hvidløg
200 g gule løg
½-1 chili
2 spsk reven ingefær
½ kg grøntsager (fx blomkål, broccoli, gulerødder, bønner, ærter, græskar etc.)
200 g tomater
2 dl bælgede edamamebønner (kan erstattes af ærter)
2 dl yoghurt, evt. sojayoghurt
citronsaft
1 dl rosiner
1 bdt koriander
Læg svampene i blød i vand et par timer.
Kog risene efter anvisningen på pakken.
Del mandlerne og rist dem gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Skær skalotteløgene i ringe og steg dem gyldne i 1 spsk olie. Sæt dem til side.
Stød kardemommefrø og spidskommen i en morter. Svits krydderierne på panden sammen med kanel og nelliker et øjeblik.
Hak hvidløgene, de gule løg og chilien (fjern kernerne). Skær de udblødte svampe i tynde skiver. Smid stokkene ud.
Kom de fire ting på panden med krydderierne sammen med 2 spsk olie. Svits blandingen ca. 5 minutter. Tilsæt ingefær og et drys salt.
Skær blomkål og broccoli i små buketter. Skær evt. gulerødder i skiver, skær bønner i mindre stykker, græskar i tern etc.
Kom grøntsagerne på panden og svits dem et par minutter.
Skær tomaterne i både og tilsæt dem sammen med edamamebønner og yoghurt.
Svits et øjeblik og tilsæt risene. Varm hele retten igennem og smag til med salt og peber, ingefær og citronsaft. Måske skal der også et nip sukker til – og måske lidt mere kanel og/eller nelliker.
Servér retten drysset med de ristede løg, mandlerne, rosinerne og hakket koriander.
.