madens big bang: selleri- og kartoffelgratin – ny bog: Grønt på gaflen – kom godt i gang i det grønne køkken
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in bøger, hovedretter
.
så er den her: bogen om sund, lækker og uforarbejdet mad
Lige midt i diskussionen om den ultraforarbejdede mad, udsender ernæringsekspert Anette Harbech Olesen og jeg en E-bog om, hvordan man kan leve sundt og naturligt af hjemmelavet mad med kål, kartofler, rødbeder og andre rodfrugter, med bælgfrugter, kerner, frø og gode olier. Naturlige produkter der i bogen forvandles til hverdagens små kulinariske oplevelser.
Bogen tager læseren ved hånden og guider til vejen ind i det lækre, plantebaserede køkken. Her kan du læse om at få proteiner nok, om de gode råvarer og – ikke mindst – hvordan du få den grønne mad til at smage himmelsk. Desuden indeholder bogen opskrifter på nemme retter, der kan tilberedes hurtigt i én gryde på komfuret eller i ét fad i ovnen.
E-bogen er på 86 sider og koster kr. 29,00 og kan købes her.
.
madens big bang
Denne franske gratin hedder “gratin dauphinois” – og kaldes også “madens big bang”. Det er jo store ord, men retten ER genial med kun en enkelt eller to rodfrugter – og en masse velsmag. Gratinen er både lækker, billig og hurtigt tilberedt.
Januar kalder på sund og billig mad, dvs grøntsager som selleri, rødbeder, kål og kartofler, så her rammer gratinen perfekt.
Gratin dauphinois er en af verdens enkleste retter. Den stammer fra sidst i 1700-tallet, hvor den blev serveret for grever og generaler i Dauphiné-regionen i det sydlige Frankrig. Deraf navnet.
Men gratinen er for andre end grever og generaler. Prøv bare!
.
kun få ingredienser
Gratinen blev oprindeligt tilberedt med kartofler, mælk og fløde. Jeg har her brugt halvt kartofler og halvt selleri. Selleri og kartofler går nemlig fint i spænd. Men du kan lave gratinen alene med kartofler eller alene med selleri.
Jeg har også for egen regning tilføjet løg, krydderurter og mandelflager. Vil du også have flere proteiner i retten, kan gratinen sagtens lægges sammen med kogte linser, bønner eller kikærter imellem lagene.
Skal det være big bang med krone på, altså skøn gæstemad: så drys med trøfler, revne eller i skiver. Udelad i så fald ost og mandler og drys trøflerne på gratinen efter bagningen.
.
.
Man kan servere kogte, røde ris eller vilde (sorte) ris med letdampet broccoli og rosiner til gratinen. Men man kan også vælge brune ris – eller ristet rugbrød.
.
selleri- og kartoffel dauphinois
(4 personer)
1/2 kg kartofler
1/2 kg selleri
2 rødløg
1 helt hvidløg
en håndfuld persille og/eller basilikum
2 dl havrefløde
2 dl havremælk
1 tsk reven muskatnød
100 g planteost, fx “grate me” (kan udelades)
25 g mandelflager
.
Skær selleri og/eller kartofler i meget tynde skiver på et mandolinjern. Hvis du ikke har mulighed for at skære meget tynde skiver, skal du beregne længere bagetid i ovnen.
Kom selleri og/eller kartofler i en stor gryde med kogende vand. Lad dem simre 5 minutter og afdryp dem.
Skær løgene i ringe og del hvidløget i fed. Skær hvidløgsfeddene igennem.
Læg selleri og/eller kartofler i lag med løg, hvidløg og krydderurter i et ovnfast fad.
Rør fløde og mælk sammen og smag godt til med muskatnød, salt og peber.
Hæld blandingen over grøntsagerne i fadet og tryk dem sammen med en spatel.
Riv osten og drys den på gratinen sammen med mandelflagerne.
Bag gratinen i en 200 grader varm ovn (varmluftovn) 30-40 minutter. Stik i grøntsagerne for at mærke om de er bløde.
Hvis overfladen bliver for mørk, så læg noget over fadet.
Røde eller sorte ris blandet med broccoli og rosiner er lækkert tilbehør til gratinen.
Læs her om sundhedsfordelene ved røde ris.
.
Det ser altså enkelt og lækkert ud. Det er noget af det jeg elsker ved dine opskrifter. Så langt tilbage jeg kan huske har jeg kunnet bruge dine opskrifter med ting der findes henne i Brugsen.
Tusind tak, Steen. Det glæder mig rigtig meget at høre, for jeg synes, at det er vigtigt, at den sunde og plantebaserede mad skal være både nem at skaffe råvarer til, men også overkommelig at lave.
Kh Kirsten
Som altid ser det super lækkert ud Og bogen er allerede købt og downloaded. Tror der er sneget sig en lille men dog betydningsfuld fejl ind i ingredienslisten på side 56 Italiensk bondesuppe; 20 g grønkål, palmekål eller
savoykål det lyder af meget lidt, når jeg kan se at der “plejer” at skulle 350 g til i din opskrift på samme suppe på https://kirstenskaarup.dk/tag/vegansk-italiensk-bondesuppe/
😊
Kære Henriette,
Mange tak. Det glæder mig – dog har jeg røde ører, for det er jo ganske rigtigt en fejl. 20 g grønkål er for lidt!
Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det. Det bliver rettet snarest muligt.
Kh Kirsten
Sund, indbydende og lækkert som altid, Kirsten ❤️
Kære Birgit,
Hjertelig tak. Det glæder mig.
Kh Kirsten
Tak for opskrift. Det smagte himmelsk. Smagte endnu bedre dagen efter.
Kære Marianne,
Ih, hvor er det dejligt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Tusind tak.
Faktisk smager mange retter bedre, dagen efter de er lavet.
Kh Kirsten
Så lækkert! Endnu en smuk og dejlig opskrift med grove grøntsager, vi havde i forvejen.
Jeg tilsatte grønne linser og det gjorde den ikke ringere, synes jeg.
Kære Mette,
Rigtig mange tak. Hvor ER jeg glad for at høre det. Det lyder godt med linserne. Tak for tippet.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy