ramsløgolie, syltede og frosne ramsløgfrø
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
.
lav en lækker ramsløgolie
Ramsløgene dækker store og små arealer i mange skove. De grønne lancetformede blade kommer frem i marts/april og trækker sig tilbage under jordens overflade igen sidst på foråret. Inden da blomstrer de med smukke hvide blomster, som er fine at bruge i salater.
Efter blomsterne kommer de små grønne frø, som kan lægges i en eddikelage (smag frugteddike til med sukker og salt), hvor de holder sig i flere måneder. De mister dog den smukke grønne farve. Hvis du vil bevare farven, kan du fryse frøene og bruge dem som drys på salater, supper eller smørrebrød.
.
syltede ramsløgfrø
Du kan også lave en aromatisk, meget lækker olie af de grønne blade. Og det er supernemt.
Ramsløgblade kan fryses. De lægges ubehandlede i fryseren.
OBS: forveksl ikke ramsløgblade med blade af liljekonval, der er giftige. Lugt til bladene. Ramsløgblade dufter tydeligt af hvidløg.
.
Du kan med fordel lave en større portion end de 2 dl, jeg foreslår. Du kan fx to- eller tredoble olien.
Ramsløgolien holder sig mindst 6 måneder i køleskabet.
Den smukt grønne olie egner sig især til at dryppe på en suppe.
.
ramsløgolie
100 g ramsløg
2 dl raps- eller olivenolie
Vask ramsløgene grundigt og snit dem.
Varm olien op til ca. 60 grader og tilsæt ramsløgene. Vend dem rundt i olien til de er helt varmebehandlede. Fjern gryden fra varmen.
Lad ramsløgene stå i olien til næste dag.
Hæld ramsløg og olie i en fin si og pres så meget af olien ud som muligt.
Hæld olien på en flaske.
Olien kan holde sig i køleskabet i flere måneder.
Brug de oliepressede ramsløg i et brød eller en suppe, evt. en postej eller frikadeller.
.
..
pesto af ramsløgblade
Pesto er endnu en oplagt ting at lave af ramsløgblade.
Se opskriften her.
.
Tak for opskriften Kirsten. Det lyder som en god idé, også til værtindegave 🙂
Har du prøvet at blende det hele, inden du hælder det på flaske? Jeg tænker, man måske kan bruge det som en dressing.
Kære Myrna,
Tak for din hilsen. Jo, olien som værtindegave er en vældig god idé. Jeg tror, alle vil blive lykkelige for sådan en lille guldklump.
Og ja, jeg har prøvet at blende det hele, og det er fint til dressing. Men som kun olie, bliver der for meget bundfald.
Kh Kirsten
Det tænkte jeg også på!
Tak, og jeg følger dig i forvejen.
Kh. Helle
Nb! Spises der igen på Mantziusgården, når tiden her er overstået?
Skære Helle,
Ja, det er godt med nye ideer.
Jeg tror bestemt, at der fortsættes på Manziusgården. Jeg er ikke så meget involveret mere, men hold øje på deres Facebook-side (https://www.facebook.com/GroenMandag/).
Kh Kirsten
Bundfaldet undgår man, hvis olien først hældes gennem en si, derefter gennem et kaffefilter.
Allervenligst Pia
Kære Pia,
Tak for den fine info. Det lyder som en rigtig god idé.
Kh Kirsten
Jeg har en lille skovstykke, hvor det flyder med ramsløg, som jeg har brugt i alt fra humus til salat. Men jeg oplever, at det tit bliver meget bittert. Er det sorten af ramsløg, står de for mørkt eller hvordan?
Kære Trine,
Desværre har jeg ikke kendskab til de optimale voksesteder for ramsløg. Men jeg ved, at ramsløg er meget kraftigere i smagen, lige når de kommer frem. Længere henne på sæsonen bliver de mildere. Kan det være det, du oplever?
Kh Kirsten
Hmm. Jeg tror altså, at det er omvendt. Altså, at de bliver mere bitre med alderen: https://www.arla.dk/opskrifter/temaer/ramslog/
Du har sikkert ret. Hvad jeg mente var, at de nye ramsløg har en meget stærk og markant smag af hvidløg.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har lavet ramsløg olie ved at skylle dem grundigt for jord, og blanceret ramsløgene i 15 sekunder, kølet dem ned i koldt vand og så blendet dem med olie. Og derefter siet dem og hældt på et lukket glas.
Skulle jeg have opvarmet dem i olien?
Jeg har fundet flere opskrifter på nettet, hvor det ikke anbefales at opvarme olien, men bare at blende ramsløgene direkte med olie:
Jeg har flere af dine kogebøger fra min mor, som jeg er meget glad for.
Kære Henriete,
Jeg har netop i dag lavet ramsløgolie på samme måde: blancheret dem og blendet dem med olie.
Faktisk er det nemmere end metoden med at opvarme olien. Men begge dele burde være O.K. Det drejer sig om at dræbe evt. jordbakterier.
Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine kogebøger.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy