ugens menu uge 41, en kold, en varm: to lækre salater
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. oktober 2011
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
h u s k d e n s u n d e b r o c c o l i
broccoli er i førertrøjen …
… når det handler om en kræfthæmmende grøntsag. Det har videnskaben forlængst slået fast. Nu er det så også blevet påvist, at man skal spise broccolien så rå som muligt. Det vil sige helst rå, men ellers blot blancheret i et minuts tid.
Jeg er ikke selv helt vild med rå broccoli, så jeg kommer kålen i kogende vand et lillebitte øjeblik, til den skifter farve. Derefter kommer den under den kolde hane.
broccoli – rå og potent
Den seneste forskning har også vist, at man ikke får udbytte af de sunde stoffer, hvis man får dem i pilleform. Men det er jo også meget sjovere at spise broccolien – og i øvrigt de andre kåltyper, som alle indholder stoffer, som kræftceller bestemt ikke bryder sig om. Men broccolien er den kåltype, der er mest potent.
Prøv en indisk ret med to slags kål: broccoli og blomkål. Her simrer kålen blot med til den er varm.
indisk gryderet med pasta og bønner
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. oktober 2011
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
k a r t o f f e l f e r i e
kartoflerne høstes
Det er første dag i kartoffelferien, men i dag er der nok ikke så mange børn, der er ude og tage kartofler op.
Ferien går sikkert med mere kreative ting. Og man KAN jo, som pigen her fra 1959, stadig skære figurer af kartofler eller lave trykklodser.
mad med kartofler
Mere fornuftigt er det dog at spise kartoflerne. Der findes tusindvis af opskrifter på lækre kartoffelretter, og på en kølig oktoberdag i ferien, kan det være passende at vælge en varmende kartoffelsuppe.
kartoffelsuppe med bønner
Klik på billedet, så får du opskriften.
____________________________________________________________________________________________________________________
16. oktober 2011
_________________________________________________________________________________________________________
g o d t n y t f r a h ø n s e h u s e t
flere spiser økoæg
Mens det i årevis var 60% af danskerne, der spiste buræg, ser det nu ud til at lysne lidt for de stakkels æglæggere.
I de første 6 måneder i år, har butikkerne solgt 4,2 millioner økoæg. Det er en fremgang på 13% i forhold til året før.
Det betyder, at hvert 5. solgte æg er økologisk. Men ærlig talt: hvorfor findes der ikke KUN økoæg?
undskyldninger duer ikke
At købe andet end økoæg er dyremishandling, og selv det mest skrabede bugdet burde støtte dyrevelfærden, for prisforskellen er ikke så stor, at man kan bruge den som undskyldning.
Send en kærlig tanke til din høne! Køb kun økoæg.
_____________________________________________________________________________________________
15. oktober 2011
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
n y b o g f r a a a r s t i d e r n e
grønt med mere
Aarstiderne har netop udsendt en ny kogebog med opskrifter på grønt-, fiske- og kødretter, “Aarstidernes nordiske hverdagsmad”.
For nylig hørte jeg en af Aarstidernes ledere udtale, at vi burde spise mindre kød. Det fremgår desværre ikke af den i øvrigt udmærkede bog. Grøntsagsretterne er virkelig fristende, og der er mange gode ideer, men det undrer mig lidt, at det animalske fylder SÅ meget i en bog fra de gode grøntsagsformidlere.
brug fantasien
Men man kan købe bogen alene for billederne. Fotoene er optaget af en af mine egne yndlingsfotografer, Columbus Leth.
Når man er mæt af billederne, kan man spise sig igennem de lækre og nemme grøntsagsretter – og derefter kan man bruge sin egen fantasi og erstatte fisk og kød med tofu, bønner eller hvad man kan lide af proteiner.
Det er erfarne folk som Aarstidernes Søren Ejlersen og de garvede madskribenter Trine Hahnemann og Carsten Kyster, der står bag bogens opskrifter. Det borger for kvalitet. Forfatterne bruger stort set de gode, danske grøntsager, og retterne er nemme og hurtige at tilberede.
aarstiderne bør belønnes
En helt anden sag er, at Aarstiderne nu er leveringsdygtig i kasser med både vegetar- og veganermad. Det er et fantastisk fint initiativ, som kan være en stor lettelse for folk, der gerne vil skære ned på kødforbruget eller leve helt grønt.
I kasserne kommer nemlig alle de produkter, som skal bruges i opskrifterne, og som somme tider kan være vanskelige at finde, hvis man bor langt fra helsekostbutikker eller store supermarkeder.
Se her: Aarstiderne.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
13. oktober 2011
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
a r t i s k o k k e n – d e n l æ k r e t i d s e l
blomst med klasse
Jeg synes, artiskokken er en fornem grøntsag. Den lukker sig utilnærmelig om sit velsmagende indre. Måske er den lidt knibsk, fordi den ikke er nogen grøntsag men en tidselblomst.
Selv om artiskokker stadig ikke er særlig spist i Danmark, har vi kendt dem i mange år. De var fast bestanddel i de gamle slotshaver og andre større haver, hvor herkabet måske oven i købet havde været i Frankrig og set, at man kunne spise den mærkelige tidselblomst.
Ingen anden grøntsag eller frugt spises med så langsom nydelse som artiskokken. Blad for blad suger man frugtkødet af bladene, indtil man kommer ned til det “allerhelligste”, selve hjertet og bunden, som er den helt sublime nydelse.
leveren elsker artiskokker
Artiskokker er ikke blot lækre, de er også enormt sunde. Artiskokker indeholder bl.a. jern og zink, og de har adskillige sundhedsfremmende egenskaber. Og så indeholder de KUN 20 kalorier pr. 250 g.
Artiskokker styrker lever- og galdefunktionen samt fordøjelsen, de er kolesterolsænkende, de stabiliserer blodsukkeret, og de modvirker ødemer.
H.C. Andersen skrev om artiskokken
H.C. Andersen skrev om artiskokken i eventyret “Gartneren og Herskabet”. Her kalder digteren artiskokken for ærteskokken, og vi får historien om, hvordan den smukke blomst, “Hindostans Lotus”, begejstrer herskabet, indtil de finder ud af, at den prægtige blå blomst blot er en simpel vækst fra køkkenhaven.
Men det vi spiser, er blomsterstanden, inden artiskokken springer ud i sin blå-violette farve.
Artiskokkerne ovenfor er de små babyartiskokker, som skal bruges i ugens salat.
artiskokker på Frilandsmuseet
På Frilandsmuseet kan man i køkkenhaven med gamle sorter se gammeldags artiskokker, der er mere åbne i bladene, end de artiskokker vi spiser i dag.
Her er artiskokkerne i blomst i haven med de gamle sorter på Frilandsmuseet.
babyartiskokker trimmet til grillning
Inden artiskokkerne lægges under grillen, skal de yderste grove blade fjernes.
Her bliver artiskokkerne grillet over gløder, men de grilles også nemt og hurtigt under grillen i ovnen.
man kan også nyde de store artiskokker
Lige nu er det også oplagt at spise de store globeartiskokker, fx med en kantarelstuvning.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s o p s k r i f t e r
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
artiskoksalat med vagtelæg
Denne salat kan næsten spises som en hovedret med godt, gedigent brød til. Hvis du desuden serverer en mættende, pureret suppe først, skulle du være sikker på, at alle bliver glade. Prøv fx den krydrede linsesuppe.
Klik på billedet, så får du opskriften.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
salat af voksbønner, skalotteløg og oliven
Det er ved at være slut med voksbønnerne, men her er endnu en opskrift med den dejlige bønne. Salaten kan serveres varm eller kold.
Du kan naturligvis bruge grønne bønner i stedet for de gule.
Klik på billedet, så får du opskriften.
“aarstidernes nordiske hverdagsmad” “Gartneren og herskabet” Aarstiderne Aarstidernes veganerkasse Aarstidernes vegetarkasse artiskokker artiskokker med kantarelstuvning artiskoksalat med vagtelæg æg ægproduktion ærteskok babyartiskokker broccoli broccoli som kræfthæmmer buræg Carsten Kyster Columbus Leth dyrevelfærd efterårsferie fordøjelsen forskning om broccoli Frilandsmuseet galdestyrkende gamle sorter trimning af artiskokker grillning af artiskokker H.C. Andersen indisk gryderet indisk ret med bønner og pasta jern kartoffelferie kartoffelopskrifter kartoffelsuppe med bønner kolesterolsænkende kræfthæmmende stoffer leverstyrkende oliven optagning af kartofler ødemer økologiske æg salat af voksbønner og oliven Søren Ejlersen stabiliserende for blodsukkeret tidselblomst Trine Hahnemann vagtelæg voksbønner zink