ugens menu uge 20 2013 – nye asparges med tre slags dip
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.
Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
Alle opskrifter er til 4 personer.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. maj 2013
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
n a t u r e n s g r a t i s v i t a m i n p i l l e
.
grønt er godt – også for sjælen
Vi ved, at det er sundt at spise grønt. Men det er også fastslået, at det er sundt at opholde sig i naturen. Når vi suger det grønne ind gennem øjet, får hele vores krop det bedre. Vi slapper mere af, og vores velbefindene stiger.
Man behøver ikke at storke af sted over stok og sten for at nyde godt af naturens healende kræfter. Det er nok blot at opholde sig i den grønne verden. Men selvfølgelig er det ingen skade til med en god omgang sved på panden også.
Selv er jeg så heldig, at jeg kan sidde i stuen og kigge på både grønt og blåt. Det inspirer til mange af de retter, jeg opfinder eller arbejder med hver dag. Lige nu handler det om bulgursalaten taboulleh fra Mellemøsten.
Hvis du klikker på billedet, får du en opskrift. Men jeg skal i gang med at lave en opgraderet version, som dukker op på bloggen inden længe.
.
taboulleh
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. maj 2013
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
n ø d d e r / k e r n e r m o d o v e r v æ g t
.
.
nødder, mandler og kerner er gode for vægten og helbredet
Ny amerikansk forskning har vist en masse gode resultater for folk, der spiser mange nødder, mandler og kerner. En del er kendt i forvejen, men en af de nye resultater er, at forsøgspersoner, der spiste mange nødder og kerner i et slankeforsøg tabte sig mere end de, der ikke gjorde det.
Man mener, at det skydes nøddernes stabiliserende effekt på stofskiftet, for nødder indeholder jo rent faktisk en del fedtstof.
.
ren hjernemad
Men ikke nok med at man kan tabe sig, hvis man spiser mange nødder og kerner. De forebygger også lidelser som hjerte-karsygdomme og nogle kræftformer. Kernerne er også kolesterolsænkende og stressnedsættende. Sidst men ikke mindst styrker de hjernen og kan være med til at bremse mental ældning.
Så det er om at få sig en håndfuld af det sunde hver dag. Der er masser af opskrifter her på siden med de lækre frø og kerner.
Her er en salat med valnødder, vilde ris og radiser. Radiserne er faktisk på højdepunktet lige nu.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
salat med vilde ris, valnødder og radiser
.
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
20. maj 2013
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
k u n s t i g t k ø d ?
.
.
stamcellebøf
Det er nu lykkedes forskerne at fremstille kunstigt kød. Men egentlig kunstigt er det ikke, for “kødet” vokser ved hjælp af stamceller fra det dyr, man vil “dyrke”.
Måske vi i fremtiden kan vælge mellem produceret og dyrket kød. Jeg synes begge dele lyder grimt.
Men det er hævet over enhver tvivl, at ufattelige lidelser for dyrene og ufattelige skader på miljøet kan nedsættes drastisk med dyrket kød. Og VIL mennesker have kød, er det nok den eneste farbare vej i fremtiden, hvor milliarderne østpå også vil have kød. Foreløbig koster en burger med kunstigt kød dog et par millioner kroner.
Mit håb er, at mennesker begynder at tænke over, HVORFOR de vil spise andre væsener. Og mit håb er, at mennesker vil åbne smagsløgene for de utallige oplevelser der gemmer sig i den grønne mad.
Foreløbig snupper jeg selv en selleribøf.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
selleribøf med løg og kapers
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
19. maj 2013
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
g l æ d e l i g p i n s e
.
.
.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. maj 2013
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
a s p a r g e s t i l f r o k o s t e n
.
.
pinsefrokost
Endelig i år ser det ud til, at de danske aspargesavlere har fået deres fantastiske produkt frem i butikkerne. Nu skal der simpelt hen rå-nydes indtil Sct. Hans, hvor det igen er slut med aspargeseventyret.
Asparges er oplagt at servere til pinsefrokosten. Det kan være i form af de små retter længere nede på siden. Men vil du hellere servere aspargesene varme, så prøv gratinerede asparges.
.
gratinerede asparges med rosenpeber og timian
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. maj 2013
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
u. s. a. e k s p o r t e r e r f e d m e
.
kineserne vil have kød
Boston Consulting Group har regnet sig frem til, at en kineser født i 2009, vil indtage 38 gange så mange kalorier som hans bedsteforældre.
Kineserne vil have ting og sager – og de vil have KØD. Det kan man ikke få uden at skovle en masse plantemad i dyrene, og nu hjælper U.S.A. så med, at kineserne kan få kød på bordet og fedt på sidebenene.
U.S.A. er verdens største producent af sojabønner og majs, og en stor del af dem vil i de kommende år blive sendt til Kina. Bliver produkterne så brugt til majspandekager og fremstilling tofu? Nej! De bliver udelukkende importeret for, at Kina kan få dækket sit behov for mad til produktionsdyrene.
.
Big Mac på sidebenene
Her lider både dyrene og miljøet – og snart også kineserne, som får Big Mac på sidebenene. Og i U.S.A. betyder den øgede produktion af majs og sojabønner en stigning af vandforbruget på 18% foruden al den anden miljøbelastning.
Nej, må jeg så bede om en tofufrikadelle!
.
tofufrikadeller med spidskålssalat, pærer og hasselnødder
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
16. maj 2013
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
f a n t a s t i s k e a s p a r g e s
.
.
.
de første nye asparges
Nye asparges og nye kartofler er hovedpunkterne i mit kulinariske liv.
Nu er de danske asparges fremme, og er de ikke lige til at finde, går det også helt godt med de tyske.
I modsætning til hvad mange tror, skal asparges kun koges nogle få minutter – og gerne i vand tilsat lidt sukker.
Sådan en ny sprød asparges er simpelt hen en himmerigsmundfuld.
Jeg har lavet en tomatpesto til de kogte asparges og en myntedressing og garneret den tredje part med rød tang”kaviar”.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
små søde tomater til pestoen
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
pesto med langtidsbagte tomater
Pestoen bliver ekstra lækker, hvis man bruger sine egne langtidsbagte tomater sammen med de friske. Hvis du ikke selv tørrer tomaterne, så vælg et glas soltørrede tomater i olie.
.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
tre forslag til at nyde de nye asparges
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
asparges med tre slags dip
Aspargesene er tænkt som forret. Hvis du klikker på billedet, får du tre forskellige serveringsforslag.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
tomatpesto
Tomatpesto er et lækkert dip – også til mange andre ting end asparges.
Klik på billedet, så får du opskriften.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
asparges asparges med dip asparges som forret Big Mac Boston Consulting Group bulgursalat burger med kunstigt kød frø gratinerede asparges kerner kinesere og kød kødkonsumption i Kina Kristusfigur kunstigt kød langtidsbagte tomater majs mandler mandler som slankemiddel naturens healende kræfter nødder mod overvægt nødder som slankemiddel nødder som slnkemiddel nødder styrker hjernen pinse pinsefrokost psto radiser salat med vilde ris selleribøf sojabønner spidskålssalat stamcellekød stofskifte taboulleh tofufrikadelle tomater tomatpesto valnødder og radiser vegetarisk forret