ugens menu uge 17, 2012, nye og sprøde grøntsager
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_____________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. maj 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________
g r ø n t s a g e r n e s t o p 1 0
gå direkte til kilden
I går skrev jeg om antioxidanter og det rimelige i at tage vitaminpiller.
Der er ingen tvivl om, at det bedste er at få sine næringsstoffer fra økologiske produkter.
Vi fokuserer meget på antioxidanterne, men mindst lige så vigtige er flavonoiderne, som er de stoffer, der giver frugt og grøntsager deres farve og smag. Og det er stoffer, som ikke findes i vitaminpiller.
Læs mere om flavonoider på netdoktor.dk
Vil du satse på de sundeste grøntsager, så se her:
grøntsagernes top 10
1. grønkål
2. spinat
3. rosenkål
4. lucernespirer
5. broccoli
6. rødbeder
7. rød peberfrugt
8. løg
9. kidneybønner
10. auberginer
_____________________________________________________________________________________________________________________________
30. april 2012
_________________________________________________________________________________________________________________________________
v i t a m i n p i l l e r ?
spis de naturlige næringsstoffer
Der er for tiden nogen diskussion om vitaminpiller. Er de ligefrem skadelige?
Svaret blæser nok lidt i vinden, men der er ingen tvivl om, at det bedste er at få vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer gennem den mad, vi spiser. Så er man sikker på at få den ægte “vare”, og man får samtidig nydelsen af den dejlige mad.
antioxidanter
Nogle af de stoffer, som er meget vigtige i den mad, vi spiser, er antioxidanterne. Disse gode stoffer virker hæmmende på en række sygdomme som hjerte-karsygdomme, diabetes 2 og kræft.
På Karolinska Instituttet i Stockholm har man forsket i antioxidanterne. Undersøgelsen viste helt entydigt, at det er sundest at spise MAD, der er rig på antioxidanter. Hvis man spiser de rigtige ting, skal man altså ikke tage kosttilskud med antioxidanter bare for at være på den sikre side.
Men hvor er det så lige, vi finder de sundeste frugter og grøntsager? Her kommer listen med frugterne. Grøntsagerne følger.
frugternes top 10 i naturens”vitaminpiller”
økologisk frugt:
1. aroniabær
2. rosiner
3. blåbær
4. brombær
5. jordbær
6. hindbær
7. blommer
8. appelsiner
9. røde druer
10. kirsebær
Så mens vi venter på de første danske jordbær, kan vi guffe lidt aroniabær og rosiner i os.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
29. april 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________
e n l i l l e b i d f o r å r
jeg fremturer – med ramsløg
Hvis du synes, jeg har fået ramsløg på hjernen, er det ikke helt forkert. Det lille grønne blad med den sarte hvidløgssmag skal nemlig nydes lige NU og en månedstid frem.
Jeg synes, det er en særlig glæde at samle og nyde de vilde urter, og så får man samtidig en dejlig tur i naturen – og en masse gratis vitaminer.
løgkarse
Jeg har lige fundet nogle gode findesteder for løgkarse, som jeg ikke rigtig har været opmærksom på tidligere.
Men nu vil der snart dukke nogle af denne vilde art op i opskrifterne.
Indtil da kan jeg anbefale en lille lækkerbid med ramsløg, julesalat og svampe. Den passer som en lille frokost- eller forret.
salat med ramsløg
Klik på billedet så får du opskriften.
________________________________________________________________________________________________________________________________
28. april 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________
r e d b i e r n e
bierne forgiftes
Som jeg skrev om for et par uger siden, er vi i fuld gang med at udrydde vores uundværlige arbejdere, bierne.
Vi kan ikke leve uden bierne. De producerer ikke blot honning, de bestøver også 90% af vores afgrøder. Uden denne bestøvning, ingen planteproduktion. Men sprøjtegiftene er i fuld gang med at udrydde de flittige væsener.
Hvis kemigiganten Bayer ville holde op med at producere blot en enkelt gruppe af de giftige kemikalier (neonicotinoid pesticider), kunne det redde bierne.
Skriv under her, hvis du vil være med til at lægge pres på producenten.
Danske bier alene er så flittige, at de årligt flyver værdier for 3 milliarder kr. sammen.
___________________________________________________________________________________________________________________________
27. april 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________
f a l a f e l – f i f
de bedste falafler
Enhver, der selv laver falafler, ved, at det kan være svært at få dem til at hænge sammen.
Forleden hørte jeg fra Ilona, en kær tidligere samarbejdspartner i mit gamle forlagsliv. Ilona er en af Danmarks bedste strikkere, men hun ved også noget om falafler og har været vegetar i mange år.
Der er til stadighed diskussion om bønner skal koges eller ej. Nogle bønner indeholder giftstoffet lectin, andre ikke.
Læs Ilonas indlæg, som i hele sin længde ligger under falafler. Det er nogle gode betragtninger, der helt sikkert kan give bedre falafler.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ilona skriver:
Da jeg selv er stor falafelfan synes jeg også jeg lige ville byde ind på debatten her.
Jeg har i mange år kun brugt rå iblødsatte kikærter til falafel, efter jeg lurede at det er det de gør på bla. libanesiske falafelbarer i København.
De bruger intet bindemiddel da kikærter binder i sig selv, men sørger for at farsen er rigeligt fugtig. Jeg har også ladet mig fortælle, at den har godt af at trække nogle timer før falaflerne steges. Da jeg selv er knap så tålmodig, “snyder” jeg lidt med en anelse kikærtemel eller kartoffelmel, så er jeg sikker på at de hænger sammen.
Jeg mener ikke man skal være bekymret for at spise rå kikærter, da det også er en af de bælgplanter man ser anbefalet til spirer.
Jeg har kigget lidt på sagen og synes at Camilla Plum skriver det meget godt, så jeg citerer: Alle bønner bortset fra linser, mungbønne, soyabønner, kikærter og hestebønner er giftige i rå tilstand. Det drejer sig om et protein, Lectin, som giver tynd mave, opkastning og kvalme. Det gælder både grønne bønner og alle tørrede bønner, som alle kommer fra den samme familie.
Fødevarestyrelsen skriver lidt om bønner her:http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Mad_og_drikke/Sider/Boenner.aspx
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________
26. april 2012
________________________________________________________________________________________________________________________________________
n y t o g s p r ø d t
_______________________________________________________________________________________________________________________________
nye gulerødder og agurker
Agurkerne og gulerødderne er nogle af de tidligste sommerbebudere. De første er fremme nu, selv om gulerødderne ikke er danske. Men for dem, der ikke kan vente, er de en mulighed.
Her er et par ideer til anvendelse af de nye grøntsager.
kartoffelsalat m. “spaghetti” af gulerod ♥ agurker i dildcreme ♥ agurkeruller m. rygeost
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
lad hovedet rulle!
Spidskål er en af mine store lidenskaber. Man kan (desværre) efterhånden få den året rundt. Det er lidt ærgerligt, for jeg kan godt lide at gå og glæde mig til de forskellige grøntsagers sæson. Og der nu alligevel noget særligt over den nye kål, der kommer frem nu.
Ugens hovedret er ruller af spidskål med fyld. Den passer både til frokost- og hovedret.
Hvis du ligesom jeg ikke kan få kål nok, så spis en lækker blomkålssalat til – eller lav en mere bastant salat med perlebyg eller couscous.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s m e n u
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
spidskålsruller med bønnefyld
Spidskålsrullerne kan man også kalde wraps. Kålbladene er et sundt og lækkert omslag til bønnerne og det øvrige fyld.
Tag rullerne kolde med som frokost – eller servér dem varme som middagsret med en cremet dip.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
blomkålssalat med hasselnødder
Blomkålssalaten får sit specielle præg fra kapers og hasselnødder.
Da ramsløg er i sæson lige nu, har de fået lov at komme med og give salaten ekstra karakter.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
salat af perlebyg, majs og timian
I denne salat med perlebyg kan du også bruge de nye gulerødder og agurker – og frisk timian sætter prikken over i’et!
Klik på billedet, så får du opskriften.
vegetarret, vegetaropskrift, veganeropskrift, veganerret
agurker i dildcreme agurkeruller med gedeost antioxidanter appelsiner aroniabær auberginer Bayer bælgplanter bier bier og sprøjtegifte blåbær blomkålssalat med hasselnødder blommer bønnefyld broccoli brombær Camilla Plum diabetes2 dolmere er vitaminpiller farlige? falafler flavonoider forgiftning af bier frugternes top 10 giftstof i bønner grønkål. grøntsagernes top 10 hindbær hjerte-karsygdodmme jordbær julesalat Karolinska Institutet kartoffelsalat med spaghetti af gulerod kidneybønner kikærter kirsebær kræft lectin løgkarse lucernespirer majs og timian naturlige næringsstoffer nye agurker nye gulerødder pitabrød planter fra naturen ramsløg rosenkål rosiner rød rød peberfrugt rødbeder røde druer salat af perlebyg salat med ramsløg spidskål spidskålsdolmere med bønnefyld spidskålsruller spidskålswraps spinat tørrede bønner udryddelse af bier veganeropskrift veganerret vegetaropskrift vegetarret vilde urter vitaminpiller