Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

søndag

12

oktober 2014

0

KOMMENTARER

tarte tatin m tomater

Skrevet af , Posted in hovedretter

en fransk klassiker

tarte-tatin-2

Tarte tatin er en klassisk fransk, ”omvendt” tærte. Fyldet kommes i bunden af tærteformen, og dejen lægges øverst. Når tærten er bagt, vendes den.

Det siges, at den omvendte tærte er blevet til i køkkenet hos søstrene Tatin, der havde et hotel i Frankrig omkring år 1900. En æbletærte skulle være landet på gulvet, og for at redde herligheden kom tærten hurtigt tilbage i formen – men nu med dejen øverst! Fup eller fakta: tarte tatin smager dejligt – også med fyld af tomater.

Tærterne på billedet ovenfor er portionstærter, men man kan naturligvis også bage tærten i en almindelig stor tærteform.

tomater-m-hc3a5nd tomater-blomme

 tarte tatin m tomater

1 portion tærtedej, se opskriften her, eller 3 plader frossen butterdej

½ dl ahornsirup eller anden sirup

350 g sherry- eller blommetomater

1 spsk tørret oregano

1 spsk tørret timian

råsukker

3 forårsløg

150 g fetaost

frisk timian

 

tarte-tatin-1

 

Lav tærtedejen og sæt den i køleskabet en halv times tid – eller tø butterdejen op.

Fordel siruppen i en stor tærteform eller i fire små forme.

Skær tomaterne igennem og fjern de fleste af kernerne. Drys tomaterne med krydderurterne og lidt salt, peber og sukker.

Læg tomaterne med skærefladen nedad i tærteformen. Pres tomaterne godt sammen, da de krymper under bagningen.

Sæt formen eller formene i en 150 grader varm ovn 20 minutter.

Snit forårsløgene og rul den valgte dej ud.

Tag tomaterne ud af ovnen og skru op til 200 grader.

Drys forårsløgene på tomaterne sammen med smuldret fetaost.

Læg dejen over tomaterne og klem den godt ned langs formens indvendige sider.

Prik dejen med en gaffel og bag tærten færdig ved 200 grader, ca. 20 minutter.

Vend tærten eller tærterne ud af formen(e), så tomaterne vender opad, og drys med frisk timian.

 

spis fx en quinoasalat m kikærter til tærten

quinoasalat-m-kikc3a6rter-2

 

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.