tagine med fennikel, oliven og dukkahdrys
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en hilsen fra Nordafrika
Her er en ret med masser af smag og masser af gode ting til kroppen. Her er proteiner fra hvide bønner og det nøddedrys, der hedder dukkah. Og her er masser af vitaminer og mineraler fra grøntsagerne.
Der er både frisk fennikel og fennikelfrø i taginen. Fennikel er rensende for lever og galde – og så er fennikelfrø stimulerende for fordøjelsen. Derfor får man ofte i Sydeuropa en lille skål med fennikelfrø samtidig med regningen.
De varme krydderier, chili, kanel, gurkemeje og ingefær, sender hilsen fra en eksotisk bazar, og styrken kan yderligere optimeres, hvis man også serverer den brændende stærke harissa til taginen.
Du skal ikke lade dig afskrække af den lange ingrediensliste. Retten er hurtig at tilberede.
Jeg har lavet en couscous af blomkål til taginen. Blomkål revet til “sne” får en fin og anderledes blomkålssmag og er en god erstatning for couscous af hvede. Ikke mindst hvis man ikke kan tåle gluten.
lykken er at være et drys
Det nordafrikanske nøddedrys, dukkah, er en eksplotion af smagselementer. Drysset kan bruges på taginer, salater, supper – og det er også dejligt til det sprøde brød, lavash.
Lavashbrødet dyppes i lidt god olivenolie og derefter i nøddedrysset. Det er lækkert til en lille aperitif.
tagine med fennikel, oliven og dukkahdrys
1 portion dukkah (kan udelades)
1 portion blomkåls-couscous (kan erstattes af alm. couscous)
200 g store hvide bønner (limabønner)
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili
2 spsk fennikelfrø
3 spsk olivenolie
300 g kartofler
150 g tomater
4 dl grøntsagsbouillon
2 tsk gurkemeje
1/2 spsk kanel
1 spsk finthakket ingefær
300 g gulerødder
250 g fennikel
250 g spidskål (kan erstattes af squash)
citronsaft
50 g sorte oliven
frisk koriander
Hvis du vælger nøddedrysset dukkah, kan det laves i god tid. Det kan holde sig et par uger i et lufttæt glas.
Sæt bønnerne i blød i 8-10 timer. Kog dem i nyt vand, 25-30 minutter. Bid i en bønne efter 20 minutter for at mærke, hvor længe bønnerne endnu skal koge. Afdryp bønnerne.
Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne).
Rist fennikelfrøene i en tør gryde, indtil de dufter.
Hæld olien i gryden og svits løg og chili et par minutter.
Skær kartofler og tomater i terninger og kom dem i gryden sammen med bouillon, gurkemeje, kanel og ingefær. Læg låg på gryden og lad taginen simre 8 minutter.
Skær gulerødderne i små stave. Skær fennikel (gem det grønne til drys) og spidskål i terninger.
Kom gulerødderne i gryden og lad retten simre 5 minutter mere. Tilsæt fennikel og spidskål og lad retten småkoge endnu 5 minutter. Tilsæt mere bouillon, hvis taginen er blevet for tør.
Kom et par spsk citronsaft i gryden og smag til med salt og sukker, evt. også mere citronsaft.
Tilsæt de kogte bønner og de sorte oliven. Varm retten igennem til bønner og oliven er helt varme.
Servér taginen drysset med det grønne fra fennikeltoppen og koriander.
Giv evt. blomkåls-”couscous” til taginen.
couscous af blomkål
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Du er bare så fantastisk, det er lige de opskrifter og oplysninger jeg har brug for. Jeg bliver helt glad i låget, når jeg sidder og bladrer i det grønne køkken, tænk alt det lækre mad man kan lave uden kød.
Hvor er det skønt at høre, Lillian. Vi ER jo tvunget til at skære ned på vores kødforbrug. Desværre er der alt for mange, der ikke ved, hvor vidunderlig den grønne mad ser ud og smager. Som bekendt spiser vi også med øjnene, så den farverige grønne mad er en fest for alle sanser – selvfølgelig også – og ikke mindst – smagssansen.
Tusind tak for din søde hilsen, og jeg håber, glæden forbliver i “låget”!
Kh Kirsten
Tagineopskriften lyder virkelig spændende – men: jeg er indehaver af en ‘rigtig’ tagine, og er i tvivl om, hvordan jeg skal tilberede retten i den. Skal det i efterhånden som du beskriver ovenfor, eller kan jeg lægge det hele i fra starten? og ved du hvad skal ovnindstillingen være?
Ellers tak for mange rigtig lækre opskrifter
Kære Birgitte,
I Nordafrika bruges taginer hovedsagelig over åben ild, fx et gasblus. Jeg er ikke klar over, hvordan det virker i en ovn.
Det er meningen, at alle ingredienser tilberedes i taginen, og det kan være svært, hvis den ikke er særlig stor.
Måske må du tilberede retten i en gryde eller på en pande – og servere den i taginen, som jo er en smuk ting at sætte på bordet.
Kh Kirsten
tak skal du have, Kirsten
jeg forsøger mig lidt frem og ser, hvordan det ender..
mange hilsner birgitte
Selv tak. Og god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hvornår putter du eglt. bønnerne i retten?
Mange hilsner Birgitte
Hi igen,
Godt du spørger! Det er nemlig lige smuttet ud af opskriften. Bønnerne skal i til sidst og blot varmes igennem. Jeg har tilføjet det i opskriften.
Kh Kirsten
tak skal du have..
Selv tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy