majs”tacos” med pulled portobellosvampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
mexikansk streetfood
Streetfood er sommerens store dille. Man kan også kalde streetfood for fingermad. Det er mad, man spiser “på farten”, mad der spises med fingrene uden kniv og gaffel. Det er hurtig mad – og ofte også usund mad. Man kan kalde hotdoggen for streetfood, og den hører bestemt ikke til blandt de sundeste og “klogeste” i klassen.
Anderledes er det med den mexikanske taco, der er enorm populær, ikke blot i Mexiko men også i USA og efterhånden også på vores breddegrader.
Streetfood er især blevet populært i Danmark via de nye madmarkeder i Aarhus og i København, senest den nyåbnede Reffen på Refshaleøen i København, efterfølgeren af det nu lukkede marked på Papirøen. Og nu kalder vores skønne solbeskinnede sommer også på udendørs mad, og her er fingermad det oplagte valg – ligesom det er til en picnic.
Det er ikke fordi streetfood eller gademad er noget nyt. Tværtimod. Man har i århundreder spist snacks i fx Indien, i Det fjerne Østen og i Sydamerika ved gadevogne eller små fortovskøkkener. Og i USA er madvogne en meget gammel tradition. Jeg har selv spist den skønneste linseret serveret på snavset avispapir ved bredden af Ganges i Varanasi og nydt den mest fortryllende thaimad fra et transportabelt køkken med åben ild i pulserende Bangkok – for slet ikke at snakke om det store madmarked i Singapore eller den søde kartoffel bagt af en gammel kvinde med en transportabel ovn i Japan.
.
tacos er sprøde
Når jeg kalder disse pandekager for tacos er det lidt af en tilsnigelse, for en taco er sprød. Det kræver friturestegning, og det er jeg ikke vild med. Men vil du have disse pandekage-tacos sprøde, så buk pandekagerne sammen og steg dem sprøde i olie på panden. Du kan også gå den helt lette vej og købe tacoskallerne i supermarkedet – og bare lave svampefyldet. Eller for den sags skyld et hvilket som helst lækkert fyld.
Hvis du vil se, hvordan man steger sprøde tacos, så kig på videoen her.
.
majs med mening
Basismaden i Mexiko er majs og bønner (de to produkter tilsammen giver alle essentielle aminosyrer). Majspandekagerne tortillas danner basis i næsten ethvert måltid. Når mexikanerne steger deres tortillas i olie, bliver de sprøde og forvandler sig til tacos.
Hvis du vælger min nemme løsning med pandekager, der blot steges så sprøde som muligt, har du nem sommermad.
.
Man behøver ikke at tage betegnelsen street food alt for alvorligt. Street food kan også nydes på terrassen med en kølig drik.
.
majs”tacos” med pulled portobellosvampe
svampe:
1/2 kg portobellosvampe
frisk koriander
marinade:
2 spsk koncentreret tomatpuré
1/2 dl jomfruolivenolie
evt. 2 spsk ristet sesamolie (kan udelades)
2 spsk dijonsennep
1-2 spsk ahorn- eller blåbærsirup
1 spsk spidskommenfrø
ca. 1/2 tsk tørrede chiliflager
evt. 1 tsk røget paprika (kan udelades)
2 fed presset hvidløg
3-4 spsk tamari
pandekager:
150 g fuldkornsmajsmel
100 g rismel
4 spsk sojamel eller kikærtemel
4 dl vand
rapsolie til stegning
.
Begynd på retten, dagen før du skal bruge den: rør dejen til pandekagerne sammen og tilsæt et godt drys salt og friskkværnet peber. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur til næste dag – eller i ca. 8 timer.
Hvis du får en uimodståelig trang til at bage pandekagerne straks, går det også. Dejen får det bare bedre, hvis den hviler natten over – ligesom vi andre!
Vurdér konsistensen. Dejen skal være ret flydende. Tilsæt evt. lidt mere vand.
Steg 8-10 små pandekager af dejen. Steg dem ved rask varme – og steg dem så sprøde som muligt.
.
Rør marinaden godt sammen og smag den til. Den skal være temmelig stærk.
Fjern stilkene fra svampene (gem dem til et andet formål). Smør 1/4 af marinaden på den buede side af svampene og læg dem i en smurt ovnfast form. Læg dem med den buede side nedad og fordel endnu 1/4 af marinaden nede i svampene. Læg folie over fadet og bag svampene i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter (det kan du evt. også gøre dagen i forvejen).
Afkøl svampene og riv eller skær dem i mindre stykker.
Fordel svampene på pandekagerne. Læg resten af dressingen over og fold pandekagerne sammen.
Hvis du vil have “tacoer”ne lidt mere sprøde så læg de fyldte pandekager i et smurt ovnfast fad. Pensl dem med lidt olie og sæt dem i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter.
Drys med frisk koriander.
.
Hej Kirsten,
Tak for alle de lækre retter.
Jeg vil gerne spørge om man kan erstatte sojamelet i tacos dejen? Eller bare udelade det?
Venligst
Tina Jaeger
Kære Tina,
Selv tak. Dejligt at du kan lide maden!
Du kan erstatte sojamel med kikærtemel eller hvedemel (eller bare bruge mere rismel). Hvis du spiser æg, kan du bruge 1 æg. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Uhm, hvor lækkert med lidt mexicansk inspireret mad – det er virkelig lækkert. Jeg tror, jeg ville tilsætte nogle sorte bønner og lidt frisk grønt også, men det gør selvfølgelig det skønne enkle måltid lidt mindre enkelt.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Ja, mexicansk går man aldrig galt med! Og det er en god idé at udbygge tacos’ene med bønner og forskellige grøntsager. Så har man et rigtigt hovedmåltid.
Bon appetit!
Kh Kirsten
Jeg er altså tosset med den der streetfood-kultur, ikke den i Østen med alle mulige slags levende og døde dyr, de sætter på en pind, men den vi f.eks. var udsat for i den gamle værftshal i Helsingør, vi fik noget dampet brød med fyld, mums, det var godt. Vi har vist også fået streetfood i en tidligere værftshal her i Svendborg, men har ikke været forbi endnu.
Århus er jo en fantastisk by, som har kundepotentiale til de skønneste caféer og veganske restauranter; der foregår så meget i den by, der ville jeg gerne bo 🙂
Jeg er også tosset med portobellosvampe, og er så heldig, der var nogle i min kasse fra Årstiderne i dag, skønt.
En af dagene må vi prøve din streetfood-pandekage, og nyde dem på terrassen 😀
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Vi kan hurtigt blive enige om, at de mere eller mindre levende og døde dyr, de serverer som street food i Østen ikke er det, vi eftersøger. Men der ER faktisk også mange lækkerier med grøntsager, linser, bønner etc.
Det lyder godt med det dampede brød. Mon ikke det har været en kinesisk specialitet? Og det er SÅ hyggeligt med alle de madmarkeder, der skyder op i dette ellers svinespisende land. Det er skønt med smagsoplevelser fra andre verdensdele. Og vi kan hurtigt blive enige om, at Aarhus er en dejlig by. Jeg eeeeelsker at besøge den levende lille storby.
Kh Kirsten
Det ser utroligt lækkert ud!
Her i huset holder vi meget af dine opskrifter og spiser flere dage om ugen vegetarisk. Jeg er også vild med dine smukke billeder!
Mange tak, Gitte. Jeg er rigtig glad, hvis jeg kan være med til at forhøje familiens grøntsagsglæde!
Og med hensyn til fotos: mange tak. Men jeg MÅ da sige, at dine er JEG vild med!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Mon jeg kan bytte rismel ud med sigtet spelt eller vil glutenholdigt mel ændre konsistensen væsentligt? De behøver ikke blive sprøde, sådan almindelig pandekagekonsistens er fint for mig.
Venlig hilsen Hanne
Kære Hanne,
Ja, det kan du sagtens. Du kan bruge sigtet spelt, hvedemel eller andre almindelige meltyper. Men hold gerne fast i noget af majsmelet. Det er i al fald mest autentisk, hvis det skal være mexikansk!
Du kan også lave en helt almindelig pandekagedej, som du plejer.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy