polentatærte med tomater, artiskokker og tahinfløde
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, småretter
.
enkel og hurtig solskinsmad
En solgylden majsbund danner basis i denne sommertærte. Nu er de små søde tomater fremme, og vi kan omsider nyde danske tomater, som solen har fyldt med smag. Tomtater som ikke er fragtet tusindvis af kilometer til os fra Sydeuropa og plukket, før de er modne. Men betaler vi en høj pris for al den sol og varme? se nederst på siden!
Tærten er fin som frokostmad, til picnic eller bare med et glas vin under en skærmende parasol.
.
lille godbid – en slags majspizza
Man kan godt kalde denne lille ret for en majspizza. Bunden af majsmel er nem og hurtig at lave. Fyldet er pesto (lav den fx af de solmodne danske tomater), små danske søde tomater, oliven og artiskokhjerter fra dåse. Nemmere bliver det ikke. Og så er tærten glutenfri.
Som ekstra smagsgiver er tærten dryppet med en “fløde” rørt af plantemælk og tahin (sesampasta). Hvis du ikke har tahin i huset (du bruger det formentlig mest, når du laver hummus), så brug i stedet 1-2 spsk misopasta (miso er en pasta med udpræget umamismag, som spises meget i Øsen, især i Japan (fås i supermarkeder eller helsekostbutikker).
.
smukt indikerer som regel sundt
Har du tænkt over, at smuk mad næsten altid er sund mad? Grå, brun og farveløs mad er som regel usund. Jo flere farver din mad har, desto flere forskellige næringsstoffer er der i den (måske lige med undtagelse af lakridskonfekt!).
En klump kød er fx ikke særlig smuk at se på. Derfor er den som regel i annoncer fotograferet med farverige grøntsager som staffage.
.
majstærte med små tomater, artiskokker og tahin”fløde”
(4 personer)
tærtebund:
300 g polentamel
2-3 dl plantemælk
2 spsk tørret oregano
1/2 dl gærflager
1/2 dl jomfruolivenolie
2 tsk bagepulver
2 tsk salt + friskkværnet peber
fyld:
400 g små tomater
2 glas (eller dåser) artiskokhjerter
50 g sorte oliven u. sten
4 spsk tahin
1 1/2 dl plantemælk eller anden mælk/fløde
2-3 spsk tamari
små blade af rød syre, spinat eller lign.
Rør melet ud i væden. Tilsæt oregano, gærflager, olie, bagepulver, salt og peber. Dejen skal være sammenhængende men ikke flydende. Den må ikke smuldre. Tilsæt evt. lidt mere væde. Pres dejen sammen i skålen med en spatel. Lad den hvile et kvarters tid. Tilsæt om nødvendigt lidt mere væde.
Hvis du er vant til at bage knækbrød, hvor dejen smøres ud på en plade, skal konsistensen af majsdejen være den samme, den smøres blot tykkere ud.
Fordel dejen på bagepapir. Tykkelsen skal være 2-3 mm. Bred dejen helt jævnt ud. Brug en spatel, som dyppes i koldt vand. Lav evt. en kant hele vejen rundt på tærtebunden.
.
Lav pestoen eller brug færdigkøbt pesto på glas. Smør pestoen på tærtebunden.
Skær tomater og artiskokhjerter i halve og læg dem på tærten i et pænt mønster.
Hak de sorte oliven og drys dem på. Pensl hele overfladen godt med olie og sæt pladen i en 190 grader varm ovn.
Bag tærten til den er gylden, 30-35 minutter. Hvis du ønsker overfladen mere gylden, kan du sætte tærten under grillen et øjeblik.
Rør tahinen i mælken og smag til med tamari og peber.
Servér tærten rygende varm med et drys af grønne blade. Dryp tærten med tahin eller servér dippet til separat.
.
jorden kalder, en kovending er helt nødvendig – opmuntring til alle plantespisere
Tænker du mon somme tider: ” nytter det noget, at jeg tager hensyn til dyrene og klimaet”? eller “hvorfor gør jeg ikke som hovedparten af jordens befolkning: lukker øjnene og guffer ufortrødent videre af kød og mælkeprodukter”?
Hvis du har det sådan, kommer her rigtig gode nyheder. Det nytter!!!
Du vidste det måske allerede, men nu er der videnskabelige tal at holde sig til. Tidsskriftet Science har netop udgivet et studie med data fra næsten 39.000 landbrug i 119 lande.
.
kødforbruget er en kæmpe-trussel mod jordens dyr og planter
Forskernes konklusion er, at kødproduktion er så ineffektiv og pladskrævende, at vi, hvis vi dropper kødproduktionen og erstatter den med plantedyrkning, kan reducere landbrugets areal med 75% og stadig brødføde verdens befolkning.
At erstatte animalsk føde med vegansk mad ville formentlig være det enkeltstående tiltag, der ville have størst positiv betydning for klimaet, skriver The Guardian på grundlag af undersøgelsen.
Og det er jo til at forstå, når man hører, at 83% af jordens landbrugsareal bruges til kød- og mælkeproduktion. Og samtidig leverer den produktion kun 18% af de kalorier, som hele fødevareproduktionen står for. Hvor vanvittigt kan vi mennesker opføre os?
.
alting nytter
Inden du nu går helt ned med dårlig samvittighed, vil jeg nævne, at studiets hovedforfatter, Joseph Poore, påpeger, at det ikke er nødvendigt at gøre hele verden vegansk. Hvis vi erstatter halvdelen af de mest miljø- og klimabelastende kød- og mejeriproduktioner med vegetabilske produkter, vil vi stadig kunne opnå 2/3 af de fordele, der er ved at afskaffe kødproduktionen helt. Det burde ikke være svært – og hvis man har i baghovedet, at 100 g kød i gennemsnit udleder op mod 105 kg drivhusgasser, mens 100 g tofu udleder under 3,5 kg burde sagen være, så at sige BØF! – plantebøf forstås.
.
hvor sætter man ind?
Jeg er helt med på, at det er svært at ændre indgroede vaner, men da vi nu står på en brændende platform, bliver vi NØDT til at gøre noget. Man kan jo starte med små tiltag (selv om det haster!). Hvis jeg står med et animalsk produkt tænker, jeg: “er det her nødvendigt?” Det er det som regel ikke, og slet ikke når det handler om at erstatte kød- og mælkeprodukter. Plantemælk og -fløde er fremagende i madlavningen, og er du ikke allerede i gang med dem, kan de varmt anbefales. Det er ikke engang et fravalg – det er et på alle måder positivt tilvalg.
.
plantebøfferne er også rigtig gode
Jeg er jo i fuld gang med en bog om plantebaserede frikadeller, bøffer, pateer og postejer, så jeg har ikke haft tid til at smage på den nye færdige plantefars. Men nu har jeg sat tænderne i de to bøffer på billedet (fra Irma). Og jeg må sige, at jeg blev positivt overrasket.
Jeg forsynede bøfferne med bløde, stegte løg og tyndthøvlet, marineret fennikel. Det smagte rigtig godt. Eneste anke for mig er, at bøfferne minder alt for meget om kød. Det er selvfølgelig meningen fra producentens side, men jeg foretrækker mad, der ikke får mig til at tro, at det kunne være kød! Men jeg siger alligevel tak til de forskellige producenter af planteats, for de nye produkter kan være en smagfuld vej ind i den grønne verden for mange traditionelt spisende.
Velbekomme!
.
Hej Kirsten
God idé med majsbund til tærte, som måske nogen gange også kan kaldes pizza :-), hvis der er behov for det.
Den skal helt sikkert afprøves…
Og tak for opsang om klimaet… og at det nytter. Til jer der læser med på Kirstens blog. Fik I set udsendelsen på DR om vandmangel i Cape Town? Hvis ikke – kan det nås endnu at streame. Den giver stof til miljøeftertanke :-).
DBH
Annett
Hi Annett,
Hjertelig tak for din hilsen. Jeg håber, du bliver glad for tærten.
Også mange tak for henvisningen til den ulykkelige situation i Cape Town. Via dette link, kan man se/høre flere forskellige beretninger om, hvor galt det går, når vandmanglen sætter ind: https://www.dr.dk/ultra/ultranyt/toerke-skaber-vandmangel-i-cape-town.
Kh Kirsten
Vi ELSKER polenta-pizza herhjemme med syltede artiskokker, syltede peberfrugter og kartoffelost fra Plantepusherne. Men dit fyld lyder også lækkert, så vi må prøve en variation næste gang 🙂
Hvor er det dejligt, det du skriver om de positive tilvalg i stedet for fravalg, det tænkte jeg, at dele på Facebook sammen med din lækre polentaopskrift og links til de nye forskningsresultater. Fedt! Bliv endelig ved 🙂
Og jeg glæder mig meget til at prøve dine nye opskrifter. Sig endelig til, hvis du har brug for børnesmagsdommere 😉 Jeg har 2 plantebørn, der ikke er bange for at eksperimentere 🙂
Kære Zania,
Mange tak for din hilsen. Jeres pizza lyder RIGTIG lækker. Jeg kender ikke den kartoffelost, du omtaler. Den vil jeg prøve at finde. Jeg håber, at du også bliver glad for min udgave. Du kan jo altid forsyne den med “ost” også.
Jeg er glad for, at du synes om mine bemærkninger om dyr og klima. Jo flere der snakker om vanviddet med vores stakkels dyr, jo mere kan der ske i positiv retning. Så jeg vil selvfølgelig være meget glad, hvis du vil dele linket på Facebook.
Tak også for tilbuddet om dine børn som smagere. Det er et flot tilbud. Hvis jeg står med en opskrift, jeg er i tvivl om mht børn, sender jeg den til dig til afprøvning!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for endnu en lovende opskrift og gode betragtninger vedr mad og klima. Jeg er enig med dig i at vegetarisk og vegansk mad ikke skal ligne noget med kød. Endvidere må der være et sundhedsmæssigt problem i at disse “erstatningsvarer” ofte er voldsomt forarbejdede.
Jeg har fx fået foræret en vegansk koldskål, der har en indgrediens liste så lang.
Kære Claus,
Mange tak for din hilsen. Jeg er helt enig med dig i, at de mange stærkt forarbejdede veganske produkter kan udgøre et sundhedsproblem. Jeg spiser dem ikke selv, bl.a. derfor arbejder jeg på en bog om hjemmelavet plantefars i mange udgaver.
Men jeg må også indse, at disse produkter kan være gavnlige i en overgangsfase. Der er mamge mennesker på mange forskellige spise-niveauer, der skal til at ændre kostvaner. Hvis disse produkter kan være fødselshjælpere, synes jeg, vi må acceptere dem. De fleste, der går over til plantebaseret mad får, efter min erfaring, hurtigt lyst til selv at lave maden fra bunden.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Spændende med en bund, som ikke skal rulles ud – og med dejlig smag og farve fra majs. Og interessant at læse dine tanker omkring plantemad vs. kød – men desværre fornemmer jeg, at mange kødspisere (i hvert tilfælde i min generation) nægter at se disse facts i øjnene. Heldigvis kommer der mere og mere fokus på plantemadens gode egenskaber ikke bare for kloden og miljøet, men også for den enkeltes sundhed – måske budskabet vinder større lydhørhed blandt de unge …. jeg fik f.eks. en sms fra min bonusdatter på Roskildefestival om alle de veganske madboder, der var 🙂
Kærlige sommerhilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Jeg håber, du vil synes om majsbunden. Og heldigvis kommer der mere og mere fokus på plantemaden, som du skriver. Men det er lidt tungt med de ældre generationer. Jeg har til gengæld stor tillid til, at de unge nu tager sagen i egen hånd. Vi har ødelagt klimaet, og nu er det sidste chance, hvis de vil redde det. Det er ikke nogen smuk arv, vi sender videre!
Men så er det jo stærkt opmuntrende at høre om maden på Roskilde Festivalen. Det understøtter, det jeg tror på.
Kærlige sommerhilsener til dig,
Kirsten
Tusinde tak for alle dine inspirerende opskrifter. Jeg har købt ind til polentatærten men kunne ikke få polentamel, men jeg har majsmel, kan det bruges? Jeg nyder at prøve dine dejlige retter. Og bruger det til gæstemad, det er til stor glæde for mine gæster. Mvh. Jelva Andersen
Kære Jelva,
Selv tak. Det er dejligt, at du har glæde af opskrifterne.
Jeg kan desværre ikke give dig noget helt sikkert svar på dit spørgsmål om majsmel, men jeg tror, det bliver svært at smøre en dej med almindeligt majsmel ud på en plade.
Jeg anbefaler, at du laver en æltet dej i stedet. Brug gerne majsmel man bland det med hvedemel – eller, hvis du er glutenallergiker, med rismel. Dejen skal så være sådan, at den kan rulles ud. Du kan i øvrigt i søgefunktionen th. på bloggen søge efter tærte – så kommer der mange forslag frem til forskellige tærtebunde.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy