sellerilasagne med svampe og grønkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
selleriskiver giver en skøn glutenfri lasagne
Nu er vi gået ind i rodfrugtsæsonen, og jeg vil gerne endnu en gang hylde sellerien. Det er en af de mest fantastiske grøntsager, vi har. Alt efter tilberedning smager den på utallige skønne måder. Det eneste man ikke bør gøre imod en selleri, er at koge den. Så bliver den vranten. I alle andre tilberedninger udfolder den al sin charme og alle sine mange fantastiske smagsnuancer.
.
selleriskiver som lasagneplader
De sædvanlige lasagneplader af mel og vand uden megen næring er her byttet ud med tynde skiver selleri.
Mellem lagene har jeg brugt grønkål og kantareller, for de lækre svampe er i sæson lige nu, men du kan bruge alle slags svampe.
.
lasagne med to slags sovs
En lasagne laves traditionelt med en tomatsovs og en bechamelsovs. Her har jeg i stedet for bechamelsovsen valgt at bruge silketofu. Dels er dette produkt langt mere proteinrigt end en hvid sovs, dels er den meget hurtigere at tilberede.
.
silketofu
Silketofu er, som navnet antyder, en blød og silkeagtig udgave af den faste tofu. Silketofu egner sig til mange retter: som erstatning for sovs, som dressing, som dip, som proteindelen af en suppe og meget andet.
Silketofu købes i helsekostbutikker og i nogle supermarkeder — eller på nettet, fx hos NatureSource.
Det er en god idé altid at have en brik eller to stående af silketofuen som basislager, så kan man hurtigt bikse en wokret, en sovs eller en suppe sammen.
.
sellerilasagne med svampe og grønkål
(4 personer)
fyld:
4 tørrede shiitakesvampe
½ kg selleri
100 g løg
6 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
250 g svampe
2 spsk citronsaft
150 g grønkål
1 mellemstor squash
2 spsk gærflager (kan udelades), se evt. om gærflager her
sovse:
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 brik hakkede tomater (390 g)
½ spsk tørret timian
½ spsk tørret merian
citronsaft, rørsukker, salt, peber, tamari
1 brik silketofu (300 g), kan erstattes af en bechamelsovs
Sæt de tørrede svampe i blød i vand en timestid.
Skær sellerien i tynde skiver på et mandolinjern. Hvis knolden er for stor til mandolinjernet, så skær den igennem og høvl halve skiver.
Hæld kogende vand på selleriskiverne og sæt dem til side.
Afdryp de udblødte svampe (gem væden), fjern stokkene og hak hattene.
Skær løget i ringe, og hvidløgene i skiver.
Svits begge dele i olien, til løgene er bløde.
Skær de friske svampe i skiver og kom dem på panden sammen med de udblødte shiitakesvampe.
Svits endnu et par minutter og tilsæt citronsaften.
Riv grønkålen i små stykker. Skær squashen i skiver og svits begge dele med 3-4 minutter.
Lav de to sovse. Først tomatsovsen:
Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien et par minutter.
Tilsæt de hakkede tomater og krydderurterne, og lad sovsen simre, til den tykner lidt. Tilsæt evt. udblødningsvandet fra svampene.
Smag godt til med salt, peber, sukker og tamari, evt. også mere af krydderurterne.
Pisk eller blend tofuen, til den er helt glat, og smag godt til med salt, peber, citronsaft og tamari.
Du kan erstatte tofusovsen med en bechamelsovs.
Afdryp selleriskiverne og læg dem lagvis i en ovnfast form, vekslende med svampe/grønkålsfyldet og tomatsovsen. Det øverste lag skal være selleriskiver.
Bred den hvide sovs ud på selleriskiverne. Dryp med lidt olivenolie og drys med gærflagerne.
Bag lasagnen i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, ca. 35 minutter. Sæt evt. fadet under grillen et par minutter, hvis du vil have overfladen mere gylden.
.
.
Hej, elsker selleri – dog ikke kogt, men helbagt selleri i ovn smager himmelsk synes jeg, det kan noget, får en meget intens smag, hvad synes du om den måde at spise selleri på? God dag til dig fra Charlotte
Hi Charlotte,
Vi er helt enige om, at selleri ikke skal koges. Det skriver jeg også i mit indlæg. Der ligger rigtig mange opskrifter med selleri her på bloggen. En af dem, jeg er mest stolt over at have udarbejdet, er Hasselback-sellerien. Hvis du ikke kender den, kan den varmt anbefales: https://wp.me/p5bjYH-63m.
Kh Kirsten
Det lyder lækkert . Elsker selleri. Hvilken salat, tilbehør kunne du foreslå til denne ret
Kh Lena
Kære Lena,
Det glæder mig. Jeg håber, du vil nyde retten.
Med hensyn til salat, er der så mange muligheder, at jeg synes det må komme an på, hvad du har på “lager”.
Hvis du går ind på bloggen og søger på salater under “søg efter opskrift” får du nærmest hundredvis af forslag.
Kh Kirsten
Tak for en dejlig opskrift kære Kirsten, selv de to der sad med ved bordet og ikke er knoldselleri fan’s overgav sig! Jeg tilføjede salt til retten ❣️🙏🤗 ellers blev din inspiration fuldt nøje
Kære Kristina,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak for din hilsen.
Ja, salt – eller tamari – må det til. Det anbefaler jeg i alle mine opskrifter.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Kan jeg samle den dagen i forvejen og så bare smække den i ovnen dagen efter?
Kh Louise
Kære Louise,
Det kan du sikkert godt, men væden vil sikkert samle sig i bunden.
Hvis jeg var dig, ville jeg tilberede alle ingredienser og samle lasagnen, lige før du skal bage den. Det tager kun et øjeblik.
En anden mulighed er at bage lasagnen den ene dag og varme den op i ovnen næste dag før servering.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy