rosenkålssalat med fennikel, mango, valnødder og blåbær
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
denne salat er ren hjernemad
Hvis du ikke kender rå rosenkål i en salat, så prøv denne her. Når rosenkålen snittes papirtyndt, forsvinder den lidt stærke, svovlede smag. Men mængden af antioxidante og andre gode stoffer er intakt.
.
en salat der går til hovedet
Mangofrugten tilfører ikke blot sødme til salaten, den indeholder også lutein og zeaxanthin, der forebygger forkalkning af øjet og andre aldersrelaterede synsproblemer.
Valnødderne er også en fantastisk fødevare. De indholder de gode Omega 3 og 9 fedtsyrer, som vi nemt får for få af, masser af E-vitaminer og mange mineraler. Valnødder styrker hjernen (ligesom blåbærrene gør), de regulerer kolesterol, og de forebygger hjerte-karsygdomme.
Finthøvlet fennikel bibringer salaten – foruden vitaminer og mineraler – en let lakridsagtig smag. Og rosenkålen indeholder alle de mange gode sager, som findes i hele kålfamilien.
.
mango har også præbiotisk effekt
Der er omsider kommet stor forskningsmæssig fokus på det fantastiske økosystem, som vores tarmbakterier udgør, den såkaldte mikrobiota. Det ser ud, som om de 1-2 kg tarmbakterier, vi alle bærer rundt på, har enorm betydning for vores velbefindende.
Hvis du også interesserer dig for kommandocentralen i tarmsystemet, kan jeg anbefale dette interessante foredrag af professor Oluf Borbye Pedersen om vores billioner af personlige bakterier.
Det er god fornuft at spise mango så tit som muligt: spis den på morgengrøden, spis den i salater, i supper og som dessert.
.
salat som superfood
rosenkålssalat med fennikel, mango, valnødder og blåbær
(4 personer)
250 g rosenkål
250 g fennikel
1 mangofrugt
1-2 grønkålsblade
50 g valnødder
100 g blåbær
1 spsk fintsnittet estragon
dressing:
1 økologisk citron
2 spsk valnødde- eller olivenolie
1-2 spsk ahornsirup
salt, friskkværnet peber
.
Høvl rosenkål og fennikel til helt tynde skiver på et mandolinjern. Pas på fingrene!
Skær mangofrugten i små terninger. Hak grønkål og valnødder.
Bland alle ingredienserne til salaten.
Rør 4 spsk citronsaft sammen med olien og smag godt til med 1-2 tsk reven citronskal, sirup, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Smag på salaten og tilsæt evt. lidt mere estragon.
.
.
Hej Kirsten!
Hvor ser det lækkert ud – lige min smag. Og ja, du har ret med hensyn til rosenkålene – jeg har aldrig været rosenkåls-fan, men når jeg snitter dem ultratyndt og blander dem i salater med andre grøntsager, så bliver det smagsmæssigt en win-win situation! 🙂 Så jeg siger til alle rosenkålsskeptikere: prøv det og blive overbevist! 🙂
Kærlig hilsen
Merete
Kære Merete,
Det er dejligt at få så mange med på rosenkåls-vognen som muligt. For det er virkelig et supersundt lille kål – og når man tryller lidt, kan de fleste lide det. Så lad os forstætte missioneringen!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Dine rosenkålsopskrifter er SÅ fristende! Det hele lyder og ser virkelig lækkert ud, smukt og indbydende. Når jeg endnu ikke har kastet mig ud i det, er det fordi, jeg endnu ikke har fundet økologiske rosenkål? Har du et tip? Vi bor i Rudersdal.
Kærlig hilsen
Birgitte
Kære Birgitte,
Jeg er glad for, at du synes om rosenkåls-opskrifterne, og jeg deler din mangel på økologiske rosenkål. Jeg bor nemlig selv i Rudersdal, og det er åbenbart ikke her man satser på økologiske rosenkål!
Jeg har selv måttet nøjes med traditionelt dansk dyrkede, som trods alt formentlig er mindre forgiftede end de importerede.
Den eneste mulighed jeg lige kan komme i tanker om er Irma i Lyngby. De er ofte godt forsynet med økologi.
Kærlige hilsener fra
Kirsten